Hírek

2006.06.18. 22:00

Egyszerusített cégbejegyzés, lehetoség a név lefoglalására

Az új cégtörvény több módosítása szolgálja a cégeljárás átláthatóbbá, egyszerubbé és gyorsabbá tételét. Ez az ügyfeleknek több lehetoséget biztosít az eljárás módjának és <br>típusának megválasztásában, ennek részleteirol dr. Tihanyi Zsuzsát, a cégbíróság vezetojét kérdeztük.Fotó A szerz

Mórocz Zsolt

- Új intézmény a névfoglalás lehetosége - kezdte az ismertetést. - Ennek értelmében a cégbíróság 3 munkanapon belül megvizsgálja, hogy a választott cégnév megfelel-e a szabályoknak, és ha igen, akkor végzésével 60 napra lefoglalja azt a kérelmezo rszére.
- Létezik itt is az elektronikus ügyintézés, ugye?
- A cégek eldönthetik, hogy a bejegyzési vagy változásbejegyzési kérelmüket elektronikus úton vagy papíron adják be. Idén július 1-jétol valamennyi társasági forma esetében, 2007. január 1-jétol pedig valamennyi cég esetében mód nyílik az elektronikus cégeljárásra.
- Más könnyebbség?
- Segítség az ügyfeleknek és kiszámíthatóbbá teszi a cégeljárást, hogy az új cégtörvény taxatíve sorolja fel azokat a mellékleteket, amelyeket a cégbíróság a bejegyzési vagy változásbejegyzési kérelem mellékleteként megkövetelhet. A közkereseti társaságok, betéti társaságok és a korlátolt felelosségu társaságok választhatnak, hogy a létesíto okiratukat szerzodésmintán vagy anélkül nyújtják be. A megfelelo szerzodésmintákat szintén az új törvény melléklete tartalmazza. Azok megfelelo kitöltése helyettesíti a társasági szerzodést, illetve annak módosítását. A szerzodésminta alkalmazásával benyújtott kérelmek intézése rövidebb határido alatt történik meg, éppen arra tekintettel, hogy ezek az okiratok a társasági törvény rendelkezéseinek garantáltan megfelelnek
- Miként változik az eljárások idotartama?
- Lényegesen rövidülnek az ügyintézési határidok. Ezek bevezetésére azonban két lépésben, 2006. július 1-jétol, majd pedig 2007. október 1-jétol kerül sor. Idén július elsejétol hatályos szabályok szerint szerzodésminta alkalmazásával a cég bejegyzésérol a döntést 15 munkanapon, szerzodésminta alkalmazása nélkül alaptott cégnél 30 munkanapon belül kell meghozni. Változás bejegyzésekor pedig mindkét esetben 45 munkanap áll a cégbíróság rendelkezésére a határozat meghozatalára. (2007. október 1-jétol ezek a határidok szerzodésminta alkalmazásakor 8, szerzodésminta alkalmazása nélküli cégbejegyzésnél 15, és változásbejegyzési eljárásnál pedig szintén 15 munkanapra csökkennek.)
- További egyszerusítés?
- Közkereseti, betéti vagy korlátolt felelosségu társaság esetén továbbá lehetoség nyílik a cég bejegyzésére egyszerusített eljárásban is. Erre akkor van mód, ha a társasági szerzodést szerzodésminta alkalmazásával készítik el, éltek a névfoglalással és a bejegyzési kérelmet elektronikus úton terjesztették elo. Ekkor a bíróság 2 munkanapon belül határoz. Ebben az eljárásban hiánypótlásnak nincs helye.
- Talán még az ügyvédek közremuködése is mellozheto?
- Nem változott az a szabály, hogy valamennyi cégeljárásban kötelezo a jogi képviselet, és kötelezo a létesíto okirat ügyvédi ellenjegyzése vagy közokiratba foglalása is - közölte a cégbíróság elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!