Hírek

2016.02.19. 17:18

"Elveszettek lennénk nélkülük..." - ápolók napja Zalaegerszegen és Keszthelyen

Zalaegerszeg, Keszthely - A megye két kórházában köszöntötték február 19-én, Kossuth Zsuzsa születésnapján az ápolókat.

Magyar Hajnalka

A Zala Megyei Kórház rendezvényén dr. Halász Gabriella főigazgató a köszönet napjának nevezte az ünnepet. Beszédében kiemelte, bármennyit változik is az egészségügy tudományos és technikai felvértezettsége, egy momentum örök: az ápolók a személyiségükkel is gyógyítanak. Mosolyukra, érintésükre, kedves szavukra mindig szükség volt, és szükség is lesz a betegágy mellett. Kitért rá, mára megváltoztak a betegek elvárásai, a gyógyulás mellett információra és döntési lehetőségre is vágynak, s ezt az igényt méltányolniuk kell a kórházaknak. Bognárné Laposa Ilona megbízott ápolási igazgató Kossuth Zsuzsanna életútját elevenítette fel, aki az 1848-49-es szabadságharcban országos főápolóként szervezte a katonakórházakat, s az elsők között hívta fel a világ figyelmét a sebesült katonák ápolásának kötelességére.

A kitüntetettek, Tóthné Födő Gyöngyi, Bedőné Hegyközi Mónika, Csanádiné Vukics Zsuzsanna, Hardi Károlyné és Kissné Kruppai Andrea, dr. Halász Gabriella, valamint Bognárné Laposa Ilona társaságában a Zala Megyei Kórház ápolók napi ünnepségén

E hivatás jelenéről Csizmadia Nóra - akit olvasóink tavaly az év ápolójának választottak a zaol.hu szavazásán - osztotta meg a jelenlévőkkel érzelmektől fűtött gondolatait. Az orvosok szemszögéből dr. Vörös Zéta világította meg az ápolói hivatás lényegét. Az internetes szavazáson a február hónap orvosa címet elnyerő nőgyógyász szakorvos kifejtette, a betegség méregfogát kihúzhatják ugyan az orvosok, de az egészségesek világába visszavezető rögös úton az ápolók segítik végig a betegeket. „Elveszettek lennénk nélkülük..." - mondotta. Sajnálattal jegyezte meg, hogy e hivatás megbecsülése mégsincs méltó helyen.

Nagy sikert aratott dr. Kecskés Gábor orvos-igazgató "fellépése"
Fotó: Pezzetta Umberto

A képzés nélkülözhetetlen szerepéről az Év Oktatója címet tavaly elnyert Mészáros Erzsébet beszélt, majd műsor következett, aminek meglepetéseként dr. Kecskés Gábor orvos-igazgató humoros és megható elemeket egyaránt felvillantó „stand up comedy-vel" rukkolt elő.

Zárásként elismeréseket adtak át. Kossuth Zsuzsanna Emléklap kitüntetést kapott Bedőné Hegyközi Mónika (pszichiátria, diplomás ápoló), Csanádiné Vukics Zsuzsanna (Infektológia OKJ ápoló) és Hardi Károlyné (I. belgyógyászat, felnőtt szakápoló). Az Év Oktatója elismerést Kissné Kruppai Andrea gyógytornász érdemelte ki, Tóthné Födő Gyöngyi oktatás-szervező pedig a Magyar Ápolási Egyesület elismerő oklevelében részesült.


A keszthelyi városi kórházban az intézmény 240 ápolójához, szakdolgozójához szóltak tegnap az ünnepi szavak. Dr. Kvarda Attila főigazgató köszöntőjét követően a karmelita rendet képviselő Pál atya osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. A műsorral színesített rendezvényen 18 dolgozó munkáját ismerték el oklevéllel és jutalommal, a kitüntetettek a fekvő és járóbeteg ellátás minden területét képviselték. Mint Lukácsné Turbéki Beátától, a kórház ápolási igazgatójától megtudtuk, idén első alkalommal kiállítás is társult az ápolók napi ünnepséghez. Az ebédlőben berendezett tárlaton a munkatársak új oldalukról mutatkoznak be, a kollégák elé tárva kedvvel űzött hobbijukat a gobelin készítéstől a konyhaművészetig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!