Hírek

2016.11.30. 19:30

Erősítik a halállományt- Két zalai tóba összesen öt mázsa dévérkeszeg

Kerkaszentkirály, Kerkafalva - Az állomány erősítése és javítása érdekében öt mázsa fehér apróhalat, dévérkeszeget telepített tegnap zalai állóvízekbe a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége.

Gyuricza Ferenc

A vasi szövetség kezelésében lévő horgászvizek közül a kerkaszentkirályi Kerka-holt-ágba kettő, a kerkafalvai Kéthatár-tóba pedig három mázsa fehér apróhal került. Első hallásra nem tűnik túlzottan soknak ez a mennyiség, a horgászok szerint azonban elegendő.

A telepítés a vasi szövetség éves halasítási tervének megfelelően történt, összesen 100 mázsa kihelyezéséről döntöttek. Ebből 34 mázsa már november elején bekerült a horgászvizekbe - az akkori telepítés Zalát még nem érintette -, míg tegnap további 65 mázsát osztottak szét.

- A tagságunk kérte dévérkeszegek telepítését, mert jelentősen lecsökkent, akár még azt is mondhatnák, hogy kifogyott a tóból az állomány - mondta Gróf János, a kerkaszentkirályi Kerka Horgászegyesület elnöke. - Ez elsősorban a rablóhalak miatt történt, süllő, csuka és harcsa is tizedeli a kis halakat.

Gróf János azt is hozzátette: egy egyhektáros tóba, mint amekkora a kerkaszentkirályi is, a két mázsa bőven elegendő mennyiség. Már csak azért is, mert a horgászok számítanak a természetes szaporulatra. A Kerka-holtág part menti növényzete kiválóan alkalmas arra, hogy tavasszal, megfelelő vízhőmérséklet idején leívjanak ott a halak.

Az egyesületi elnök szerint a fehér apróhalakra nem csak a tó ökológiai egyensúlyának a fenntartása, vagyis a ragadozóhalak táplálása miatt van szükség, a horgászok többsége ugyancsak kedveli a dévérkeszegeket. Ízletes húsa miatt szívesen használják halászléalapnak, de roston sütve is nagyon finom.

- Kerkafalván nagyon szép az apróhalállomány, nemcsak dévérkeszeg van nagy számban a tóban, hanem kárász és küsz is - magyarázta a Kéthatár-tó Horgász Egyesület elnöke, Kálmán Elek. - Ennek ellenére időnként szükség van az állomány frissítésére, a mostani három mázsás telepítés ezt a célt szolgálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!