Hírek

2011.05.02. 18:35

Életveszély miatt megszűnik a posta

Életveszélyre hivatkozva szinte azonnali hatállyal bezárta a Szentgyörgyvölgyön működő fix pontú szolgáltatási helyét a Magyar Posta Zrt. A szolgáltatást a jövőben mobil postával oldják meg.

Gyuricza Ferenc

A 460 lakosú Szentgyörgyvölgyön hétfőn már nem nyitott ki a posta. Helyette gépkocsival járták végig a települést a Magyar Posta Zrt. munkatársai, egyrészt hogy tájékoztassák az új helyzetről a helyi lakosokat, másrészt a szolgáltatás zavartalan biztosítása végett. A falubeliek nem fogadták kitörő örömmel a hírt.

- Egyik napról a másikra történt minden - mondja a lapunkat értesítő Géczi Árpád. - Úgy tudjuk, a múlt héten egy statikus vizsgálta meg az épületet, ő nyilvánította életveszélyesnek azt. Pénteken kaptunk tájékoztatást arról, hogy ezután csak mozgóposta lesz a községben. Állhatunk kint az út szélén egész nap, hiszen a kenyeret és a húst már mozgó boltok hozzák, ezután a postai is ilyen szolgáltatást nyújt csak.

 

Bán Istvánné polgármester megerősíti: májustól valóban mobilposta lesz a községben. Mint mondotta, ugyan a Magyar Posta Zrt. területileg illetékes soproni igazgatóságával folytatott tárgyalás során ők minden tőlük telhetőt megtettek egy fix szolgáltató hely fenntartása érdekében.

- Négy ingatlant is felajánlottunk, a tűzoltó szertárat, a jelenleg üresen álló volt szolgálati lakást, a művelődési ház egy részét, illetve az iskolaépület két helyiségét - magyarázta. - Akár ingyenesen is adtuk volna, de nem fogadták el. Ezzel kész tények elé állítottak bennünket.

Szemrevételezzük a leromlott állapotú postaépületet, amelyen évtizedek óta nem történt jelentős állagmegóvás. A falubeliek is ezt sérelmezik, egy férfi azt mondja: az állam csak a pénzt szedte be a szolgáltatások után, de költeni nem akart a szentgyörgyvölgyi postára, ahol információink szerint három fő dolgozott. Hogy velük mi lesz, azt egyelőre még ők sem tudják biztosan.

 

 

- A posta épületét munkavédelmi ellenőrzés keretében 2011. április 20-án életveszélyessé minősítették, s elrendelték a szolgáltatás felfüggesztését, az épület lebontását - tájékoztatta lapunkat Hüse Marianna, a Magyar Posta Zrt. szóvivője. - A posta üzemeltetését eddig saját tulajdonú ingatlanban biztosítottuk. A szolgáltatások folyamatosságát és a lakosság ellátását a jövőben mobilposta működtetésével oldjuk meg.

Arra a kérdésre, hogy az önkormányzat által felajánlott ingatlanokat miért nem fogadták el, Hüse Marianna kifejtette: a postahely létesítése és üzemeltetése jelentős anyagi forrásokat kíván a Magyar Postától, ezért jelen helyzetben rugalmasabb és gazdaságosabb megoldásként a település vezetésével történt egyeztetést követően a mobil posta bevezetése mellett döntöttek. Ezt indokolta az alacsony, s folyamatosan csökkenő lakosságszám is. A szolgáltatás ilyen típusú fenntartásával a Magyar Posta Zrt. eleget tesz törvényi kötelezettségének.

A szentgyörgyvölgyi posta napi nyolc órában tartott nyitva, s azt a helybéliek mellett a környező települések - köztük több Vas megyei község - lakói is használták gyakran pénz- vagy lottószelvények feladására is. A mobil posta negyed tíztől, háromnegyed háromig járja majd a falut, s minden olyan szolgáltatást biztosítani tud, amelyet eddig igénybe vehetett a lakosság a településen. A legközelebbi fix szolgáltató hely Csesztregen, 11 kilométerre található

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!