Hírek

2016.06.24. 14:39

Dokumentumok után kutatva

Márokföld – Egyedülálló kezdeményezés volt 25 éve a szlovén-magyar levéltári kutatótábor elindítása, s a negyedszázad alatt semmit sem változott a szakmai program elsődleges célkitűzése.

Gyuricza Ferenc

Többek között erről is szó esett az újabb szakmai kurzus péntek délelőtti megnyitóján, ahol a program résztvevői feladatainak ismertetésén túl – a jubileum kapcsán – egy kevés múltidézésre is sor került. Ez utóbbi annak volt köszönhető, hogy az európai viszonylatokat tekintve is egyedülállónak tartott szakmai program kezdeményezői közül ketten – dr. Göncz László, a szlovén parlament jelenlegi magyar nemzetiségi képviselője, valamint a Zala Megyei Levéltár egykori igazgatója, az intézménybe két évtizedes politikai kitérő után visszatért dr. Gyimesi Endre – szintén jelen voltak a megnyitón.

– Az első tábort 1991. augusztus 24. és 30. között tartottuk, ám a szervezését már korábban elkezdtük. Elindultunk Jugoszláviába, és megérkeztünk Szlovéniába – idézte vissza az akkori viszonyokat dr. Gyimesi Endre, hozzátéve, hogy amikor 1991-ben Petesházán dolgoztak, még hallani lehetett Varasd irányából a lövések zaját. Ezt követően pedig a 25 éve felvázolt célokat ismertette, hiszen azok – a területen található levéltári anyagok feltárása, gyűjtése és másolása, az így összegyűjtött anyag feldolgozása, lajstromozása, kiállításokon való bemutatása – ma is aktuálisak.

Az idei tábor résztvevői a megnyitó után. Babati Zoltán, a Zala Megyei Levéltár munkatársa szlovéniai kollégájának, Söveges Lipovsek Gordananak adja át a munkát segítő csomagot. Fotó: Gyuricza Ferenc

A 25 év során szlovén és magyar oldalon együtt mintegy száz településen végeztek kutatást, s a feltárt anyagokat nemcsak kiállításokon mutatták be, de a kutatótábor munkájára alapozva több kötet is született, melyeket helytörténeti szempontból igen fontosnak nevezhetünk.

A tábor eddigi eredményeit méltatta Szlovénia magyarországi főkonzulja, dr. Boris Jesih is. Úgy fogalmazott: annak 25 évvel ezelőtti létrejötte a szlovén-magyar határ mindkét oldalán áttörést hozott, hiszen hiába voltunk szomszédok, a történelmi-politikai viszonyok miatt kevésbé ismertük egymást. Ivan Fras, a maribori területi levéltár igazgatója pedig többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az együttműködés a szakmai sikereken túl egyéb eredményeket is hozott, ezek közül talán a legfontosabb az emberi kapcsolatokban mérhető, a tábor résztvevői barátokká váltak, a fiatalok közül pedig többen is ezt a szakirányt választották a hivatásoknak.

A Zala és Vas Megyei, valamint a Maribori Területi Levéltárak által szervezett idei, hat napos táborban 12 középiskolás tanuló vagy egyetemi hallgató dolgozik levéltárosok szakmai felügyeletével. A diákok fele Magyarországról, a másik fele Szlovéniából érkezett. Zalát négyen képviselik, ők a zalaegerszegi Kölcsey Gimnázium tanulói. A kutatás először Márokföldön és Zalaszombatfán zajlik, majd a Muravidékre, a közigazgatásilag Crensovci községhez tartozó Felső- és Középbesztercére vonulnak át. A tábor eredményeit bemutató kiállítást június 29-én, délután öt órakor nyitják meg a Srednija Bistrica-i (középbesztercei) faluotthonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!