Hírek

2017.08.18. 11:19

Cserkészeket látnak vendégül Gyenesdiáson

GYENESDIÁS Az erdélyi Madéfalva cserkészcsapata vendégeskedik a településen. A kapcsolat a Pék házaspár révén alakult ki.

Keszey Ágnes

Pék András felidézte: még Herenden éltek és tanítottak, amikor megismerkedtek a város testvértelepülése, Madéfalva cserkészeivel, akikkel mély barátság alakult ki. Időközben   – jópár évtizede – Gyenesdiásra költöztek, így az együttműködésbe e település is bekapcsolódott.

– Érdekes háromszög alakult ki: az erős közösségépítő Pék család létrehozta azt együttműködést, hogy Herend partnertelepülése Gyenesdiásnak. Örülünk annak, hogy itt a Balaton nyugati csücskében helyet tudunk biztosítani és jó példát tudunk adni másoknak is- emelte ki Gál Lajos polgármester az alulról építkező kapcsolatokról, a madéfalvai együttműködésről.

A madéfalvai cserkészek Gyenesdiáson: a hátsó sorban középen Pékné Orbán Julianna, Gál Lajos, Szőcs Szilveszter és Pék András Fotó: A szerző

Az önkormányzat jóvoltából a Horgásztanyán táboroznak a madéfalvai fiatalok, ápolva a cserkészhagyományokat. Ismerkednek a térség nevezetességeivel, túráztak a térség kilátóihoz, hajóztak és fürdőztek a Balatonban, péntekem táncházban vesznek részt. Vasárnap a fővárosba utaznak az augusztus 20-i ünnepségre.

– Azt a felemelő érzést, mint határon túli magyar,  meg kell érezze mindenki: hogy összetartozunk, egy vérből valók, a magyarság részei vagyunk - emelte ki Szőcs Szilveszter, a cserkészcsapat vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!