Hírek

2011.06.30. 16:58

Építés miatt zárva: a horgászok és a kajakosok szerint is tűrhetetlen

Felháborító, hogy bár mi egész évre, s a Csónakázó-tó teljes területére váltottunk horgászjegyet, autóval gyakorlatilag megközelíthetetlen a vasút felőli oldal, s gyalogosan is nehéz.

Horváth-Balogh Attila

Ezzel kereste meg lapunkat Schiefer Tibor nagykanizsai horgász, aki azt sérelmezi, hogy a 61-es főút elkerülő szakaszának elhúzódó építése miatt csak a nagyon elszántak tudnak horgászni a vasúti töltés felőli oldalon, meg az egészségesek, akik bírnak és tudnak is még gyalogolni.

– Ehhez a partszakaszhoz egy földút vezetett, amire 3-4 hete vastag kavicsréteget terítettek, s csak azok mernek autóval áthajtani rajta, akik nem féltik a kocsi alvázát a kavicsfelverődéstől – fejtegette a férfi, aki már túl van két infarktuson, s az akadály miatt gyalogosan megteendő 200 méter körüli távolság is fárasztó, sőt, adott esetben akár még életveszélyes is lehet számára. – Ide tettek egy hengert is, amiből majd átjáró lesz valamikor, de autóval még nem lehet rajta keresztülhajtani, mert mindenhol csavarok állnak ki belőle. És ami a legrosszabb, a tavat megkerülve sem tudjuk megközelíteni a helyeinket.

Schiefer Tibor hozzátette: a szemközti partszakaszon meg egyszerűen nem férnek el a többi pecástól. Panaszát megerősítették a sporttársak és a tóról hazafelé tartó kajakos fiatalok, Jónás Réka, illetve Göbölös Kristóf is.


– Mi biciklivel járunk, de még azzal sem lehet áttekerni rajta, le kell szállnunk, s áttolnunk – árulta el Réka.

Egyetért a felvetésekkel Varga Gábor, a Kanizsa Kajak- Kenu Klub elnöke is.
– Nem tudom, ki lenne felelős azért, ha itt egy sporteseményen tragédia történne, mert a mentő nem tudna időben érkezni – tette fel a költői kérdést. – Erre rendszeresen felhívom az illetékesek figyelmét, de úgy látszik, hiába...
Hozzátette: egyébként az ő oldalukon már csak nagyon kevés horgász pecázik, sok helyet már benőtt a nád.

Gombos Imre, a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetségének elnöke az előtte szólókkal messzemenően egyetért.
– Sok öreg, beteg ember van a horgászok között, akiknek ez az egyetlen hobbijuk – jelezte. – El se tudom képzelni, mi vár arra, aki mondjuk, a parton lesz rosszul...

Az aggályokat továbbítottuk a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. illetékeseihez. Loppert Dániel kommunikációs vezetőtől azt a választ kaptuk: mivel a tóhoz vezető érintett útszakasz jelenleg munkaterület, így az azon történő áthajtás az engedéllyel nem rendelkezőknek tilos és életveszélyes. Szerintük a vasút felőli oldal gyalogosan, illetve kerékpárral a töltésen keresztül megközelíthető. Ha valaki itt akar horgászni, válassza ezeket a megközelítési módokat – tanácsolják.

Gombos Imre minderre azt mondta: a NIF által vázolt lehetőség nem létezik, hiszen akkor is építési területen, a készülő felüljáró mellett kell elhaladniuk, ami nem kevésbé „veszélyes” – főleg, hogy azon senki nem dolgozik. És engedélyt kérni sem tudnak naponta, az nonszensz lenne... 


Nyolc horgászegyesület osztozik rajta
A Csónakázó-tavon jelenleg 8 kanizsai horgászegyesület osztozik, ami több száz pecást jelent évente. A vízfelület 42 hektár, s változatos a halfaj- repertoár a tóban: ponty, amur, csuka, süllő, compó, dévérkeszeg és balin. A múltkori kagylópusztulás kapcsán Gombos Imre elmondta: azóta bebizonyosodott, hogy a felgyűlt ammónia okozta, ami a környező földterületekről az esővízzel lemosódó növényvédő szerrel került bele, mert valaki eltávolította az előtározó átereszét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!