Hírek

2017.01.25. 14:33

Csalás fiktív munkáltatói igazolásokkal

Zalaegerszeg – Nem működő cég fiktív alkalmazottai vásároltak hitelre a munkáltatói igazolásnak köszönhetően, pár hónap alatt másfél millió forintnál nagyobb kárt okoztak.

Arany Gábor

A nemrég vádemelésig jutott történet főszereplője az a 26 éves zalaegerszegi nő, aki 2014 áprilisában ötvenezer forintért nevére vett egy céget. További fizetséggel is kecsegtette a volt cégvezető, ha különféle iratokat is aláír. A nő semmit nem tervezett az alkalmazott nélküli vállalkozással, ám idővel a népes ismerősi, rokoni körben elterjedt, hogy cége van. Egyre többen keresték, hogy állítson ki számukra munkáltatói igazolást, aminek a fiatal nő eleget tett. A megszerzett papírral a delikvensek útja egy megyeszékhelyi nagyáruházba vezetett, ahol hitelre vásároltak műszaki cikkeket.

Az ügyintézés során a hitelkérelmet elbíráló banki munkatárs felhívta az igazoláson szereplő telefonszámon a munkáltató céget. A vonal túloldalán általában a cégtulajdonos fiatal nő jelentkezett és igazolta, hogy felszolgálóként, szakácsként, áruszállítóként vagy más hasonló beosztásban alkalmazásukban áll a kérelmező. Innentől már nem volt akadály a kölcsönből finanszírozott vásárlásnak.

Legtöbbször drága televíziókészülék került a kosárba, de vettek telefont, elektronikai játékot. Olyan is előfordult, hogy a „cégtulajdonos” kérte meg ismerősét, vásároljon neki hitelre mosógépet, telefonokat. Ehhez biztosította a munkáltatói igazolást és fizetett 20 ezer forintot a közreműködéséért. A készülékeket aztán vevőik pár nappal később eladták, a pénzt felélték, de a törlesztés amúgy sem volt szándékukban. Az üzlet 2015. december közepén indult be és január végéig tartott, másfél millió forintot meghaladó kárt okozva a hitelező pénzintézetnek.

A történtekről tájékoztatva dr. Pirger Csaba, megyei főügyészség sajtószóvivője közölte, az egerszegi járási és nyomozó ügyészség tizenegy személy ellen emelt vádat csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!