Hírek

2006.11.28. 03:28

Csökkenő ütemben

Budapest (mti) - Az év első kilenc hónapjában lényegesen mérséklődött a népességcsökkenés üteme: a születések száma lassan, de folyamatosan emelkedett, a halálozásoké jelentős mértékben csökkent az elmúlt évhez viszonyítva.

Zalai Hírlap

A népesség becsült lélekszáma szeptember végén 10 millió 68 ezer volt - derül kia Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn nyilvánosságra hozott tájékoztatójából.Az előzetes adatok szerint 2006 első kilenc hónapjában 74985 gyermek született, 97543 lakos hunyt el, 37074 házasságkötés történt. A január és szeptember közötti időszakban csak az első két hónapban csökkent, az utóbbi hétben nőtt a születések száma az előző évhez képest, összességében az év első kilenc hónapjában mintegy 1350-nel, 1,8 százalékkal több újszülött jött világra, mint az elmúlt év azonos időszakában. A tavaszi influenzajárvány elmaradása jelentősen csökkentette a halálozások számát, a hirtelen beköszönő hőség miatt viszont júniusban és júliusban 760-an haltak meg. Ennek ellenére az említett kilenc hónapban a halálozás jelentős mértékben, négy százalékkal visszaesett, ami mintegy 4000-rel kevesebb elhunytat jelent a 2005. január és szeptember közötti időszakhoz képest. Fordulat következett be a házasságkötések számának alakulásában: a tavaszi hónapok számottevő csökkenését követően augusztusban és szeptemberben mintegy 6,5 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint az elmúlt év azonos időszakában. Idén az első kilenc hónapban mintegy 140-nel több házasságkötés történt, mint tavaly szeptember végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!