Hírek

2017.03.08. 08:02

Elítélték a szomszéd kutyáját lenyilazó rendőrt

Zalaegerszeg – Szomszédja kutyáját nyilazta le a rendőr, a bíróság állatkínzás vétsége miatt marasztalta el és pénzbüntetésre ítélte.

Arany Gábor

A tavaly  február 16-án a zalaegerszegi Nyár utcában történtekkel annak idején foglalkoztunk már. A hivatásos rendőrként szolgáló, 34 éves K. Zoltán udvarára többször átszökött a szomszéd Hógolyó nevű közepes méretű, keverék kutyája. A férfi többször szólt a szomszédnak emiatt, no meg a kerítés megjavítása érdekében, de hasztalan. Azon a napon reggelén fél hét körül is megjelent Hógolyó K. Zoltánnál, aki a lakásából kihozta számszeríját és 40 centis nyílvesszővel az állatot oldalba lőtte. A tüdőt ért talált miatt az eb a helyszínen kimúlt. Ezután K. Zoltán a történteket észlelő szomszédasszonyával nem törődve a tetemet zsákban az autójába tette és a Gellénházára vezető út melletti erdős részen kidobta.

A férfi ellen büntetőeljárás indult, és a napokban született ebben nem jogerős ítélet a szekszárdi járásbíróságon.

Bűnösnek mondták ki K. Zoltánt állatkínzás vétségében, amely miatt 400 ezer forint (100 napi tétel) pénzbüntetésre ítélték és kötelezték, hogy fizesse meg a sértettnek a kimúlt kutya elszállíttatásával és elhamvasztásával kapcsolatban felmerült kiadásait kártérítésként, illetve a felmerült bűnügyi költséget.

A bíróság tehát bizonyítottnak látta, hogy a hivatásos rendőr elkövette az állatkínzást az eb elpusztításával, a másik vádpont alól azonban felmentették. A szomszéd bejelentésére kiérkező nyomozók által a férfinál lefoglalt holmik között ugyanis volt egy Slavia márkájú légpuska is. Erről a szakértő megállapította, hogy lőfegyvernek minősül, ám a megszerzéséhez, tartásához szükséges engedélyekkel K. Zoltán nem rendelkezett. A bíróság a vádlottat a lőfegyverrel visszaélés vádja alól bizonyítottság hiányában mentette fel. A tárgyaláson meghallgatott fegyverszakértő véleménye alapján nem lehetett megállapítani, hogy a vádlott tulajdonában álló Slavia 631 típusú lőfegyvernek minősülő légpuskát mikor alakították át, mert a légpuskával rendelkező nem sportlövők számára az átalakítás még a használat során sem vehető észre egyértelműen, és így nem lehetett bizonyítani azt sem, hogy a vádlott tudott a sportlőfegyver lőfegyverré átalakításáról, vagy abban közreműködött volna.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész a büntetés súlyosítása, felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása iránt, míg a vádlott és a védő felmentésért fellebbezett.

Érdeklődésünkre a megyei főkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az elmarasztalt rendőr jelenleg is az egerszegi kapitányság állományában teljesít szolgálatot. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, a tiszthelyettes szolgálati viszonyára az nem lesz közvetlenül hatással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!