Hírek

2016.10.05. 21:15

Elzárták az önálló döntésektől - Két éve ezért küzd, hogy bebizonyítsa, csak a teste sérült, nem az értelme

Zalaegerszeg - Megállapított közepes fokú gyengeelméjűsége miatt állapotában javulás nem várható, önálló életvitelre nem képes, szoros felügyeletet, gondozást, változatlanul szakosított intézeti ellátást igényel. Ügyei viteléhez szükséges belátási képessége tartósan, teljes mértékben hiányzik. Állapota véglegesnek tekinthető, felülvizsgálata nem szükséges.

Arany Gábor

Ezek a kijelentések abból az orvos szakértői véleményből származnak, ami Binder Gáborról készült 2005-ben. Ő akkor volt 19 éves.

Az értelmi fogyatékosnak nyilvánított Binder Gáborral az ábécés táblája, illetve a számítógépe segítségével lehet „beszélgetni” Fotó: A szerző

- Meg se mutatták nekem ezt a papírt, azt se mondták el, mi van benne, és mi a tétje a vizsgálatnak. Mintha nem is rólam lett volna szó, mintha ott se lettem volna - magyarázza Gábor, és hozzáteszi, az is bekerült a szakvéleménybe, hogy gyógyszerek adása mellett az intézeti közösségbe többnyire megfelelően beilleszkedik. - Nem szedtem semmit, mert nem kellett - és arckifejezéssel, kézzel is jelzi, hogy ez a megállapítás is nagyon bántja. - Tudom, ha valaki meglát, akkor azt hiszi, hogy a fejem is fogyatékos, nem csak a testem, de téved - írja le véleményét betűről betűre kicsit bizonytalan mozdulatokkal a combján. Binder Gáborral így vagy az ábécés táblája, illetve a számítógépe segítségével lehet beszélgetni . Szótöredékek vagy inkább csak hangok hagyják el ajkát, de ezt csak azok értik meg, akik régóta ismerik.

Binder Gábor oxigénhiányosan született 1986-ban egy szegény szigetvári család negyedik gyermekeként, az ikertestvére egészségesen jött a világra. A család létszáma tovább gyarapodott, de Gábor ellátását nem tudták megoldani, így kiskorában állami gondozásba került. Hat testvére közül most csak eggyel tartja a kapcsolatot az internet segítségével. Megjárta a Pető Intézetet, az általános iskolát elvégezte emelt szinten, aztán 2001-ben a pózvai otthonba került, ahol több száz idős embert, fogyatékos személyt és pszichiátriai beteget látnak el, így nehezen kaphatott az övékétől eltérő ellátást. Elérve a felnőttkort készült róla a szakvélemény, ami a gondnokság alá helyezését is elhozta, s akkor úgy tűnt, ezzel örökre elzárták attól, hogy bármiben önállóan dönthessen. Binder Gábor a mindennapi feladatokban segítségre szorul. Imponáló ügyességgel, magabiztosan irányítja elektromos kerekesszékét, mert járni nem tud, ráadásul a keze is sérült, ezért nem képes magát ellátni egyedül.

- Öltözni csak segítséggel tudok, az evést megoldom, a vécét is, ha nagyon sürgős - neveti el magát. - A kiszolgáltatottság a legrosszabb, ez nemcsak bántó, de megalázó is. A testem sérült, de az agyam működik és állandóan jár - magyarázza.

Két éve lakik a Gasparich utcai Mandulavirág gondozóházban, és körülbelül akkor kezdte küzdelmét, hogy visszakapja a szabad döntés jogát, ami nagy szó, de a hétköznapok szintjére lehozva mégsem tűnik annak. Ha járandóságából, a rokkantsági ellátásból és az emelt családi pótlékból levonnak mindent, akkor havi kettőezret tud félretenni, mert a nyolcezer forintnyi zsebpénzéből egészítheti ki magának az intézeti ellátását, ha épp más kozmetikumra, ennivalóra vágyik.

De mire is kellene még neki, hiszen teljes gondoskodásban van része, tehetnénk fel a kérdést, és ezzel sajnos nem vagyunk távol a magukat egészségesnek tartók többségének észjárásától. Gondoljunk bele mégis, milyen felnőttként megélni azt, hogy idegen embertől, a hivatásos gondnoktól függ az, hogy a saját pénzéből mit, mikor és mennyit költhet. És ez a legegyszerűbb kérdés, de nem dönthet arról sem, hol, kivel szeretne élni, mit tanuljon - igaz ehhez pénz is kellene -, és dolgozzon, mert nem tett le róla, hogy számítógépes munkát keressen magának. Ehhez megvan a gépe, amit nem volt egyszerű megvennie, hetekig tartó processzus, mire az elképzelése kivitelezhetővé vált.

