Hírek

2017.08.09. 08:38

Érdekességek Zalaegerszegről, amelyekről talán nem tudtál!

Kicsoda valójában Gizike a gőzmozdony? Tényleg élt boszorkány Andráshidán?

Nagyszüleink történeteiből már biztosan ismerünk néhány érdekes dolgot Zalaegerszegről, de biztosan van olyan sztori, amelyet még ők sem ismernek. A zalaegerszegturizmus.hu összegyűjtött néhány meglepő tényt és történetet, mi pedig kiválasztottuk a legérdekesebbeket!

Földi toronyóra

A világ egyetlen földön működő toronyórája a Hevesi Sándor színház előtti téren hever. A neve "Földönjáró toronyóra".

Ki is az a Gizike?

A vasútállomás mellett kiállított Gizike a gőzmozdony több mint száz éves, hiszen 1892-ben gyártották. A jármű egy 377-503 típusú gőzmozdony, amely a Rédics–Zalaegerszeg–Zalalövő útvonalon pöfékelt a 20. században. Gizikét a 70-es években állították ki, azóta számtalan felújításon esett túl.

Gizike a gőzmozdony napjainkban

Boszorkányüldözés Zala megyében

Az andráshidai Boronyák Éva a középkorban „népszerű” boszorkányperek egyik utolsó áldozata volt. A zalai törvényszék egy 1741-es jegyzőkönyve több tanú kihallgatását is tartalmazza, akik az alábbi kérdésre adtak választ: „Tudgyae a Tanu nyilván? avagy hallottae bizonyossan hogy mostanságh az N(emes) Vár(me)gye fogsághában raboskodó Boronyák Éva bűbájos eördöngős és Boszorkányos életű légyen, és nem de nem eö eördöngösségivel másoknak károkat, nyavallyákat, némellyeknek haláltis okozotte?” A Magyarországi boszorkányperek 1529-1768 című gyűjteményben is feltűnik az írás, ráadásul az is kiderül a kötetből, hogy 1735-ben és 1751-ben Szenterzsébethegyen, valamint 1750-ben Besenyőben is „boszorkányok” ügyeit vizsgálta a törvényszék.

Hol van a templom harmadik tornya?

A Mária Magdolna Plébániatemplom az egyik legszebb látnivaló a városban. Azt azonban kevesen tudják, hogy helyén egytornyú épület állt. Amikor építeni kezdték körülötte az új templomot, kiderült, hogy a régi templom tornyának alapozása rendkívül gyenge a tervezett új középtorony megtartására. Emiatt a homlokzatot az eredeti terv módosításával az akkori püspök kéttornyosra alakította. A régi templom tornya a mai épület bejáratánál, pontosan a két torony között helyezkedett el.

Mária Magdolna Plébániatemplom

Furcsa tűzesetek az 1800-as években

Rejtélyes eredetű tűzvész pusztított a városban 1826-ban, ugyanis ekkoriban két egymást követő alkalommal, alig két hét különbséggel majdnem porig égett Zalaegerszeg. Külön furcsaság, hogy mindkét tűzesetet előre „bejelentették”. A teljes történetet itt tudja elolvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!