Hírek

2007.05.24. 02:28

-Élénkülő lovas turizmus

Csöde (hp) - A hazai lovas szolgáltatásokat és a lovas turizmus bővítését segítő pályázatot nyert a Pácodi Harmatfű Természetvédelmi és Turisztikai Kht., valamint a Za- la Megyei Fejlesztési Kht.

Hajdu Péter

A Zala-völgye lovas-szakember képzés nevű, az EU és hazánk által a Magyar-Szlovén-Horvát Interreg III/A. együttműködés keretében megvalósuló projekt tegnapi, nyitó konferenciáján a lovas turizmusban érdekelt számos vállalkozás képviselője vett részt. Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség vezetője előadásában a hazai lovas turizmus helyzetéről szólt. Mint elmondta, a 70-es 80-as években kizárólag a hazánkba látogató külföldi turisták lehetősége volt a lovas időtöltés. Ezt követően visszaesés következett be, majd a 90-es évektől, a lovardák magánkézbe kerülésétől változott a helyzet, de a folyamatból kimaradt egy lovas generáció. A lovas turisztikai szövetség felmérése szerint az elmúlt években már több mint 600-an vallották magukat az országban lovas szolgáltatónak, s döntően hazai turisták érdeklődnek a lovaglás iránt. Elsősorban iskoláskorú gyerekek, ami nagy felelősséget feltételez a szolgáltatóktól. Javítani kell a tárgyi feltételeket, és kevés még a jól képzett szakember, valamint a megfelelő hátasló is. A program keretében egyrészt lovastúra-vezetőket, valamint túrakocsivezetőket képeznek. Egyedülálló a Ló iskolába megy című program. Ezen belül a szövetség aktivistái a városokban ismeretterjesztő előadásokat tartanak a lovaglás szépségeiről. A zalai programban pedig a zalalövői és őriszentpéteri iskolából jelentkezett 80 diák vesz részt lovas képzésben. Tíz héten keresztül 8-8 tanuló egyhetes váltásokban elméleti és gyakorlati képzést kap lovaglásból és a lóról a csödei lovas panzióban.Lovastúra- és túrakocsi-vezetőket képeznek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!