Hírek

2017.08.08. 19:32

Hazugság, hamis vád lett belőle

ZALAEGERSZEG Kisfiát akarta felhasználni az apa, hogy volt felesége új élettársát bajba sodorva a gyermeket az anya helyett őnála helyezze el a bíróság. A gyermekét hazugságra vette rá, de kiderült az igazság.

Arany Gábor

A vádiratba foglaltak szerint a négy kiskorú gyermeket nevelő házaspár 2003 nyarán vált el, a gyermekeket a bíróság az anyánál helyezte el. Az egyik kisfiú vonatkozásában az apa számára a láthatást csak a kapcsolatügyeleten keresztül biztosították. A férfi volt felesége beleegyezésével a válásukat követően rendszeresen tartotta közvetlenül is a kapcsolatot a gyermekeivel. Ennek ellenére 2016 nyarán elhatározta, hogy kezdeményezi a bírósági ítélet megváltoztatását annak érdekében, hogy az akkor már 13 éves fiát nála helyezzék el.

Az apa tavaly augusztus vége felé arra kérte a kamaszt, hogy menjen el vele a gyámhivatalba és mondja azt, hogy a nevelőapja rendszeresen megveri. A gyereket azzal vette rá a hazugságra, hogy elhitette vele, ez szükséges ahhoz, hogy őhozzá költözhessen. A fiú tartva apja haragjától eleget tett a kérésének és az egerszegi járási hivatal gyámügyi osztályán szülei és a hatóság eljáró tagja előtt azt nyilatkozta, hogy nevelőapja rendszeresen bántalmazta őt. Arról is beszélt, hogy nevelőapja általában csak őt bántja, mert a testvérei már meg tudják védeni magukat. Őt viszont hetente megveri, rugdossa, pofozza, ököllel üti és ezeket a bántalmazásokat az édesanyja is látta. Az eljárásban az apa is hasonló módon nyilatkozott, hozzátéve, előfordult olyan súlyos bántalmazás, ami miatt a gyerek egy hétig iskolába se tudott menni. Állítása szerint a rendszeres bántalmazásról a kisfiától értesült. Az elhangzottak alapján a gyámhivatal feljelentést tett és büntetőeljárás indult kapcsolati erőszak vétségének gyanúja miatt. A rendőrségi meghallgatásán a fiú azonban elismerte, hogy a gyámhatóság előtt nem mondott igazat és csak édesapja hatására állította, hogy nevelőapja bántalmazta őt. Ez alapján a rendőrség a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette.A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba tájékoztatása szerint az apa a fiát bűncselekmény (hamis vád) elkövetésére vette rá, ezzel megszegte szülői feladatából eredő kötelezettségeit, veszélyeztette a kiskorú erkölcsi fejlődését, valamint közvetett módon hamisan vádolta meg a nevelőapát kapcsolati erőszak elkövetésével. Mindezekre tekintettel az apa ellen az egerszegi járási és nyomozó ügyészség közvetett tettesként elkövetett hamis vád, valamint kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!