Hírek

2014.10.17. 16:55

Deák Ferenc életének zalai helyszínein emlékeztek

Zalaegerszeg, Söjtör, Kehida - Deák Ferenc születésének 211. évfordulójára emlékeztek pénteken Zalaegerszegen és a haza bölcse szülőfalujában is.

Hajdu Péter

 

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár több zalaegerszegi középiskolával közösen emlékezett. A könyvtárban megtartott, műsorral gazdagított ünnepségen részt vett a közélet számos vezetője.

Deák életének zalai helyszínein emlékeztek Kiss Gábor könyvtárigazgató köszöntőjében korábbi, nevezetes Deák-ünnepségek szellemét idézte fel, majd részlet hangzott el Deák egyik képviselőházi beszédéből, amelyben a kiegyezés alapvetéseit taglalta. Mondandója azt körvonalazta, Magyarország miként és miben tudja megőrizni önállóságát úgy, hogy közben egy nagyobb államszövetséghez is alkalmazkodik. A program koszorúzással zárult.

Kehidakustányban, a haza bölcsének egykori lakóhelyénél, a Deák-kúriánál emlékoszlopot avattak. Lázár István polgármester, a Deák Ferenc Hagyományőrző Alapítvány elnöke köszöntőjét követően dr . Magyar Károly, a Zalaegerszegi Törvényszék volt elnöke az alapítvány és a Zala Megyei Jogászegylet képviseletében emlékezett. id Figyelmébe ajánlotta a megemlékezőknek: „legyünk épp oly bátor és bölcs fiai hazánknak, mint Deák Ferenc volt." Az ünnepségen egy közelmúltban rendezett szavalóverseny győztes diákjai mondtak verset, majd Jókai Anna tartott előadást Deák Ferenc és a politikai kultúra címmel.

Söjtörön a szülőháza előtt zajlott le az ünnepség, amire a Deák család szlovéniai származási helyéről, Zsitkócról érkezett önkormányzati küldöttség. Az iskolások műsora után Manninger Jenő országgyűlési képviselő mondott beszédet, amiben Deák Ferenc szellemiségét és jellemét méltatta, amikor közölte: – Semmihez nem hasonlítható hazaszeretete, egyenes jelleme, és életének a nemzet érdekeihez való igazítása méltó példa lehet mindannyiunk számára.

A képviselő többek között elmondta, Deák alapozta meg Magyarország felemelkedését a XIX. század végén, XX. század elején, amikor épült a vasút, épült az ország. Ez a fejlődés pedig a kiegyezésnek és Deák Ferenc életének is köszönhető,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!