Hírek

2016.02.03. 19:46

Együtt az állatkínzás ellen - demonstrációt szerveznek a fővárosba

Közel harminc állatvédő szervezet hirdetett tüntetést a fővárosba február 20-ára. A cél, hogy minden bántalmazott állat kapja meg azt a jogi védelmet, ami az állatvédelmi törvényben le van írva, és minden állatkínzó bűnhődjön meg tetteiért. Zalából is várják a szimpatizánsokat.

Varga Lívia

– Soha ekkora összhang nem volt még hazánk állatvédő szervezetei között, mivel mostanra kiderült: csak összefogással érhetünk el bármilyen eredményt e téren – bocsátja előre Igaz Klaudia, a Zala Megyei Állatvédelmi Járőrszolgálat vezetője.

A tüntetés életre hívója egy nemrégiben nyilvánosságra került videó volt, amelyen a deteki alpolgármester 18 éves fia brutális kegyetlenséggel, baseballütővel veri szét egy védtelen kiskutya fejét. A felvételen látszik, hogy élvezettel végezte ki az ártatlan állatot. A megmozdulás egyik fontos követelése, hogy „a deteki mészáros ellen a lehető legszigorúbb büntetést szabják ki, és a büntetőeljárást ne söpörjék a szőnyeg alá édesanyja befolyása miatt", derül ki az esemény Facebook-oldaláról. További cél az állatkínzások visszaszorítása a törvényi háttér szigorításával, s annak elérése, hogy az állatkínzók ne kerülhessék el a büntetést.

Egy szintén nagy felháborodást kiváltott eset a közelmúltból: a csonttá soványodott német vizsla odafagyott a kennel betonjához

Igaz Klaudia Zalából is számtalan példát tud hozni az állatok ellen elkövetett kegyetlenkedésekről. Felidézi például Vándor esetét, akinek „gazdája" baltával verte szét kutyája fejét, s Morzsa bestiális meggyilkolását: az öt hónapos tacskót két héten át kínozták, mire elpusztult. De, teszi hozzá Klaudia, szerinte állatkínzás az is, amikor egy kutya egész életében egy lánc végén vegetál.

– Úgy döntöttünk: ezentúl, ha állatkínzással találkozunk a megyében, tüntetést hirdetünk az elkövető háza elé, a nyilvánosság remélhetőleg kellő visszatartó erőt jelent majd – hangsúlyozza az állatvédő.

A február 20-ára meghirdetett fővárosi megmozdulás a Facebookon szerveződik. Az állatvédők 13.30-ra várnak minden, az ügy mellett kiálló állatbarátot a Nyugati pályaudvarhoz, ahonnan együtt vonulnak majd át a Parlamenthez. Több ezren jelezték már részvételi szándékukat, sokan Zalából is, ezért a Zala Megyei Állatvédelmi Járőrszolgálat úgy döntött: buszt indít a résztvevőknek.

– Délelőtt 9-kor Zalaegerszegről, a Zala Pláza parkolójából indulunk, a jelentkezéseket február 13-ig várjuk Facebook-oldalunkon, a viteldíj mértéke a résztvevők számától függően néhány ezer forintos tétel lesz – mondja Igaz Klaudia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!