Hírek

2010.01.05. 06:29

Elárvult karácsonyfák: összegyűjtik és hasznosítják a kidobott fenyőket

Bár csak holnap lesz vízkereszt, van, ahol már lebontották a karácsonyfát. Több településen megkezdődött az ünnep zöldhulladékká vált díszének összegyűjtése.

Zalai Hírlap

Nagykanizsán a Saubermacher-Pannonia Kft. minden évben a VIA Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt.-vel kötött szerződés alapján gyűjti össze az utcára került karácsonyfákat. Ezúttal is nyomban az ünnep után kezdték, konténerbe gyűjtve azokat a fákat, amiket nem adtak el a Vásárcsarnok mögött kijelölt árusítóhelyen. A konkrét karácsonyfa-begyűjtő körút december 29-én indult, majd 31-én és január 2-án is folytatódott, ezen a héten pedig mindennap találkozhatunk a városban a piros saubermacheres járművekkel, melyek február elejéig - hét végén már párosával - járják az utakat. Kereskai Péter divízióvezetőtől megtudtuk: míg a korábbi években bedarálták a fákat, addig idén egy másik cég szállítja el tőlük, így nem kell ezzel tovább foglalkozniuk.A lakosságtól azt kérik, hogy a hulladékgyűjtő edényzet vagy a szelektív gyűjtőszigetek közelében helyezzék el a fákat, mert úgy könnyebb begyűjteni.

Keszthelyen a hulladékszállítást végző Városüzemeltető Kft. az elmúlt nyolc-tíz év gyakorlatának megfelelően gyűjti össze a kidobott karácsonyfákat. Idén majd január kilencedikén kerül sor azok elszállítására a kukák és konténerek mellől, de ha valaki később válnameg tőle, úgy azt a hétfőnkénti biohulladék-szállításnál viszik el.

Keszthelyen 2500-3000 fára számítanak, melyeket a vállalat autói mennyiségtől függően a reggeli óráktól gyűjtenek be. Végh Szilárd ügyvezető igazgató elmondta, a komposzttelepen a hasznos, fűtésre alkalmas részeket kiválasztják, majd felaprítják és értékesítik.


LEHET KOMPOSZTÁLNI?
A karácsonyfákat általában égetéssel, nem komposztálással hasznosítják, de fenyőből is készülhet komposzt, olvastuk a Hulladék Munkaszövetség honlapján. A fenyőfák gyantatartalma valóban lelassítja a bomlási folyamatot, de nem gátolja meg. Van, ahol a fenyőhöz speciális bőrgyári hulladékot kevernek, így segítik a gombák és baktériumok munkáját. Ugyanakkor házilag, adalék nélkül is komposztálható a fenyő, csak jó apróra kell vágni, és türelem kell az eredményhez.



Szerzők: Kelemen Valéria, Temesi Hilda, Szabó Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!