Hírek

2017.09.07. 13:52

Először mindig gondolatban fest-Szarjas Gertrúd kiállítása

NAGYKANIZSA - Harmonikus színekkel, lelke, szelleme legjavával kelti életre a selymet több évtizede Kassainé Szarjas Gertrúd festőművész. A dél-zalai városban élő festőművésznek a közelmúltban egy neves fővárosi galériában nyílt önálló tárlata.

Szabó Zsófia

Az Unio Gallery-ben október elejéig tekinthető meg huszonhat munkája az alkotónak. Természetesen, az évek során e képmennyiség sokszorosát készítette el, bár Kassainé Szarjas Gertrúd nem a mennyiségre törekszik.

– Az átgondolt, szép munkák híve vagyok, nem a kommersz esztétikai, s nem is a mennyiségi festésé – mesélte az alkotó saját műtermében, ami a nyugalom szigete a hétköznapok rohanó világában.

A kis szentélyében dolgozik már jó pár esztendeje a művésznő, amióta nyugdíjba ment. Előtte több évtizeden keresztül dolgozott földrajz és rajztanárként. Munkájának köszönhetően több tanítványa lépett később művészeti pályára.

– Maximalista vagyok emberként, alkotóként – mesélte Kassainé Szarjas Gertrúd. – Mindig egy képre koncentrálok, párhuzamosan többet nem szeretek festeni. Azonban a művészet terén némileg változtam, mondhatni, változtattam. Jó ideje sorozatképeket készítek. Miután a gyermekeim kirepültek a szülői házból és a tanítást is befejeztem, mintha egy falat éreztem volna köztem és a világ közt. Így született meg az „Ablakon át" sorozat. A másiknál a vizek szeretete adta az ihletforrást. Egyúttal a vízpart, s az érzés, amit partot érve érezhetünk. E sorozatoknál nem a látvány jelentős, hanem a színvilág.

A festőművész képein lágyak a színek, amik érzékeltetik is kedvelt témáit: a virágokat, a zöldövezet kincseit.

– Angol vízfestékkel dolgozom már nagyon régóta. A selyemképeket viszont speciális selyemfestékkel készítem. Gyakorlatilag a gyermekeim születésétől fogva használom ez utóbbit. Nem akartam, hogy az olajfesték terpentin szagát lélegezzék be. Bár akkortájt volt közel tizenöt éves szünet az alkotói pályámban. A család volt az első az életemben, bár ez most sincs másként. Amikor visszataláltam a festészethez, már cseperedtek a gyermekeim: így tudtam az alkotásra is időt szakítani. Ekkortájt utaztunk Angliába, ahol kalandos úton-módon, egy ruhaüzlet eladónőjének segítségével tudtam beszerezni ezt a fajta festéket. Ezzel tudom leginkább visszaadni a selymen a témát, amin éppen dolgozom.

S hogy mikor is alkot Kassainé Szarjas Gertrúd?

– Nincs rá meghatározott idő – jegyezte meg.

Van, hogy felébred reggel, azzal egy gondolattal, majd elmegy a „munkahelyére", a műterembe, és alkot. Bár festményei nem pillanatok alatt készülnek, inkább hosszú hetek alatt születnek meg.

– Nem festeni nehéz. Egyébként először mindig fejben festek, ha összeáll a kép, azután megvalósítom. Végül jön a simogatás és a finomítás – nevetett Kassainé Szarjas Gertrúd, aki bevallotta: festőművészként mindig többre vágyik, ez is sok erőt ad neki a munkához. Mivel a nagybetűs „igazi" képet még nem festette meg...

Kassainé Szarjas Gertrúd az átgondolt alkotói munka híve Fotó: Szabó Zsófi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!