Hírek

2010.10.29. 02:27

Emlékfa a háborús hősöknek

Az első világháborúban elesett ötven zalakoppányi katona tiszteletére állítottak emlékfákat Zalakoppány templomkertjében.

Sámel József

A katonai tiszteletadással kísért ünnepélyes szentelést holnap 13 órától tartják. Orczy Henriette, az Élhetőbb Zalakoppányért Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: széles körű összefogással készültek el az emlékfák, a szervezésben, a munkában rajtuk kívül részt vett a lakosság apraja-nagyja, a helyi és sümegcsehi polgárőr szervezet, s támogatta a kezdeményezést a Zala Menti Polgármesterek és Polgárok Egyesülete is.


- Zalakoppányban az 1930-as évek végén, a 40-es évek elején a templom környékén állítottak emlékfákat a háborús hősöknek. Az idők során azonban azok kitöredeztek, megsemmisültek. Úgy gondoltuk, pótoljuk őket - folytatta, hozzátéve: - Az I. világháborút lezáró békediktátum aláírásának 90. évfordulója inspirált minket arra, hogy ebben az évben valósítsuk meg egy álmunk. Rendezvényünkkel alkalmunk nyílik a fiatal nemzedékben a hazafiság tudat erősítésére, magyar hadtörténelmi ismereteik bővítésére, a település múltjának megismerésére. A Honvédelmi Minisztérium honlapján találtak egy pályázati felhívást, mely a katonai emlékhelyek létrehozását, felújítását, rendbetételét támogatta.

- Pályáztunk és nyertünk, az önerővel együtt több mint félmillió forintot fordíthattunk a sírkert kialakítására. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!