Hírek

2015.10.08. 11:46

Elfeledett mártír: Csány László és politikai harcostársai kapcsolata

Zalaegerszeg – A reformkor, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírja, Csány László születésének 225. évfordulóján tartottak emlékülést csütörtökön a zalai történészek a korszak neves szakértőivel, kutatóival kiegészülve.

Arany Horváth Zsuzsa

A konferencia, ahogy Balaicz Zoltán polgármester is jelezte, részét képezi az idén 130 éves évfordulót ünneplő Zalaegerszeg kulturális programjainak. Az előadók Csány és politikai harcostársai kapcsolatait térképezték fel.

Az emlékülést dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója nyitotta meg, jelezve, a hazai levéltárak 200, tudományos kutatást végző munkatársa a forrásfeltárás feladatát végzi, ebben kiemelkedő szerepet vállal a zalai közgyűjtemény.

A Csány Lászlót és a kor nagyjait megidéző emlékülés előadói: Molnár András, dr. Kovács István, dr. Kemény Krisztián, Béres Katalin, dr. Solymosi József, dr. Hermann Róbert, dr. Pelyach István és dr. Kedves Gyula. Fotó: Katona Tibor

A Csány és kortársai előadássorozat előtt dr. Gyimesi Endre címzetes igazgató, volt polgármester és országgyűlési képviselő szólt arról, hogy már 25 évvel ezelőtt született egy kötet a kivégzett katona-politikusról Molnár András és dr. Hermann Róbert tollából, akik, kollégáikkal együtt most az azóta végzett kutatások eredményeit adják közre.

A városi díszteremben Barabás Miklós Csány Lászlóról (1790. Zalacsány - 1849. Pest) emlékezetből készült festménye alatt Deák Ferenc és hősünk – inkább politikai, mint magántermészetű kapcsolatát Molnár András, a Zala Megyei Levéltár igazgatója tárta a hallgatóság elé. Kiderült, bár a közjó és a szabadelvű politikai program elemeiben egyetértő sőt, majdnem rokoni kapcsolatba is került két hazafi mindvégig magázta egymást a levelezés során. Az 1843-as követválasztási kampányban még Csány László segítette Deákot, aki a konzervatív oldal keltette botrányok miatt végül nem fogadta el a követi mandátumot. A hazai ipart támogató reformkori védegyleti mozgalomban is közös elveket vallottak: Csány László hívta életre a nagykanizsai takarékszövetkezetet, de sorsuk hasonlósága ellenére 1845-re eltávolodtak egymástól.

A továbbiakban Kossuth Lajos, Mészáros Lázár, Perczel Mór, Bem József, Görgey Artúr és Szemere Bertalan alakját idézték fel a történészek előadásai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!