Hírek

2017.07.05. 14:08

Duális állásbörze - Ha a felvételi sikerül, a leendő gyakorlati hely is megvan már

ZALAEGERSZEG - Több mint negyven munkáltató és az egyetemi évek megkezdése előtt álló, a duális képzésre jelentkező fiatalok számára rendeztek szerdán állásbörzét a BGE Gazdálkodási Karán, ahol a közgazdász képzésben az országban elsőként, 2014-ben kísérleti jelleggel indult el a duális képzés.

Hajdu Péter

– Pénzügy-számvitel és gazdasági informatikus szakon kezdődött, 2015 óta pedig akkreditált formában történik három alapszakunkon a duális képzés. Az ebben résztvevő tanulók egyrészt hallgatói jogviszonyban állnak velünk. Mi együttműködünk a duális képzésben résztvevő vállalatokkal, amelyek munkaszerződést kötnek a kiválasztott hallgatókkal, s utóbbiak munkaszerződés keretében teljesítik a gyakorlatukat. A duális képzésben tanulót egyrészt megilletik a hallgatói jogviszonya alapján a szociális és tanulmányi ösztöndíjak. Az őket gyakorlati képzésre fogadó munkáltatóktól pedig munkaszerződés keretében hetente a törvény által előírt minimálbér tíz százalékát kapják, 78-80 ezer forintot, munkabérként. Jelenleg 42 munkáltatói partnerünk van a cégek között, az első-, másod- és harmadéves hallgatóink 38 fővel vesznek részt a duális képzésben. Most pedig, az állásbörzén 42 duális gyakorlati helyre keresik a vállalatok a fiatalokat, akik közül a regisztráció szerint harmincan jöttek el. Akiket a ponthatárok július 26-i kihirdetése után felveszünk a karra, azoknak vélhetően már meglesz a gyakorlati képző helyük – mondta el érdeklődésünkre Lambertné Katona Mónika dékán.

Majd a leendő hallgatók és a cégek képviselői körében tartott megnyitón többek között arról is tájékoztatott, hogy a BGE stratégiai célja a vállalatok igényeit egyre inkább figyelembe vevő gyakorlatorientált képzés bővítése, ahonnan egyre több pályakezdőt bocsátanak ki.

A cégek képviselői és a jelentkező fiatalok délutánig interjúkon vettek részt, ismerkedtek, elmondva a terveiket, elvárásaikat a leendő partnerükről. Volt olyan cég, amelynek elsőszámú vezetője jelent meg. a Zalaco Zrt. tulajdonos vezérigazgatója, Berta László mintegy tíz fiatalt interjúztatott.

Berta László állásinterjún ismerkedik a mellette ülő Bödő Márkkal Fotó: Pezzetta Umberto

– Gazdasági informatikusokat keresünk, és reméljük, hogy találunk is olyanokat, akik nálunk szeretnének dolgozni. Ma már az informatika a működésünk teljes területét lefedi az alapanyagok beérkezésétől a késztermék kiszállításáig. Jelen van a termelésben, a minőségbiztosítási rendszerben is, mindez szakember nélkül nem működtethető. Már két ilyen szakemberünk van, de még továbbiakra is szükségünk van. A duális szakképzésben már a tanulmányai során kialakul a kapcsolatunk a dolgozóval, és később, ha nálunk helyezkedik el, könnyebb lesz a beilleszkedése, és mi is ismerjük. Tapasztalatom szerint a hallgatók már a második félévtől komoly munkát tudnak végezni – osztotta meg tapasztalatait Berta László.

– A kaposvári közgazdasági szakközépből jöttem, ahol gazdasági informatikát tanultam, és ezen a vonalon szeretnék tovább menni. Több cégnél voltam már interjún, mindenhol pozitívan, biztatóan beszéltek velem – mondta az állásinterjúról kilépő Bödő Márk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!