- Aztán a gyógypedagógusom megtanította használni, ám egy idő után már én segítettem neki, ha elakadt - jelenik meg a képernyőn a mondat, ahogy bepötyögi kérdésemre a válaszát, és mosoly jelenik meg az arcán. De így járt a monitorként használható televízióval is. Csak második nekifutásra kapott zöld utat a szándéka. Ennek nagyon örült, de nem mehetett el a boltba kiválasztani, hogy melyiket szeretné, jegyzi meg keserűen. Pedig a számítógép a kapocs a világhoz, meg a hivatásos gondnoka tekinthető annak, de vele ritkán tud találkozni. Most lehetne ezen borongani, de a hivatásos gondoki rendszer csikorog, nemrég az alapvető jogok biztosa is vizsgálta, és Székely László számos hibát tett szóvá. A hivatásos gondnokok képzése nem megfelelő, díjazásuk a felelősségteljes feladathoz mérten meglehetősen alacsony, túl sok gondnokolt jut egy gondnokra, mindez pedig a kiszolgáltatott gondnokoltak jogsérelméhez vezet. A gondnokság alá helyezettek olyan problémákkal keresték meg az ombudsmant, amik jellemzően abból fakadnak, hogy adott esetben több mint száz gondnokoltja is van egy-egy hivatásos gondnoknak. Emiatt jelentős mértékben túlterheltek; ezért és a kiégés miatt a szakmában jelentős a fluktuáció. Mindez pedig nemcsak megnehezíti az alapvető gondnoki feladatok teljesítését, hanem egyes esetekben teljes mértékben el is lehetetleníti, ami a gondnokoltak alapvető jogai sérelmének gyanúját is megalapozza, fogalmazott az ombudsman.

Megyénkben az elmúlt évi adat szerint 958 gondnokoltat 28 hivatásos gondnok látott el. Ez valóban nem csekély, de megoldható feladatnak tűnik akkor, ha csak ez a gondnok munkája, de erről szó sincs. A feladatot megbízásos jogviszony alapján korábban zömében olyan tettre kész nyugdíjasok látták el, akik hivatásuk miatt kedvezménnyel fejezhették be aktív pályafutásukat. Az új szabályozás szerint azonban, ha elérik a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, csak akkor maradhatnak hivatásos gondnokok, ha ezt a hivatal kérelmezi a minisztériumnál. Nos, erre nem szokott sor kerülni. Az így kiesőket pedig olyanokkal pótolják, akiknek van főállásuk. Elképzelhető, mennyi idejük marad a munka, család és egyéb elfoglaltságaik mellett a gondnokoltak ügyeit intézni.

De visszatérve Binder Gáborhoz, két éve egy emberi jogi jogvédő civil szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért segítségével kezdte meg küzdelemét a felülvizsgálatért, hogy megszüntessék a gondnokságot és helyette a döntéshozatalához támogatót kapjon. Az ügye először ide-oda vándorolt az egerszegi és a szigetvári járásbíróság között, míg végül az utóbbit jelölték ki az eljárásra. Az újabb szakértői vélemény elkészülte heteken belül várható, mert Gábor az igazságügyi pszichiáteri vizsgálatra október 3-án utazott el Pécsre, köszönhetően a Mandulavirág segítségének, mert enélkül elektromos kerekesszékével együtt csak nehézségek árán és komoly anyagi áldozatokkal jutott volna el vizsgálatra. Az utolsó hírek szerint még egyszer kell szakértővel találkoznia, aztán...

- Ha sikerül megszüntetni a kizáró gondnokságot, végre megnyugszom - mosolyodik el Binder Gábor.

Nem tudni, hogy az esete mennyire gyakori, de talán csökken a számuk, mert az új polgári törvénykönyv szerint az összes kizáró gondnokság alá helyezési határozatot legkésőbb 2018-ig felül kell vizsgálni, majd pedig ezt követően időről időre, de legfeljebb 10 évenként meg kell ismételni az eljárást, mégpedig az érintett állapotától függetlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!