Hírek

2017.02.21. 16:04

Bázakerettye és Nyugat-Zala lehet az új Dallas

Bázakerettye – Ismét szénhidrogének, kőolaj és földgáz után kutathat Zalában a MOL Nyrt. A munkálatok hamarosan indulnak, s a kutatás akár 20 évig is eltarthat majd.

Horváth-Balogh Attila

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016 júniusában tette közé bányászati felhívását, melyen a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. nyerte el a koncessziót arra vonatkozóan, hogy 6 újabb területen (Bázakerettyén, Bucsán, Jászárokszálláson, Mezőtúron, az Okány községtől nyugatra fekvő területeken, valamint Nyugat-Zalában) kezdheti el a szénhidrogénkutatást.

Mint azt a MOL Nyrt. kommunikációs osztályától megtudtuk, az újabb kutatást az teszi szükségessé, hogy a közép-európai régióban található régebbi mezők a jövőben fokozatosan kimerülnek. Ahhoz azonban, hogy a cég teljesítse a stratégiájában megfogalmazott egyik célját, azaz hogy a hazai termelést szinten tartsa, pótolni kell a kitermelhető kőolaj és földgáz készleteket, amihez újabb kutatásokat szükséges indítani. A most elnyert koncessziókkal a MOL Magyarországon megduplázta azt a területet, ahol szénhidrogén után kutathat, tehát a társaság kutatási-termelési tevékenysége eredményessége szempontjából igen nagy jelentőséggel bír a hat új koncessziós szerződés megkötése. Az új kutatási lehetőségek emellett segíthetnek a meglévő bányászati infrastruktúra minél optimálisabb kihasználásában is.

Bázakerettyén jelenleg úgynevezett himbás-rudazatos mélyszivattyúval termelik ki a Föld fekete aranyát

A magyar olajipari bölcsőjeként is számon tartott Bázakerettye (1937-ben, a Budafa-2 kúton november 21-én indult be a termelés napi 10.300 köbméter földgázzal és 65 köbméter olajjal) kutatási szempontból „érett" terület, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb mezőket a mérnök elődök már megtalálták. A MOL szakértőinek, valamint a legmodernebb geofizikai technológiák és a legújabb geológiai modellek alkalmazásának köszönhetően azonban újabb lehetőségek nyílhatnak meg. Ezek egyrészt a már ismert kőolaj- és földgázmezőkhöz közeli területeken találhatók, ahol a szénhidrogén rendszer működése bizonyított, ezért a kutatás kockázata kicsi, vagy közepes. A megnyert blokkok a MOL szakembereinek értékelése szerint tartogatnak még nagyobb kockázatú, ám siker esetén nagyobb szénhidrogén-mennyiségekkel kecsegtető kutatási lehetőségeket is. Ezek eddig nem vizsgált helyeken, az ismert mezőktől távolabb, vagy nagyobb mélységben találhatók.

A MOL- kommunikáció válaszában arra is rámutatott: a helyi közösségekkel hagyományosan jó a kapcsolat, hiszen tevékenysége kapcsán számos település térségében jelen van a cég. Nem mellesleg idén ünneplik a Bázakerettye-mező 80. születésnapját, amely jelenleg is meghatározó mező a MOL életében. Bázakerettyén jelenleg úgynevezett himbás-rudazatos mélyszivattyúval termelik ki a Föld fekete aranyát. Az elődök által megépített technológiákat használva, a termelés csökkenését és az energiahatékonyságot figyelembe véve, folyamatosan alakítják át a szivattyúkat. A Bázakerettye község közepén üzemelő gyűjtőállomás fogadja a mező kútjaiból érkező szénhidrogént, itt történik meg a kőolaj, a víz és a termelt gáz szétválasztása, valamint a kőolaj előkészítése a Dunai Finomítóba szállításhoz. A kutakból érkező földgázt a technológiai hőigényt biztosító melegvizes kazánokban hasznosítják, a rétegvizet pedig szivattyúk segítségével visszanyomják abba a rétegbe, ahonnét kitermelték.

A koncesszión most elnyert új kutatási területek Fotó: Archív, MOL Nyrt.

A Bázakerettye koncessziós terület mérete 986,91 négyzetkilométer, Zalában közel 100, Somogy megyében 5 település érintett. A másik, Zala-nyugat elnevezésű koncessziós terület 417,16 négyzetkilométer nagyságú. Vas megyében 5 település, Zala megyében pedig 43 település között helyezkedik el.

A MOL-tól azt is megtudtuk: egy-egy kutatófúrás helyének kijelölését alapos előkészítő munka előzi meg, melynek keretében szükség lehet modern geofizikai mérések tervezésére és kivitelezésére, elsősorban 3 dimenziós szeizmikus adatok mérésére. A szeizmikus adatok értelmezése után kerül sor a reménybeli ásványvagyon mennyiségének és kockázatának elemzésére, gazdaságossági számítások elvégzésére. A fúráspont helyének kiválasztását és a szükséges engedélyek megszerzését követően érkezhet a helyszínre a fúróberendezés, amely a mélységtől függően 20-60 nap alatt éri el a kutatandó réteget. A két koncessziós területen ipari értékű kőolaj és földgáztalálatra számítanak a szakemberek. Kérdésünkre jelezték, minél hamarabb, 2017 végén szeretnék megindítani a munkálatokat. Négy év a kutatási időszak, de a remények szerint már félidőnél lehetnek eredmények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!