Hírek

2006.02.15. 17:20

EU-határozat a madárinfluenzáról

Brüsszel (MTI) - Határozatot fogadott el szerdán kora este az Európai Bizottság a madárinfluenza magyarországi megjelenésével kapcsolatban, miután a magyar hatóságok tájékoztatták az Európai Unió végrehajtó testületét, hogy a betegség vírusának H5 típusa végzett három hattyúval, amelyet Bács-Kiskun megyében találtak - közölte az MTI érdeklõdésére Philip Tod, a brüsszeli végrehajtó EU-testület egészségi és fogyasztóvédelmi ügyekben illetékes szóvivõje.

Mórocz Zsolt

A bizottság aznap jelentette be, hogy Budapestrõl jelezték a madárinfluenza felbukkanását. Az elpusztult vízimadarakból vett szövetmintákat továbbították az Európai Unió weybridge-i laboratóriumába annak meghatározására, hogy a vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusa végzett-e az állatokkal.

rn

A határozatban a bizottság megerõsítette, hogy Magyarországon a hatóságok bevezetik azokat az óvintézkedéseket, amelyeket más érintett EU-tagállamokban is elrendeltek. Ennek alapján három kilométeres védelmi övezetet létesítenek az elhullott influenzás állatok megtalálásának helyétõl számítva, tíz kilométeres körzetben pedig fokozott ellenõrzéseket tartanak. A védett zónában a baromfikat be kell zárni, vágóhídra nem küldhetõk, és hús lényegében nem vihetõ ki onnan. Emellett meg kell szervezni a baromfitartók és családjuk figyelmeztetését is.

rn

Tod elmondta, hogy a fokozott óvintézkedések legalább harminc napig érvényben maradnak Magyarországon, ám érvényük automatikusan meghosszabbodik, amíg be nem bizonyosodik, hogy nem a H5N1 vírusaltípusról van szó.

rn

Az Európai Unió a közelmúltig lényegében mentes volt a madárinfluenzától. Az elmúlt egy hét folyamán azonban számos tagországban feltûntek a betegséggel fertõzött vándormadarak. Magyarország mellett szerdán Németországból és Ausztriából is jelezték a betegség felbukkanását Brüsszelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!