Hírek

2009.07.28. 02:29

Elég egy karnyújtás is - várják a segíteni akarókat a véradóhéten

Zalaegerszeg - Öt-tíz perc nem hosszú idő, ahhoz mégis elég, hogy segítsen az ember. A Vöröskereszt megyeszékhelyi szervezete véradóhetet tart az Országos Vérellátó Szolgálat egerszegi intézetében.

Péter Gyöngyi

Folyamatosan váltották egymást a donorok tegnap délelőtt a megyeszékhelyi vérellátóban: 8 órától fél 12-ig már harmincketten nyújtották a karjukat. Köztük volt Szabó István is, aki 1997 óta rendszeresen ad vért.

- Humanitárius szempontból, azért, mert szeretek segíteni az embereken - indokolta a fiatalember, miért vállalkozik időről időre erre a nemes cselekedetre. 


Ottjártunkkor Bódor Mária éppen Lándori Ferenctől vett vért. A fiatalember a jövőben rendszeresen él majd az efféle lehetőséggel
Fotó: Ohr Tibor

Ezúttal nem egyedül kopogtatott a vérellátó ajtaján, kollégáját, barátját is vitte magával.

- Itt lakom a vérellátó szomszédságában, de kellett egy lökés . Ezután majd rendszeresen jövök magam is - jegyezte meg vidáman Lándori Ferenc.

Rákos Zsuzsannát ugyancsak a vérellátóban találtuk tegnap délelőtt.

- Rendszeres véradó vagyok 18 éves korom óta. Kaptam értesítőt a véradóhét nyújtotta lehetőségről, de ettől függetlenül is évente kétszer adok vért - tudtuk meg a fiatal lánytól. - Egészségügyi középiskolába jártam, tisztában vagyok vele, miért és mennyire fontos ez. Szeretek segíteni és tudom, hogy így is lehet.

A Vöröskereszt egerszegi titkára, Benkő Lászlóné elmondta, a nyaranta szervezett véradóhéttel szeretnék kompenzálni azt, hogy ezekben a hónapokban sok önkéntes a szabadságát tölti, nyaral. A cél az, hogy ennek ellenére is feltöltődjenek a vérbiztonságot jelentő készletek. Várják azokat, akik a munkahelyi elfoglaltságuk miatt nem tudtak eddig vért adni, a korábbi fiatal önkénteseket, akik főiskolai, egyetemi tanulmányaik miatt más városban élnek, így kikerültek a Vöröskereszt látóköréből. Örömmel fogadnak új véradókat is, vagyis mindenkit, aki segíteni szeretne.

Dr. Dancza Tímea, az egerszegi vérellátó vezető főorvosa elmondta, napi 50 véradó megjelenésével már elégedett lenne. Ma, holnap és pénteken 8-tól 15 óráig, csütörtökön 8-tól 17 óráig várják a vérellátóba azokat az egészséges, 18- 60 éveseket - rendszeres véradók esetében 65 év a felső korhatár -, akik szeretnének vért adni. A donorok testsúlya 50 kilogramm felett legyen. Az, aki ellátogat hozzájuk, egyen véradás előtt és fogyasszon sok folyadékot, de természetesen ne alkoholt. A véradás előtt egy-két órával lehetőleg ne dohányozzon a donor. A gyógyszerszedés általában kizáró ok, de ez nem vonatkozik a fogamzásgátló tablettára, az enyhe vérnyomáscsökkentőkre és enyhe allergiagyógyszerekre. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. A nők évente három, menopausa után négy, a férfiak évi öt ízben adhatnak vért. A tetoválás, piercing, füllyukasztás, akupunktúrás kezelés után legalább fél évnek kell eltelnie ahhoz, hogy valaki vért adjon.

A véradás után a szakemberek a donorok folyadék- és kalóriapótlásáról is gondoskodnak és 500 forintos ajándékutalványt is mindig kapnak az önkéntesek. Ezúttal azonban, a véradóhéten 5000 forintos ajándékkupont vehetnek át a véradók. 


Szűrővizsgálat is egyben

A véradás 5-10 per-  cet vesz igénybe, de  a véradóban ennél valamivel hosszabb időt, mtegy 35-40 percet tölt el az ember, hiszen  a folyamatnak része az adatfelvétel, a kivizsgálás és végül a pihenő is. A véradás alkalmával steril vérvételi zsákot és természetesen egyszer használatos tűt használnak a szakemberek, a véradás egyúttal szűrővizsgálat is.
Egy alkalommal egy személytől 4,5 deciliter vért vesznek le. Egy véradással három betegen segíthet az ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!