Hírek

2016.04.05. 13:16

Európai élvonalba került a magyar igazságszolgáltatás

Zalaegerszeg – A bírósági rendszerben végrehajtott átalakítások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Arany Gábor

Javult az ítélkezés időszerűsége, és e téren a zalai bíróságok az élen járnak. Ezt dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke jelentette ki kedden a megyei összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón. Az elnök elmondta az egerszegi törvényszéken tartott értékelés alkalmából, hogy az elmúlt évben 1,5 millió ügy érkezett a hazai bíróságokra, viszont ennél 30 ezerrel többet fejeztek be. Az eljárások 86 százaléka első fokon jogerőssé vált, az elmúlt két évben az ügyek mindössze 0,1 százalékát helyezték hatályon kívül. Ez az ítélkezés magas színvonalát jelzi.

Dr. Sorok Norbert (balra), az egerszegi törvényszék elnöke, valamint dr. Makai Lajos, a Magyar Bírói Egyesület és Pécsi Ítélőtábla elnöke dr. Handó Tünde társaságában  az összbírói értekezlet előtt Fotó: Katona Tibor

A jellemzően nehéz megítélésű gazdasági ügyekben is javuló helyzetet mutatnak a számok. A helybenhagyások aránya elérte az 50 százalékot tavaly, ami a megelőző év 29 százalékához képest jelentős előrelépés. A büntető ítélkezésről szólva 2011-hez hasonlította a változásokat. A számok azt mutatják, hogy harmadával csökkent a folyamatban lévő ügyek száma 2015-re. Kiemelte, hogy a 39 százalékkal kevesebb a két éven túl húzódó büntetőügyek száma. A járásbíróságokon az ügyek több mint negyedében  rövid időn belül, bíróság elé állításban vagy tárgyalásról lemondással születik határozat. A polgári ügyszakban, a törvényszéki első fokon 40 százalékkal csökkent az ügyek száma, a két éven túl húzódó pereknél pedig 47 százalékos az apadás. Ezzel az európai élvonalba került a magyar polgári igazságszolgáltatás, összegezte.

Az elnök kitért rá, hogy a bíróságok munkájában teret nyer a elektronikus eljárás. Két éve már mód van beadni a keresetlevelet elektronikus úton. Ez a lehetőség mind nagyobb teret kap a civil szervezetekkel, tavaly tőlük 83 ezer beszámolót fogadtak a cégbíróságok,  s több mint fele már nem papíron érkezett.

Folyamatos mozgásban voltak a zalai bíróságok. Így jellemezte az elmúlt évet dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke. Ezzel utalt arra, hogy 28 bírói kirendeléssel segítették az ítélkezést Zalában és azon kívül is. A megyén belül polgári ügyszakban, Szegeden a migrációs ügyeknél, a Veszprémi Törvényszéknél pedig a büntető másodfoknál segítettek a kirendelt bírók. Az elnök utalt az általuk, illetve közreműködésükkel rendezett konferenciákra és képzésekre is. Emellett kitért az ügyfeleket segítő szolgáltatások sorára is.

(A zalai bíróságok elmúlt évi tevékenységét jellemző számok ismertetésére visszatérünk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!