Hírek

2017.01.17. 14:45

Bántalmazták, gyötörték társukat a kamaszok

Zalaegerszeg – Rendszeresen megalázták és bántalmazták társukat azok a fiatalok, akik ellen nemrég emeltek vádat.

Arany Gábor

A lopás, rongálás, testi sértés miatt az egerszeg-botfai gyermekotthonba került 16-17 éves kamaszok 2015 őszén heteken át rendszeresen ok nélkül bántalmazták egyik kiskorú társukat. A vádirat szerint több alkalommal előfordult, hogy ehhez egymásnak bírói, ügyészi szerepet osztottak ki.

Utóbbi javasolt a büntetést, a combon rúgást, amit a bíró helybenhagyott vagy épp súlyosabb verdiktet hozott. Ilyenkor 8-10 rúgást mértek ki az elítéltre, aki néha elesett ezektől, lába bevérzett, napokig sántított. December elején újabb kamasz került a csoportba, aki az ügyben harmadrendű vádlottá lett. Ő is kipécézte magának a nála fiatalabb, gyengébb fiút.

Rendszeresen arra kényszerítette, hogy masszírozza a hátát, talpát. Ha erre nem volt hajlandó, akkor veréssel fenyegette meg. Egyik alkalommal arra próbálták rávenni, hogy éjjeliszekrénnyel törje ki az egyik rács nélküli ablakot, mert el akartak szökni.

Erre már nem volt hajlandó a fiú, ezért megverték. Áldozatuk az ütésektől többször elesett, el is ájult, ekkor fellocsolták, majd arra utasították, hogy a földön ülve előre-hátra csúszkálva törölje fel a vizet, és közben nyögjön, mintha élvezné. Ezek után egyikük a lábát masszíroztatta meg vele, mondván megfájdult a rúgásoktól, és mondjon neki durva mesét közben, de a történet nem tetszett a másik kamasznak és pofon ütötte a fiút. A kínzás ezzel nem fejeződött be.

Törölközőt kötöttek a mellkasa köré és azzal felakasztották a csapra, így hagyták negyed óráig lógni, mert csak a lábujja érte a földet. A kamaszok nem fogytak ki az ötletekből, ha a fiút akarták gyötörni: WC-papírból sodort cigarettát szívattak vele, a fejét a piszoárba nyomták és ráengedték a vizet. Arra is rábírták, hogy az egyik nevelő előtt essen el, és mondja neki, ettől származnak a sérülései.

A rendszeres bántalmazásokra úgy derült fény, hogy a fiú – aki félelmében nem mert panaszkodni – egyik társa egyéni meghallgatáson elmondta az intézet pszichológusának.

A történtekre tekintettel az egerszegi járási és nyomozó ügyészség testi sértés, kényszerítés, valamint személyi szabadság megsértése miatt emelt vádat, közölte érdeklődésünkre dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!