Hírek

2017.04.06. 19:10

Eleven ajándékokat húsvétra? Legyünk tekintettel az állatokra!

Zalaegerszeg - Közeleg a húsvét, sokak fejében fordul meg ilyenkor, hogy valami nyuszis ajándékkal lepjék meg szerettüket.

Arany Gábor

Különösen a gyermekek örvendenek az igazi nyuszinak vagy más élő meglepetésnek. Kérdés, jó ötlet-e? Szakemberek véleményére voltunk kíváncsiak.- Ne hirtelen ötlettől vezérelve döntsenek a kisállat megvásárlása mellett - kezdte dr. Gombosné dr. Szűr Veronika. - Az ilyen ajándék nem két hétre szól, a törpenyuszi is elélhet 6-8 évig, a kutya pedig 15 évig is társ lehet - hangsúlyozta a zalaegerszegi állatorvos.

- Nagy az öröm, amikor megveszik, de pár hét elteltével megunják, vagy szabadulnának tőle, amikor szaporodnak vele a gondok. Nincs, aki ellássa, aki megsétáltassa, nincs kire hagyni, amikor el akarnak utazni - sorolta. - Még a ketrecben tartott állattal is napi rendszerességgel kell foglalkozni az etetésen, itatáson túl, hiszen többségük társas lény, enélkül elvadulhat még a törpenyúl is, nemhogy a kutya - tette hozzá. Az állatorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a vásárlás egyszeri költségét követően folyamatosan áldozni kell a kedvencre. A táplálás nem mindig egyszerű, mert a kutyának sem elegendő a konyhai maradék.

A másfajta, kedvtelésből tartott állatok pedig általában speciális táplálékot igényelnek. Nem lehet például a törpenyúlnak chipset adni, mert megbetegíti, a degunak édesített eleséget, aszalt gyümölcsöt, mert elpusztul tőle. E mindennapi kiadásokhoz járulnak még a különböző, például oltási és orvosi költségek. Ez utóbbi nagyon magas lehet, különösen, ha nincs a közelben hozzáértő specialista, mert nem minden állatorvos foglalkozik az egzotikusabb kedvencekkel.

Tekintettel kell emellett lenni arra is, hogy milyen környezetbe kerül az állat, hiszen mások a körülmények egy társasházi lakásban és mások egy családi házban.

Húsvét táján megnő a kereslet a törpenyulak iránt, egy ilyet Bangó Boldizsár Oszkár mutatott meg Fotó: Pezzetta Umberto

- Különösen fontos a megfelelő fajta kiválasztása. Némelyik állat jól elvan egész nap lakásban, mert nem igényli az állandó foglalkozást, míg a munkára kitenyésztett ebek, például a gyerekek körében nagyon kedvelt Jack Russel terrier nem bírja a bezártságot, a tétlenséget, ha nem tudja energiáját levezetni. Emiatt esetleg rág, rongál és nem csak kölyökként - figyelmeztetett az állatorvos. - Ha ezeket mind mérlegelték, akkor még alaposan tájékozódni kell a kiválasztott állat tartási tulajdonságairól is - tanácsolta. - Első lépésként az interneten is elérhetők az alapvető tudnivalók, de érdemes inkább szakemberhez fordulni, aki a körülmények pontos ismeretében tanácsot adhat. Ezért nem fog majd ajánlani vizslát olyannak, aki utál sétálni és hörcsögöt annak, akit zavarnak az éjszakai zajok - említette példaként.

Dr. Gombosné dr. Szűr Veronika arra is felhívta a figyelmet, hogy az állatokat nevelni is kell. Ezek azonban nem pótgyerekek, nem úgy értenek, mint ők, így egészen más módszer szükséges hozzájuk. Erre is fel kell készülni; megtanulni ennek a mikéntjét, különben nem lesz harmonikus az együttélés.

Ez igaz a díszmadarakra is. Esetükben gyakran már a kiválasztás nehézséget okoz, énekeljen, beszéljen vagy éppenséggel mindezeket ne tudja, mert a hangoskodás zavarja a gazdáját. A tollas szépségek tartása tehát csak látszólag egyszerűbb, mondván: elvannak a kalitkában. Ez azonban tévedés, mert mindegyik madárnak van mozgásigénye és kényesek az etetésre is. Többségük elvárja a napi foglalkozást, mert enélkül megbetegedhet, depresszióssá válhat. Nem elegendő a levegőztetés, különösen nem az első tavaszi napsütésre kitenni őket, hogy csak néhány szempontot említsünk.

- Ezért bármilyen állatot választunk, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, aki segít ebben. Ha döntöttünk, csak megbízható helyről szerezzük be leendő kedvencünket. Rengeteg állatot kínálnak olcsón az internetes hirdetési oldalakon, ám ezek nagyon sok kockázatot rejtenek. Ezért olyan tenyésztőtől, kereskedőtől vásároljunk, akitől számon lehet kérni, honnan származik az állat - mondta.

Dr. Gombosné dr. Szűr Veronika megemlítette, találni már olyan kereskedőt, tenyésztőt, aki húsvét és az ajándék feletti öröm múltával hajlandó visszavenni a feleslegessé vált állatot.

Hasonló szellemben nyilatkozott Nagy Norbert is. A díszállat-kereskedéssel 27 éve foglalkozó szakember elmondta, ilyen kérés esetén segítenek új gazdát találni a tollas, szőrös ajándéknak. A megyeszékhelyi kereskedő arról számolt be, hogy ezekben a napokban már megnőtt az érdeklődés a húsvéti ajándéknak szánt állatok iránt. Sokan le is foglalták a kiválasztott példányt.

- Általában az a jellemző, hogy felkészülten érkeznek a szülők a gyermeknek szánt kisállat megvásárlására - mondta. - Most legkeresettebb a törpenyúl, aztán a tengerimalacok, hörcsögök, papagájok, pintyek, teknősök alkotják a népszerűségi listát - árulta el. - A törpenyulak nagyon kedvesek, a többi kis rágcsálóhoz képest ragaszkodóbbak, értelmesebbek, akár sétáltatni is lehet őket. Egy ilyen állat a szükséges alapkellékekkel 20 ezer forintba is kerülhet, és aki ennyit áldoz rá, az később is gondját viseli, márpedig ezek élhetnek akár 6-8 évet is - osztotta meg tapasztalatát.

Úgy látja, a tapsifülesek mellett nagyon kedveltek még a tengerimalacok. Ezek is naponta foglalkozást igényelnek, a tartásukhoz szükséges eszközök, táplálékok pedig könnyen beszerezhetők.

- Vásárláskor minden információt elmondunk, hogy problémamentes legyen az állat tartása és ne okozzon később csalódást - magyarázta.

Nagy Norbert az évek során úgy tapasztalta, ha megfelelő előkészítés után döntöttek a kisállat beszerzéséről, akkor ez a gyermek egész életére szólóan kihat, mert megtanulja a másik élőlényről való gondoskodás felelősségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!