Hírek

2015.12.09. 13:23

Barnasör lekvártól a répakrémig

Zalaegerszeg – Múlt héten jelent meg a Pannon Lapok Társasága legújabb receptkönyve, a Desszertek könyve 2. része. A recepteket beküldő olvasóink ezúttal is személyesen vehették át a könyvet, s ez alkalomból néhányukkal beszélgettünk a főzési szokásaikról.

Hajdu Péter

– Eddig már nyolc vagy kilenc receptet küldtem be a Zalai Hírlaphoz, a különféle tematikájú receptkönyvekbe, pontosan nem tudom megmondani. Ha tudok, eljövök a  könyvátadásokra, ez lesz a nyolcadik könyvem, amit átveszek. Ebbe a kiadványba is küldtem recepteket, amik közül az almás-diós rétes, és a sárgarépás muffin került be – mondta megérkezése után Horváth Tiborné zalaegerszegi nyugdíjas.

– Két fiam van és három unokám, nekik, a családnak sütök - főzök.

– A desszertek közül minek az elkészítésére vállalkozik, egyszerűt, vagy munkaigényes, bonyolultabb édességet is elkészít.

– Ők mondják meg mit szeretnének, és én elkészítem. Az biztos, hogy én cukrászdából nem vásárolok süteményt, viszont néha a barátnőmmel beülök a cukrászdába egy kicsit beszélgetni, de ez ritka eset. A muffin, amit beküldtem, viszonylag egyszerű recept, de a krémes sütemények sem állnak tőlem messze, például rendszeresen készítek vitamin szeletet. Most karácsonyra szeretném megcsinálni a Lajcsi szeletet a családnak. Hogy a gyerekek közül melyik jön, hogyan jön, még nem tudom, mert több helyre is mennek majd, a másik mamához is – mondta el az ő süteményes adventi várakozásáról.

Megyénkből 49 olvasó küldött receptet a múlt héten megjelent Desszertek 2. könyvbe, és közülük 28-an jöttek el szerkesztőségünkbe beszélgetni, és átvenni egy-egy tiszteletpéldányt a receptkönyvből

A PLT-s receptkönyvek népszerűségéről elmondta, tudnak erről a budapesti rokonaik is, mert tavaly elmondta, hogy küldött be receptet. Tavaly, amikor megjöttek, vettek is egyet, a Tájjellegű ételekről szóló könyvet.

– Elsősorban húsevő vagyok, de nem vetem meg az édességet, a süteményeket sem. Nálunk a sütemények családi alapon készülnek, nagyon sok régi receptem van, még a nagymama hagyatékából. Abból válogatunk, és sütünk-főzünk. Most már odáig jutottunk, hogy az unokák is segítenek, ők keverik a krémet. Rengeteg receptet küldtem már be, csokoládé krémektől a parfékig, pudingokat, Rigó Jancsi variációkat, ez utóbbit nagyon szeretjük – így Sebők Róbert.

Sebők Róbert sok régi receptet őriz, Kosztelnik Lászlóné minden hétvégére süt valamit

– Otthon a konyhában a feleségem a vezető, de a húsos ételekben azért én viszem a prímet. A süteménykészítésben viszont egyértelműen a párom a legjobb. Most már a két unokám, Áron és Rebeka is kiveszik a részüket a munkából – közölte a rendszeres recept szerzők másik férfi tagja, a Lentiből érkezett Paksa Tibor tanár, a Zalai Hírlap gasztro csapatának törzstagja.

A bánokszentgyörgyi Szakos Jánosné szenvedélyes sütő-főző, és számos helyen megosztja másokkal is a receptjeit.

– Olyan recepteket szeretek elkészíteni, amit talán még az országban sem csináltak.

– Mondana példát?

– Például ilyen a barnasör lekvárom, aztán a csokoládés, meggyes, túrós süteményeim, vagy említhetném a füge dzsemet, amit gyömbérrel ízesítek, mert én állandóan kísérletezek.

– A barnasör lekvár kíváncsivá tesz.

– Cukrot pirítok, aztán barnasörrel felöntöm, és zselésítőt teszek bele, attól áll össze. Nem kimondottan sör íze lesz, hanem egy kellemes, karamellizált ízt érez az ember, érdemes kipróbálni. Ezzel lehet palacsintát tölteni, süteményeket befedni. A desszert készítményeim egyik sajátossága, hogy cukormentesen készülnek, ennek az a fő oka, hogy cukorbeteg vagyok, be kell tartanom az ezzel járó szabályokat – mondta Szakos Jánosné.

Szakos Jánosné már a répafesztiválra készül, Horváth Tiborné beküldött receptjét mutatja. Fotó: Katona Tibor

Elárulta azt is, a sütés-főzés szenvedélye az ő esetében olyan nagy, hogy minden ezzel kapcsolatos alkalmat, programot megragad. Legközelebb januárban, a hagyományos miklósfai répafőző versenyen vesz részt, nem hagyja ki a nevezést.

– Saját eltett répámmal és receptemmel fogok indulni, főzök répalevest, és desszertet is készítek belőle. Nem mindenki tudja, hogy a répából nemcsak főzeléket, hanem krémet, pudingot is lehet készíteni. Le kell turmixolni, ízesíteni, a répának van egy jellegzetes, enyhén kesernyés íze, az teszi jellegzetessé – fűzte hozzá az elmondottakhoz Szakos Jánosné.

Kosztelnik Lászlóné Nagykanizsáról érkezett a receptkönyvet átvenni, ő is szinte kezdettől részt vesz szerzőként a kiadványsorozatban.

– Tőlem most a szilvás kuglóf és a cseresznyés kuglóf, valamint a lángoló palacsinta és egy rétes került bele. Szeretek különlegességeket kipróbálni, kísérletezgetek, a főzésben is, és a sütésben, a desszertek készítésével is. Én például magam sütöm a kenyeret. Most már egyedül élek, de általában hetente sütök valamit, még magamra is, ha valamit megkívánok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!