Dr. Joós Lászlónét kitüntette Kiskanizsa, ahol 40 éven át gyógyított

Nagykanizsa - Generációk egész sorát gyógyította Kiskanizsán dr. Joós Lászlóné nyugalmazott gyermekorvos. Mindenki Marika nénije nemrég kitüntetést kapott a városrésztől, mely befogadta a - ahogy arrafelé szokás fogalmazni - "gyüttmentet". A doktornő úgy érzi: sok mindent tanult a kiskanizsaiaktól pályája 40 éve alatt. Például azt, hogy milyen jó dolog hinni.

“A mi szakmánkban éppen az a csodálatos, hogy naponta lehet örülni annak, amikor egy kisgyermek meggyógyul”
(Fotó: Szakony Attila)

A Vas megyei, jánosházai születésű Marika néni a pécsi egyetemen 1962-ben szerezte meg diplomáját általános orvos, csecsemő- és gyermekgyógyász szakon.

– Külön történet, hogy miért lettem én gyermekgyógyász, egyáltalán orvos – bocsátotta előre. – Érettségi környékén még csak egyetlen célom volt: bejutni az egyetemre, ami akkoriban a magamfajtának nem ment könnyen. Édesapám órás és ékszerész volt, s én az akkori hivatalos besorolás szerint egyéb származásúnak számítottam, ami nem volt nyerő. De végül szerencsém volt, a komoly felvételi vizsgán maximális pontszámot értem el.

A doktornőnek volt biológiatanára javasolta, hogy  orvosnak tanuljon, s mint utóbb kiderült, Marika néninek soha nem volt oka rá, hogy megbánja azt, amikor szót fogadott.

– Olyan kis güzü-típus voltam, sokat és gyorsan tudtam tanulni, illetve a szorgalomból sem szenvedtem hiányt – magyarázta. – Az orvosegyetemhez egyébként szerintem nem annyira ész kell, mint inkább kitartás és szorgalom. És persze, megfelelő empátia – én ma már nem csak tantárgyi felvételi elé állítanám a leendő orvostanhallgatókat, hanem személyiségvizsgálatot is előírnék a számukra. Mert ha valahol, akkor a gyógyító munkában bizonyosan nem elég, ha valaki az utolsó betűig tudja a tananyagot. Itt emberség is kell.

Mint szinte mindenki, az egyetem után dr. Joós Lászlóné is kórházban kezdte pályafutását, ahol 4 évet töltött el. Aztán ment ki háziorvosi körzetbe, hogy megszületett két gyermeke, akikkel kevés időt tölthetett volna a sok plusz munka és az ügyeletek miatt, ha a kórházban marad továbbra is.

– Akkor voltak, akik óvtak Kiskanizsától, a kiskanizsaiaktól, mondván, hogy itt nyakas, kötekedő emberek élnek és hogy ilyen közegben soha nem fogok gyökeret verni – idézte fel a nyugalmazott gyermekorvos. – Szerencsére, nem lett igazuk. Mindig azt vallottam, hogy ha szeretettel fordulunk valaki felé, akkor ugyanazt a szeretetet kapjuk viszont. 1967-ben kerültem a sáska városrészbe, s csak 6 évvel ezelőtt hagytam fel a praxissal. Azaz éppen 40 éven át dolgoztam Kiskanizsán gyermekorvosként – nagy büszkeség és öröm számomra, hogy ez idő alatt csak egyetlen névtelen levelet kaptam, konfliktusom, vagy vitás ügyem pedig senkivel sem volt sem emberi, sem szakmai szempontból. Hogy hogyan csináltam? Azt hiszem, hálát kell adnom a Jóistennek, hogy ilyen természettel áldott meg. Persze, voltak nézeteltérések, zsörtölődések a váróban járványok idején a hosszabb várakozási idő miatt, de ezeket a dolgokat tényleg kezelni lehetett egy jó szóval. Mindig azt gondoltam, hogy a beteget el kell fogadni olyannak, amilyen. Sajnos, mostanság én is gyakrabban járok kórházba, s még inkább megbizonyosodhattam arról, mennyit ér egy mosoly, vagy egy kedves szó. A szeretet a legfontosabb, azzal mindent el lehet érni.

