Hírek

2017.02.28. 12:39

Békaterelő kerítést építettek a varangymentők

Zalaegerszeg - Felmelegedés, felhős égbolt, eső - várhatóan felébrednek rá téli álmukból a békák, egyből szerelembe esnek, és elindulnak megfelelő helyet keresni a családalapításhoz.

Fincza Zsuzsa

Ezzel általában semmi baj, ám míg a barna varangyok az Alsóerdő avarjából az egyre forgalmasabb úttesten átbattyognak az Aranyoslapi-forrás tavához, sokan közülük az autók kerekei alatt végzik. A Domberdő Természetvédelmi Egyesület 2010-ben épített először békaterelő fóliakerítést az erdő-, majd visszaúton a rét szélére, s így megakadályozták, hogy a mámoros kétéltűek a vesztükbe „rohanjanak".

Épül a fóliakerítés. Elöl dr. Klein Ákos, az Orosztonyi Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány vezetője, Gerencsér Bea, Zalai Béla és dr. Illyés Zoltán biológusok, valamint Buzási András önkéntes segítő Fotó: Fincza Zsuzsa

- Általában március közepén aktuális a békanász, az időjárás miatt azonban az idén korábban ébredhetnek, mi pedig meg nem akarjuk, hogy bajuk essen, ezért egy-két héttel korábban kiépítjük a kerítést - magyarázta kedden buzgólkodásuk okát dr. Illyés Zoltán biológus, természetvédelmi szakértő, aki hatodmagával árkolt, cövekelt és fóliázott a zalaegerszegi Aranyoslapi-forráshoz közeli erdőszélen.

- A varangyokat megállítja az akadály, elkezdenek gyalogolni mellette, belekepesztetnek az útjukba leásott vödrökbe, mi pedig naponta kétszer átcipeljük őket a tóhoz. A lakodalom után a visszautat hasonlóképpen biztosítjuk - ígérte dr. Illyés Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!