Hírek

2011.03.17. 16:25

Élőhelyvédelem Hévízen: döntöttek a rekonsrukció kivitelezőjéről

Lezárult a Hévízi-tó élőhelyvédelmi és rekonstrukciós munkáinak kivitelezésére szóló közbeszerzési eljárás, kiderült, a beruházásra a ZÁÉV Zrt.-vel köt szerződést a kezelő kft.

Horányi Árpád

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. a múlt évben nyert el közel 230 millió forintnyi összegű támogatást, a Hévízi-tó élőhelyvédelmi rekonstrukciójára. A beruházást EU-s társfinanszírozással önrész igény nélkül, teljes egészében a pályázati pénzből tudják megvalósítani.

A napokban zárult le a közbeszerzési eljárás, a gyógytó kezelőjének tulajdonosi közössége a legutóbb tartott közgyűlésen döntött a kivitelező kiválasztásáról. A kisebbségi tulajdonos város képviseletében Őri Rózsa, a polgármesteri kabinet vezetője közölte a döntést, miszerint a gyógytavat kezelő vállalkozás a ZÁÉV Zrt.-vel köt szerződést. Az önkormányzat igényeként merült fel, hogy az általuk felkért szakértő a megvalósítás folyamatában ellenőrzési, felügyeleti szerepkörben folyamatosan részt vehessen. Papp Gábor polgármester a kisebbségi tulajdonos önkormányzat részéről a taggyűlésen jelezte: a városvezetés a munkálatokat naprakészen kívánja figyelemmel kísérni.


A beruházás indításáról Juhász János, a kórház beruházási osztályvezetője elmondta, hogy március 18-án kötik meg a vállalkozási szerződést, s ezzel együtt megtörténik a munkaterület átadása is. A kivitelezés befejezésének a határideje június 30-a.

A műszaki tartalom a tómeder partfalának a megerősítését foglalja magába, mindennemű környezetvédelmi elvárásnak megfelelő technológiával. Mindennek során olyan megoldásokat alkalmaznak, amik biztosítják az élőhelyvédelem tartós fenntartását.

A beavatkozás elősegíti a szabad tőzegbemosódást, ezáltal a tó és a környező lápréteg közti kapcsolat erősödik, a csapadék pedig a környezeti felszínről közvetlenül nem tud beszivárogni. Mintegy 320 folyóméteren képeznek ki növényzettel fedett partvédő rézsűt.


A parkolóhelyek ügyét is rendezik
A taggyűlésen a város részéről a kórházhoz tartozó parkolóhelyek ügyének rendezését is felvetette Papp Gábor polgármester. Elmondta: új közlekedési koncepció készül, a város parkolóhelyeinek egységes rendezéséhez szükséges a közös munka, mivel két parkoló a nonprofit kft. kezelésében van. A város ajánlata a parkolók bérbevétele, vagy a kft.-vel való közös üzemeltetése. A javaslatot a taggyűlés az MNV Zrt. elé terjeszti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!