Hírek

2017.03.20. 16:03

Raktérbe zárva csempészték a migránsokat

Nagykanizsa – Közel száz külföldi illegális határátlépésben segédkeztek azok a pakisztáni férfiak, akik ellen nemrég emeltek vádat.

Arany Gábor

Az embercsempészettel foglalkozó csoportot 2015-ben egy angol  állampolgárságú férfi hozta létre, neki segédkezett az a két, huszonéves pakisztáni fiatalember, akik jelenleg előzetes letartóztatásban várják ügyük bírósági tárgyalását. A vádirat szerint 2015 júliusában bérelt Fiat Ducato tehergépkocsival vállalták a migránsok Nyugat-Európába szállítását. Július 10-én Budapest térségében legalább húsz, a határátlépéshez okmányokkal nem rendelkező, az útért fejenként 200-500 eurót fizető menekültet vettek fel és Letenyén át kivitték őket az országból. Három nappal később, a következő fuvarnál, amikor 30 embert juttattak ki hazánkból, a rendőrök Bajorországban tartóztatták fel a gépkocsit, de először sikertelenül. Nem sokkal később viszont már csak sofőr nélkül találtak rá, az autóban és körülötte a migránsokkal.  Ez nem szegte a csempészek kedvét, egy héttel később Bicske térségében vettek föl migránsokat és egészen Triesztig jutottak velük. Ekkor az egyik pakisztáni fiatalember előfutó személygépkocsival biztosította a fuvart, amiért ő és társa alkalmanként 280-300 eurót kapott volna, ha a második fuvar is sikeresen célba ér. Nem így történt. Július 21-én este Becsehely közelében állították meg a rendőrök előbb az előfutó autót, ekkor az is kiderült, hogy a sofőr hamis brit jogosítványt és útlevelet használt. Negyed órával később a Fiat Ducatót is megállították; a sofőr elmenekült, hátrahagyva a 6,7 négyzetméteres zárt raktérbe zsúfolt 36 afgán, pakisztáni, bangladesi utasát.

A történtekről tájékoztatást adva dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte, a két pakisztáni férfi ellen a csempészett személy sanyargatásával, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés, valamint közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a kanizsai járási ügyészség. Az embercsempész csoport harmadik tagja Olaszországban került rendőrkézre, kiadatását a velencei fellebbviteli bíróság tavaly októberben megtagadta, a férfi ellen az eljárást hazánkban felfüggesztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!