Hírek

2016.04.20. 17:36

Evezőket a Ladikba!

Zalaegerszeg – Lassan évtizede lesz, hogy az általános iskolás generáció Ladikba (Lapot a diákoknak) száll velünk kiadónk sajtóismereti vetélkedője keretében.

Arany Horváth Zsuzsa

Ebben az évben tizenegy csapat jelentkezett a megyéből a játékos, ám kellően informatív versenyre, amelynek zalai döntőjét tegnap tartottuk meg a Kamarák Házában. Előzőleg totót és feladatlapot töltöttek ki a gyerekek felkészítő tanáraik segítségével. Így alakult ki, hogy kik versenghettek egymással a régiós döntőbe kerülésért.

A döntőben a pákai, a zalakomári, a lenti Vörösmarty, a galamboki és a zalaegerszegi Landorhegyi iskola egy-egy öt fős csapata versengett egymással.

Munkában a végül második helyezett zalaegerszegi Landorhegyi iskola csapata: Farkas Noémi, Györe Jázmin, Prunner Lea, Kovács Virág és Németh Cintia. Felkészítőjük Konrád Zsoltné

A hagyományokhoz híven megyei pedagógiai szakszolgálat, a POK zalaegerszegi intézete adta az egyik zsűritagot Bedő Zsuzsa személyében, de értékelte a diákok munkáját a Zalai Hírlap szerkesztősége nevében Szente Ottó szerkesztő is. A megmérettetés feladatait Aradi Virág, a PLT ügyfélszolgálati vezetője állította össze.

A hét feladat közül a versengők leginkább a menzai ételek minőségéről szóló jegyzet megírását élvezték, nem rejtették véka alá a véleményüket, ami tükrözte: a só és a cukor csökkentését célzó reformok nem arattak osztatlan sikert a köreikben. Merész címként például a „Sótlan trutyi” hangzott el. Nehezebbnek bizonyult néhány sajtóban használatos alapfogalom, a népdalra írandó bemutatkozó éneklés vegyesre sikerült, de mindenki jól oldotta meg a feltételezett postarablás utáni oknyomozó feladványt. A gyerekek interjút készíthettek valamelyik iskolatársukkal, ezek közt megindító volt az, amelyik az intézetben felnövekvő kislány szomorúságáról szólt, annál vidámabbra sikerült az iskola mókamesterével és a renitens diáktárssal készült képzeletbeli beszélgetés.

A győztesek: Horváth Stefánia Réka, Lajos Petra, Lakatos Rebeka, Opra Rebeka, Horváth Patrícia Fotó: Katona Tibor

Az idei Ladik-verseny szoros eredményt hozott, végül a jók közül a legjobbnak a zalakomári általános iskola Lap-Ászok csapata bizonyult. Az eredményt felkészítő tanáruknak, Bencze Margit tanárnőnek is köszönhetik.

A második helyet a landorhegyi iskola Szivárvány Könyv csapata szerezte meg, harmadikak a pákaiak lettek. Ők vásárlási utalvánnyal lettek gazdagabbak, a győztes pedig részt vesz a néhány hét múlva esedékes regionális PLT-döntőben a kislődi Sobri Jóska Kalandparkban. Persze senki sem távozott üres kézzel, a diákok ajándékcsomagot kaptak jó munkájukért.

A győztes zalakomári, egy kivételével immár nyolcadikos lányok a verseny zárultával elmondták: sokat olvasnak, írnak az iskolai és a községi újságba is, mindannyian továbbtanulásra készülnek. De előbb még hamarosan feltűnnek egy Harry Potter műveltségi vetélkedőben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!