Hírek

2012.08.26. 13:52

Bográcsfesztivál Lendván - A hagyma adja meg az alapját

Lendva - Hatalmas érdeklődés mellett rendezték meg az elmúlt hét végén a határon túli városban a Bográcsfesztivált. A kétnapos programra több ezren látogattak ki, a főzőversenyen pedig minden eddiginél több, összesen 91 csapat vett részt, köztük számos olyan, amely Magyarországról érkezett.

Gyuricza Ferenc

A Bográcsfesztivál nemcsak Lendva, hanem egész Szlovénia egyik legfontosabb nyári rendezvénye, köszönhetően annak, hogy Danilo Turk köztársasági elnök 2011 augusztusában a világ bográcsfővárosának kiáltotta ki a települést. Mindennek előzménye, hogy a szomszédos országban - mind magyar, mind szlovén nyelven - egyszerűen csak bográcsnak nevezett egytálétel készítésének nagy hagyománya van a kisvárosban, a főzőversenyét pedig 1997 óta, vagyis 15 éve rendezik meg. Az idei Bográcsfesztivál jelentőségét és nagyságrendjét egyebek mellett az is jelezte, hogy a magyar nyelvű helyi adó mellett öt országos rádiócsatorna is élő adásban számolt be hallgatóinak az eseményekről, illetve ez évben is megjelent a rendezvényen Danilo Turk.

Maga a rendezvény már pénteken kezdetét vette, többek közt szakmai konferenciát tartottak, valamint a várban pattantyúsok avatását rendezték meg. A főzőverseny, s az ahhoz kapcsolódó kulturális programsorozat szombaton kora délután kezdődött. A város központjában a járműforgalom elől teljesen lezárták a fő utcát, hogy helyet tudjanak biztosítani a minden eddiginél több, összesen 91 csapatnak. A bográcsfőzésre a helybélieken túl számos magyarországi csapat is nevezett.

- A bogrács egy olyan egytálétel, amelynek az elkészítéséhez hús, hagyma és krumpli, az ízesítéséhez pedig többek között piros paprika, só, bors és babérlevél szükséges, én azonban teszek még bele egész paprikát és paradicsomot is - mondta az egyik Magyarországról érkezett csapat, az Abutik.hu szakácsa, Babanecz Tímea. - Az alapját a sok hagyma adja, ami az íz mellett az állaga miatt is szükséges, ettől lesz kellően sűrű a bogrács. Fontos még, hogy elkészülése előtt tíz perccel egy kis vörös bort is tegyünk bele. Én odahaza általában petrezselyem, sárgarépa és csipetke hozzáadásával is ízesítem, ám itt a helyi hagyományok miatt eltekintek tőle.

A csapat vezetője, Gróf Márta mindezt azzal egészítette ki, hogy első alkalommal vesznek részt a Bográcsfesztiválon, így most inkább a tapasztalatszerzést tekintik elsődlegesnek. Azt már tudják, hogy jövőre nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a külsőségekre, hiszen az elbírálásnál az is fontos szempont.

A főzőverseny eredményhirdetését délután tartották, a négy fős zsűri döntése értelmében három csapat is kiérdemelte a bogrács mestere címet, ám közülük is a lendvai Öko-Park Kft. volt a legjobb. Külön díjazták a junior csapatokat, itt a szintén lendvai Egyetemisták Klubja nyert, a legrendezettebb főzőhely díj nyertese pedig a kisváros 2. számú Kétnyelvű Általános Iskola lett.

 

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!