Hírek

2016.05.13. 16:37

Dr. Kustos Lajos posztumusz díszpolgár lett

Zalaegerszeg – „Eleink is úgy gondolták, és mi is hiszünk benne: az a feladatunk, hogy összegyűjtsük álmainkat és terveinket, s azt követően megteremtsük mindezek valóra váltásának lehetőségét.”

Varga Lívia

Egyebek mellett erről szólt városnapi beszédében Balaicz Zoltán polgármester Szabolcs Péter új szobrának felavatását követően, s a kitüntető címek átadása előtt.

Zalaegerszeg születésnapja a hagyományokhoz hűen idén is a városért mondott ökumenikus imával indult a Mária Magdolna Templomban.

– Isten elé téve a város ügyeit, fontos, hogy megértsük: az ő segítsége feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a ránk bízott feladatot hűséggel, lelkiismeretesen teljesítsük, hiszen ez az élet tartópillére – fogalmazott Stróber László apátplébános. A Bojtorjánt idézve pedig – „sok mindent tudunk, de legfőképpen azt, hogy összetartozunk” – úgy folytatta: amit együtt teszünk meg, arra összegeződnek erőink, ahogyan a közös imádságban is. Kiemelte: mindenkinek a maga helyén kell helytállnia, s figyelni az összetartozásra, mert anélkül üresjárat az életünk. „Mi, a magunk helyén tegyük meg, amit Isten vár tőlünk, és akkor nem fogjuk eltéveszteni az utat” – tette hozzá az apátplébános.

Díjazók, díjazottak és vendégek a város születésnapját ünneplő díszközgyűlésen. Elöl Salamonné Kuzma Renáta,dr. Kustosné Simonffy Zsuzsanna és Török Zoltán, hátul Kuzma Péter, Vigh László, Balaicz Zoltán, Fekete György , valamint Csepreghy Nándor Fotó: Pezzetta Umberto

A közös ima után a város vezetői és a vendégek átvonultak Zalaegerszeg első, 131 éve hivatalba lépett polgármesterének, Kovács Károlynak szobrához, amelynél Balaicz Zoltán helyezte el az emlékezés és a tisztelet virágait. Nem sokkal később pedig a Dísz téren lehullt a lepel a megyeszékhely legújabb köztéri alkotásáról, Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész Sakkozók című művéről, amely „méltó mementója a játéknak, inspirációt nyújt a felnövekvő nemzedékeknek, s lehetőséget biztosít a nemes versengésre a téren”, fogalmazott beszédében Seszták Tamás, a Magyar Sakkszövetség elnöke. Kiemelte: Zalaegerszeg évtizedek óta a hazai sakkélet egyik meghatározó központja, a város szülöttei közt több híres sakkozóval. Szabolcs Péter remekművét is két nagyszerű, egerszegi születésű játékos ihlette, a művész Portisch Lajos és Horváth Tamás játékát varázsolta szoborkompozícióvá, mondta el avatóbeszédében Mádl Ildikó nemzetközi sakknagymester. Őt a szobrászművész követte a mikrofonnál.

Szabolcs Péter Sakkozók című alkotásának leleplezése után Dénes Sándor, Nagykanizsa  és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere tette meg a kezdő lépést a két város versenyzőinek 131 táblás sakkversenyén, a megyeszékhely  rendezett tanácsú várossá nyilvánításának 131. évfordulóján

– Ez a város a mi városunk, az enyém is. Itt váltam művésszé, tudom, itt megbecsülnek és szeretnek, amit a munkámmal köszönök meg – mondta Szabolcs Péter.

A szobrászművész hozzátette: reméli, hogy új köztéri alkotása „mindannyiunk örömére szolgál, összeköt bennünket, s hozzájárul ahhoz, hogy leüljünk egymás mellé”.

A Sakkozók leleplezése után Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere és Balaicz Zoltán tette meg a kezdőlépést a két város versenyzőinek 131 táblás sakkversenyén.

A díszközgyűlésen, amelyen Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá nyilvánításának 131. évfordulóját ünnepelték, Balaicz Zoltán arról szólt: az elmúlt évszázadokban az itt élő polgárok olyan várost építettek, amilyenek ők maguk. Így lett Zalaegerszeg büszke, erős, dolgos, szorgalmas és emberséges, s ezekkel az értékekkel vált Magyarország megbecsült településévé.

– Szeretnénk, ha Zalaegerszeg nemcsak a múlt és a jelen, hanem a jövő városa is lenne – hangsúlyozta a polgármester. – Azt szeretnénk, hogy Zalaegerszegen mindenki megtalálja a jövőjét. Egy olyan város képe jelenik meg előttünk, ahol mindenkinek lehetősége van munkából megteremteni önmaga és családja biztonságát. Egy olyan város képe, amely polgárainak ad, s nem elvesz tőlük. A rend és a biztonság városának képe, ahol mindenki szabadon él és cselekszik, de tisztában van azzal is, hogy csak akkor számíthat a közösség emberségére és erejére, ha ő maga is figyel a közösségre. Egy olyan zöld város képe jelenik meg, amely együtt él a szülőföld természetes kincseivel, tiszta energiájával, s úgy őrzi meg az utódoknak e csodás vidéket.

A polgármester kiemelte: nemcsak a múlt dicső tetteire kell emlékezni, hanem „azokból erőt merítve, összefogva kell tovább építeni a megújuló és erősödő megyeszékhelyet”.

– Ma nem a jogi aktust, vagyis a rendezett tanácsú városi cím elnyerését ünnepeljük elsősorban, hanem fejet hajtunk azok előtt, akik a saját korukban a jövőt látták településükben, annak fejlődésében, és tettek is azért – mondta köszöntőjében Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, hozzátéve: a jelenben is vannak kihívások, és ezekre csak akkor lehet jó és időtálló válaszokat adni, „ha egy nyelvet beszélünk”. Az, tette hozzá, hogy a kormány is képviselteti magát Zalaegerszeg születésnapján, azt jelenti, hogy a helyi ambíciókat, terveket a kabinet is támogatja, s azok együttműködéssel, közös akarattal valósulhatnak meg.

Az ünnepi közgyűlésen adták át a város magas rangú elismeréseit. Idén dr. Kustos Lajos egykori tanácselnöknek adományozott a közgyűlés posztumusz díszpolgári címet, amit özvegye, dr. Kustosné Simonffy Zsuzsanna vett át. Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címet a nyáron nyugdíjba vonuló, s húsz évig önkormányzati képviselőként is tevékenykedett Török Zoltán református lelkész, valamint a Gála Társastáncklub kapott, utóbbit Kuzma Péter és Salamonné Kuzma Renáta vette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!