Marika néni tavaly aranydiplomát, idén pedig a Kiskanizsai Polgári Olvasókör fennállásának 143. évfordulóján Kiskanizsa kultúrájáért-díjat kapott. A doktornő nyugdíjasként tevékeny részt vállalt a városrész életéből, évekig vezette a Sarlós Boldogasszony Katolikus Karitászt, jótékonysági vásárokat, előadássorozatokat szervezett.

– Mikor nyugdíjba mentem és kiköltöztünk a városból Kiskanizsára, azt kezdtem el érezni, hogy nekem hálásnak kell lennem a településrész lakóinak azért, hogy befogadtak és mindazért a gyönyörűségért, amit az elmúlt fél évszázad alatt kaptam tőlük. Én is vissza akartam adni egy kicsit a sok szeretetből, nem vártam ezért kitüntetést – de nyilván, jól esik és köszönöm szépen – mondta.

Dr. Joós Lászlóné mindig nagyon jó kedélyű, semmi nem tudja kizökkenteni derűjéből. Azt mondta, ennek az az oka, hogy mindent elfogad, amit a Jóisten ad. Ha jó azt is, ha meg rossz, azt is.

– A kiskanizsaiak tanítottak meg rá, hogy mennyire jó a Jóistenben bízni – fűzte hozzá. – Úgy érzem, sok mindent köszönhetek annak, hogy hívő ember vagyok.

Mindenki Marika nénijét nap, mint nap sokan köszöntik az utcán is régi kis – azóta már felnőtt  betegei, jó szóval, esetleg egy puszival. Mindegyikőjükhöz fűzi valamilyen szép emlék, de persze, kudarcok is érték hosszú pályáján.

– Igazából minden napra jutott valami jó, a mi szakmánkban éppen ez a csodálatos, hogy naponta lehet örülni annak, amikor egy kisgyermek meggyógyul – mondta a doktornő. – A legpozitívabb élményem mégis az, amikor egy akkor 2-3 éves kis betegem nagyon súlyos, a gerincvelőből kiinduló daganatos megbetegedésből gyógyult fel. Lebénult, s a szakma egyöntetű véleménye az volt, hogy sajnos, hamarosan befejezi földi pályafutását. Gyűjtést indítottunk a gyógykezeltetésére, imacsoportok alakultak, imádkoztunk érte  és ez a kislány máig, nyolc évvel a krízis után is velünk van. Meggyőződésem, hogy az ima is sokat segített. A legrosszabb élmény? Az mindig a legaktuálisabb. Nemrég szintén egy volt, fiatal betegem borult a nyakamba sírva az utcán, hogy rákot diagnosztizáltak nála és máris találtak a szerveiben áttéteket…

Végül azt vetettük fel a doktornőnek, hogy sok orvos – racionális szakma lévén az övék – nem hisz Istenben. Hogyan tudta ő mégis összeegyeztetni a hitet és a természettudományt?

– Nekem mindig a hit volt a fontosabb – mondta. – Ezzel együtt az a véleményem, hogy a két dolog csak látszólag zárja ki egymást. Én a hitemet úgy fogadom el, hogy hiszek a Jóisten segítségében, hiszek az örök életben – minden más csak mellékes.


