Hírek

2017.06.20. 15:01

Érdemes belefogni? A régi társasházak felújítása nehézkes pályázati támogatásból

Beázik a tető, elavult a villanyvezeték-rendszer, az ablakok pedig csukva is tárva-nyitva állnak a hőmérsékleti szélsőségek előtt.

Szabó Zsófia

Gyakran szembesülhetnek a problémák valamelyikével, akik jó pár évtizede épített társasházban élnek. A gond bármelyik fajta épületnél jelentkezhet, nem „panelfüggő", bár az utóbbi építmények „szavatossági ideje" hamarabb lejár. Ha tönkremegy valami egy lakóházban, szinte muszáj azonnal megjavíttatni. A hozzáértők szerint jobb a problémák elé menni, s a felújítást választani. Egy pályázat jelenleg olyan biztosítéki feltételeket támaszt a lakóközösségek felé, amit nehezen tudnának vállalni.

Varga Zoltán szakközgazdász szerint belekezdeni egy régi társasház felújítása sosem rossz döntés, ám előtte a lakóközösségeknek célszerű szakmai segítséget kérniük a beruházás anyagi fedezetének teljes kalkulációjában vagy a későbbi kivitelezés megtervezésében
Fotó: Szakony Attila

Ha pedig nem akad azonnal orvosolandó hiba egy adott társasházban, akkor is célszerű az energiahatékonyság, az állagmegóvás miatt modernizálni az épületet. Még úgy is, hogy a panel-, vagy az Otthon melege programhoz hasonló támogatás jelenleg nincs. Erről beszélt nemrégiben egy fórumon Varga Zoltán szakközgazdász, aki vázolta a lakóközösségek lehetőségeit arra vonatkozóan,ha felvetődik a házfelújítás.

– Önrészt az említett programok esetén is kellett vállalniuk a lakóknak – bocsátotta előre Varga Zoltán. – Pedig sokan éppen a saját forrásból való ráfordítástól félnek legjobban, ha a közösséggel együtt belekezdenek társasházuk korszerűsítésébe. Azt most még nem lehet tudni, mikor lesz lehetőség könnyen teljesíthető feltételekkel járó pályázat segítségével felújítani a régi lakóotthonokat. Ám addig sem célszerű várni, a hitel is megoldás lehet – jelezte a szakközgazdász. – Ne legyen tántorító, ha kölcsönt kell felvenni a tervezett beruházáshoz– folytatta. – Maximum tíz év egy jó kondíciójú hitel futamideje, ami aztán beépíthető a közös költségbe, így nem nagy mértékben terheli meg a lakók erszényét. Emellett sokan választják az önerős felújítást, abban az esetben, ha eleve van megtakarítása a társasháznak. A kamattámogatott hitel és a lakás-takarékpénztári szolgáltatás kombinációja a legjobb választás. Befolyásolható a hitel alakulása, a pályázatokkal szemben így hamarabb hozzájuthatnak a szükséges forráshoz a lakók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!