Hírek

2007.09.25. 02:29

Csipkerózsika-álomból ébredve

Alsómánd - Csipkerózsika álmából ébredezik a domboldal erdejében megbúvó kápolna. A sármelléki egyházközséghez tartozó épületet és környékét néhány napja rendezni kezdték.

Zalai Hírlap

Vadregényes, erdővel borított a 76-os főút alsó-mándi elágazása utáni domb, melynek oldalában áll az egykori temetőkápolna. Sokan nem is tudnak a csodálatos épület létezéséről, hiszen csak a lombhullás után bukkan elő a fák közül. Néhányan azonban éppen a rejtettségét használták ki, amikor minden mozdíthatót elvittek belőle. Ez azonban többek számára nem volt elég, akadtak, akik nem kímélték a kriptákat sem, feltörve a falat, kirabolták a sírokat, szétszórták az emberi maradványokat. A kápolna pedig csak állt, várt, hátha valaki megóvja, megvédi a vandáloktól, esetleg felújításra is sor kerül. Ez az időszak a múlt szombaton vette kezdetét...

- A Nemestóthy-család (a leszármazottait keressük) építtette a temetőkápolnát 1934-ben, abban egészen a 70-es évekig rendszeresen tartottak szentmisét - idézte fel a múltat Bóka Tibor, Sármellék plébánosa. - Aztán a település elnéptelenedésével megszűnt a lelkipásztorkodás, az épület pedig ezután az egyházközséghez került. Az állapota folyamatosan pusztult. Feltörték, pusztítottak mindent, amit csak értek. A csontok rendszeresen szanaszét hevertek a kápolnában és környékén. A 90-es években a keszthelyi cserkészek segítségével rendbe tették az épületet és környékét, de újra elloptak, feltörtek mindent. Mára egyszerűen méltatlanná vált az eredeti funkciójához, tisztában voltunk azzal, hogy lépnünk kell a megóvása érdekében.

Szombaton sármelléki és szentgyörgyvári lakosok fogtak szerszámot, hogy takarítsák a kápolnát, rendezzék a környzetét. Az épület lassan előkerült a bozótból.

- A kápolna az egyházközségé, de az önkormányzatunk minden segítséget megad a nemes célhoz. Legyen az társadalmi munka, vagy bármi más - mondta a helyszínen Ádovics István, Szentgyörgyvár polgármestere. - Az elsődleges feladat, hogy láthatóvá tegyük az épületet, majd sürgősen nekifogjunk az állagmegóvásnak. Bízunk abban, hogy ehhez az összefogáson túl pályázati segítséget is sikerül igénybe venni.

Az épülettel az egyházközségnek hosszú távú elképzelései vannak. Bóka Tibortól megtudtuk, hogy a kápolna mellett autós pihenő, illetve park kialakítását tervezik.

- Szeretnénk olyan állapotba hozni, hogy rendezvények - akár esküvők, stb. - lebonyolítására alkalmassá váljon - tette hozzá. - Hogy miként tudjuk megvédeni a vandáloktól? Nos, ezen gondolkodtunk, a kriptarészt szeretnénk befalazni, s természetesen valamiféle vagyonvédelmi rendszer kialakítására is szükség lesz. Nem hagyhatjuk, hogy a kápolna újra pusztulni kezdjen, s a vandálok ismét megjelenjenek.

Ádovics István hangsúlyozta: két-három héten belül további napokat áldoznak arra, hogy a kápolna megfelelő állapotba kerüljön. A takarításon túl fel kell újítani a tetőszerkezetet, mely néhány helyen beázik. Az összefogásnak köszönhetően reményeik szerint késő ősszel megtarthatják az első szentmisét az épületben, melyet a látogatók szeme elé tárhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!