klasszikus
Jennifer Grey is szerepel az új Dirty Dancing-filmben
hét helyszín / 17 perce
Az összetartozás jegyében rendezik meg idén a Mesterségek Ünnepét
Rendhagyó módon a kézműves programok idén vidékre költöznek.
Gyász
"Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél, nem haltál meg csak álmondni mentél." Emlékezünk NAGY KÁROLYNÉ halálának 10. évfordulójára. Szerető családja
"A fájdalmat leírni nem lehet, Csak letörölni a fájó könnyeket..." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KATONA JÁNOS 80 éves korában örökre megpihent. Szeretett halottunkat, 2020. augusztus 10-én hétfőn, 12.30-kor kezdődő gyászmisét követően 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a Zalaapáti temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkisérik, és gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Szerető családja
"Váratlanul ért a halál, Búcsú nélkül mentél el. Aludd békés, örök álmod, Soha nem felejtünk el." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZUJKER ERZSÉBET váratlanul itt hagyott bennünket. Utolsó útjára 2020. augusztus 10-én, hétfőn a 15 óra 15 perckor kezdődő gyászmisét követően 16 órakor kísérjük a babosdöbrétei temetőben. A személyes részvétnyilvánítást mellőzni szíveskedjenek. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
"Mit lelkem eddig félve sejtett, Előttem áll a nagy titok, Hogy csak az halt meg, ami nem lett, S az él örökké, ami volt." Vajda János Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SUHAI ZSOLT a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskola igazgatója életének 53. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Szeretett halottunktól 2020. augusztus 11-én, kedden10 órakor veszünk búcsút a nagykanizsai felső templomban. Kérjük mindazokat, akik ismerték, szerették és tisztelték, kegyeletüket a templomi gyászmisén róják le. Hamvait szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok..." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk BŐDÖR ZOLTÁNNÉ szül. Tóth Margit halálának 3. évfordulóján. Lelki üdvéért engesztelő szentmise 2020. augusztus 9-én, vasárnap 10 órakor a zalakarosi Isteni Irgalmasság Római Katolikus-templomban. Szerető családja
"S lehetsz nagyon távol, akármilyen messze, Csak bezárom szemem, si itt maradsz örökre." Szeretettel emlékezünk SENKÓ JÓZSEF halálának 3. évfordulóján. Szerető családja
Drága Családom és Barátaim! Ezúton szeretnék még egyszer, utoljára hozzátok szólni. Elérkezett a búcsúzás ideje... 2020. augusztus 1-jén örökre lehunytam szemem igazi megnyugvással szívemben és fáradt testemben. Kérlek benneteket, hogy úgy őrizzetek meg engem a szívetekben, ahogy ezen a fotón tekintek rátok. Utolsó földi utamra 2020. augusztus 12-én, 10.30-kor indulok a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. Köszönöm, hogy elkísérsz, ha csak gondolsz rám aznap. Családom emlékeiben még élénken élnek az események, kérlek benneteket, hogy részvétetek kinyilvánítása nélkül tegyétek számukra könnyebbé az elválást. NÉMETH GUSZTÁVNÉ ÉVA a Zalaterv volt dolgozója (1939-2020)
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY ÁRPÁD életének 78. évében békésen megpihent. Temetése 2020. augusztus 11-én, kedden 9 órakor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. A gyászoló család
"Emlékezzetek, csak ennyit kérek tőletek, Milyen voltam és milyen lehettem volna veletek. Emékezzetek és kérlek ne felejtsetek, S a végen túl is szeressetek." Emlékezünk drága szerettünk PRÓFUSZ RUDOLFNÉ szül. Györkös Teréz halálának 5. évfordulóján. Szerettei
"Ha egy könnycsepp gördül végig az arcunkon, Az azért van, mert szeretünk és hiányzol nagyon. Bennünk él egy arc, s egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki el nem vehet." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TATÁR LAJOS életének 80. évében türelemmel viselt, hosszantartó súlyos betegség után elhunyt. Kérésének megfelelően búcsúztatása szűk családi körben a zalaegerszegi Új temetőben volt. Gyászoló család
