Hírek

2017.06.25. 16:20

Besenyői generációk ötödik kézfogása

ZALAEGERSZEG - Zsivajgó tipegők, bátor óvodások, okos iskolások, büszke szülők, bevállalós nagyik - szombaton 5. alkalommal népesítette be a helyi kultúrházat és udvarát a besenyőiek négy generációja.

Fincza Zsuzsa

- Zalaegerszeg közösségi élete attól olyan izgalmas és színes, hogy minden településrésznek megvan a maga különlegessége, amit ápol, s amit megjelenít a városi rendezvényeken is - hangsúlyozta Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere, a városrészi önkormányzat vezetője. - A besenyőiek egyik specialitása a nagyszülő-unokatalálkozó, s az, hogy a rendezvényeken többnyire családostól vesznek részt, így a legkisebbek mintegy belenőnek a közösségbe.

- Közel két évtizede, hogy a társadalmi egyesülések megyei szövetségének égisze alatt, Generációk kézfogása címmel útjára indítottuk a rendezvényt - tette hozzá Horváth Miklós, a TESZ zalai vezetője, a Besenyő a 2000-es években Alapítvány elnöke, ráadásul gyakorló nagypapa. - A magja egy műsoros délután volt, melynek során együtt léptek színpadra szülők gyermekükkel, unokák nagyszülők kezébe kapaszkodva. Ennek egyenes folytatása a zalabesenyői találkozó.

- Nem titkolt cél hazacsábítani az elköltözött családtagokat, akik így újból együtt töltenek pár órát a régi barátaikkal és a gyerekeik is összebarátkozhatnak - így Bérczes Tivadarné, a házigazda nyugdíjasklub elnöke. - S ami a fő: mi nagyszülők láthatjuk egymás unokáit, és eldicsekedhetünk a sajátjainkkal.

A legjobban persze a gyerekek élvezték a felhajtást. Miután a nagymamák Szivárvány Népdalköre bemelegítette a színpadot, a legkisebbek pattantak a Besenyőt jelentő deszkákra. Kocsis Szintia és Papp Csenge - bár még elég egyik kezükön megmutatni, hogy hány évesek - rutinos szereplőnek számít, hiszen már bölcsődés korukban is elbűvölték a helyi közönséget. Rajnics Bernát és kishúga, Zsolna számára sem idegen a besenyői rivalda, pedig ők Siófokon élnek a szüleikkel.

- Naná, hogy eljönnek szerepelni, hiszen én is mindig elutazom az anyák napi ünnepségükre. Nekem is jár egy kis büszkélkedés, ugyebár - jegyezte meg a nagymama, Kiss Ferencné.

Horváth Réka három éve képviseli az unokatalálkozón a Horváth-Sári családot. Eddig testvéreivel és a papival verset mondott, most táncos társával, Varga Rebekával azt a koreográfiát mutatták be, amelyre a minap az Albatrosz minősítő fesztiválon aranyérmet kaptak. A papi ezúttal egyedül szavalt, de sebaj, mondta, fő a példamutatás. Ilyen Horváthéknál a gyakorlat: a nagypapa bátorságra, a mama palacsintasütésre tanítja az unokákat.

Tamás Lilike, aki még legalább egy évig az óvodai kisszékeket koptatja - bár hatalmas vastapsot kapott a Zsuzsa mamival közös színpadi produkciójára - kétségbeesve panaszolta, hogy elfelejtették elénekelni kedvencüket, a "Kék virágot" és integetni a levendulával arra a részre, hogy aki jön mind barátunk és boldog lesz velünk . Zuggóék már három hete edzettek a közös produkcióra, amelyben Gyula papa muzsikál, a kicsi Anna Bella pedig Hajni nagyival táncol.

- A készülődés legalább akkora élmény, mint a szereplés - árulta el Zuggó Gyula, aki "legénykorában" zenélt, s a régi ismerősökkel hamarosan alakítanak egy nyugdíjas lazulós társaságot , hogy kicsit visszalopják a rendezvényekre az élő zenét.

Fitos Bendegúz Rózsi mamival a nagyi mesél című produkcióval lépett színpadra, Farkas Bence kedvenc versét mondta el, s vendégelőadó művészként Siklósi Vilmosné, a nagyik szenior táncának oktatója is pódiumra csábította két unokáját: Szabó Áront és Nórát. A tanult szenior-táncot amúgy ezúttal is előadták a mamák, sőt, egy-két lépésre megtanították az unokákat is.

S ha nagyi, akkor ugye sütemény is - a délután válogatott finomságokból rendezett uzsonnával és vidám játszóházzal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!