Hírek

2017.04.30. 16:51

Emléktáblát avattak iskoláján a világhírű tudós tiszteletére

Türje szülötte és a helyi általános iskola tanulója volt gyermekkorában a 2011-ben elhunyt dr. Vértes Attila Széchenyi-díjas akadémikus, magkémikus. Emlékére az önkormányzat domborművet készíttetett, amit az iskola falán avattak fel vasárnap.

Hajdu Péter

A vendégek, köztük tudósok, pályatársak, türjei lakók és a Vértes család tagjai az ünnepség előtt szentmisén vettek részt, amit Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke mutatott be.

Vértes Piroska és Kozma Imre a prof. dr. Vértes Attilát ábrázoló dombormű előtt

Utána a Szent László Általános Iskola elé vonultak, ahol az iskolások műsorával kísért  megemlékezésre került sor. Elsőként Nagy Ferenc László polgármester mondott beszédet, megemlékezve a falu szülöttéről. Pacsi Krisztián, az  iskola vezetője elmondta, a tudós példakép lehet a gyerekeknek, bizonyságot adva arról, hogy tanulással, szorgalommal egy kis iskolából is a tudomány magasságaiba lehet jutni.

Számosan érkeztek a Vértes család tagjai közül is
Fotó: a szerző

A család nevében  Vértes Piroska, a tudós húga emlékezett, majd pályatársak, dr. Homonnay Zoltán és dr. Kuzman Ernő, az ELTE  tanárai szóltak Vértes  professzor  munkásságról, a Mössbauer-spektroszkópia terén kifejtett világhírű eredményeiről. Végül Kozma Imre és Vértes Piroska leplezték le a domborművet, Menyhárt Tibor alkotását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!