"Ha egy könnycsepp gördül végig az arcunkon, Az azért van, mert szeretünk és hiányzol nagyon. Bennünk él egy arc, s egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki el nem vehet." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TATÁR LAJOS életének 80. évében türelemmel viselt, hosszantartó súlyos betegség után elhunyt. Kérésének megfelelően búcsúztatása szűk családi körben a zalaegerszegi Új temetőben volt. Gyászoló család
"Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GASPARICS ELEMÉRNÉ szül. Szi Edit 60 éves korában türelemmel viselt betegségében elhunyt. Temetése 2020. augusztus 7-én, pénteken 15.30-kor kezdődő gyászmisét követően lesz a Rezi temetőben. Gyászoló család
"Elmentél tőlünk, de szívünkben itt maradsz, El soha nem feledünk, örökké velünk maradsz!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy SZABÓ FERENCNÉ Irma néni 94 éves korában elhunyt. Temetése 2020. augusztus 7-én, pénteken 14 órakor lesz a lenti temetőben. Előtte 13 órakor gyászmise a lenti templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük! Gyászoló család
"A csend beszél tovább, helyettem ő mondja el, A csend beszél tovább, helyettem ő énekel. Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet, Elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat..." (Bódi László) Mély megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett fiam, édesapánk, nagyapánk, testvérünk SZEGLET JÁNOS a Zalahús egykori dolgozója életének 64. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2020. augusztus 10-én, hétfőn 14 órakor lesz a vöcköndi temetőben. Gyászmise előtte 13.30-kor a vöcköndi templomban. A gyászoló család
"Örök az arcod, nem száll el szavad, Minden mosolyod szívünkben marad. Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, Hanem amit szívünkben hordozunk némán, csendesen." Fájó szívvel tudatjuk, hogy GAZDAG VILMOSNÉ szül. Csondor Mária életének 77. évében hosszú betegség után eltávozott. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. augusztus 11-én, kedden 14 órakor lesz a lenti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, mély gyászunkban osztoznak. Búcsúznak tőle: szerető férje, gyermekei és unokái
"Megméretik az embernek fia s ki mint vetett, azonképpen arat. Mert elfut a víz és csak a kő marad, de a kő marad." (Wass Albert) Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH KÁROLY 2020. július 29-én, életének 67. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Lelki üdvösségéért tartandó gyászmise 2020. augusztus 7-én, pénteken 15 órakor lesz a mihályfai templomban, majd utolsó útjára 15.30-kor kísérjük a mihályfai temetőben. Kérjük a család nevében a részvétnyilvánítás mellőzését. Drága emléke örökké szívünkben él!
"Szemét örökre lezárta, a szív megszűnt dobogni..." Fájó szívvel búcsúzunk öcsémtől ŐRI ZOLTÁN (1964-2020) volt andráshidai lakostól. Gyászoló nővére és családja
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. HOMOR GYULÁNÉ szül. Bányai Györgyi életének 88. évében elhunyt. Temetése 2020. augusztus 7-én, pénteken 15 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. A gyászoló család és Feri
Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy KOVÁCS JÁNOSNÉ szül. Fullár Ilona életének 89. évében elhunyt. Szeretett halottunktól 2020. augusztus 11-én, kedden 14 órakor veszünk végső búcsút a nemesszeri temetőben. Előtte 13 órakor szentmisét tartunk a szentpéterúri templomban. Tisztelettel kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FORRAI SÁMUELNÉ (Zsuzsi) életének 63. évében csendben visszaadta lelkét Teremtőjének. Hamvait 2020. augusztus 7-én, pénteken a fűzvölgyi templomban 10 órakor kezdődő gyászmisét követően helyezzük örök nyugalomra a helyi temetőben. Gyászolják: szerettei
friss adatok / 32 perce
Az utóbbi öt évben mérték a három legforróbb júliust a világban
jár a taps / 45 perce
Két teknőst mentettek meg a halál torkából, majd engedtek vissza a tengerbe
Szponzorált tartalom / 51 perce
Van már hitelem, ebben az esetben vehetek fel másik hitelt?
muraszemenyei Hódvár túraközpont / 52 perce
Az Alpoktól a Pannon-síkságig tart az 1200 kilométeren kijelölt útvonal
Arany Gábor
Szponzorált tartalom / 54 perce
Miként válasszunk megfelelő személyi kölcsönt?
érdekes programok / 1 órája
Sport szárazföldön és vízen: Egészség és sportnap a keszthelyi Városi strandon (videó)
zaol.hu