22°
24°
12°

Balatonmagyaródnak a régmúltban kőhídja volt, ma nagy látogatottságú helyek mentén éli mindennapjait

Balatonmagyaród – Legalább kétszáz szarvast láttunk a Kis-Balatonban, csak a fejük, s az agancsaik látszottak ki a vízből.

Valami megzavarhatta őket, mert fényes nappal keltek át a vízen. Azt, hogy nálunk is tavaszodik jelzi, előbújtak az ürgék is. Javaslom tegyenek egy kört lovas kocsival  a vízpart menti réten – ajánlja Dér Olivér a kápolnapusztai bivalyrezervátum vezetője, akit turisztikai sorozatunk újabb részének házigazdájával, Kalász Mátyással, Balatonmagyaród polgármesterével keresünk fel.

Amíg a fogatra várunk, Kalász Mátyás községük helyzetét vázolja. Elmondja, hogy Balatonmagyaród területének jelentős része a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védettsége alatt áll. Másik részén meg a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szabályait kell betartani. Tehát védett, vagy fokozottan védett határról van szó, nincs nagy mozgásterük az ötleteik megvalósításra, mert mindig beleütköznek valamilyen előírásba. A falu, úgymond beékelődött a  maga hétköznapi létezésével a védett természeti világba, így hát megpróbálnak ezen belül boldogulni, kihasználva azokat a lehetőségeket, amiket a környezeti látnivalók nyújtanak.

A bivalyok, ezek a termetes állatok most még a karámban pihennek.

– Az ám az igazi, amikor a bivalyok kint vannak a réten és akkor kocsizunk erre – mondja  Szőke Miklós a fogatosunk, miközben elérünk a nádas, zsombékos területre, a víz szélére. – A bivaly nagyon szeret dagonyázni, s ez igen ideális környezet számukra – teszi még hozzá  Miklós.

– Balatonmagyaródon nincsenek látványos történelmi emlékek, a templomunk az egyetlen ilyen hagyaték,  a kétszáz éves, nagyon értékes orgonával, ami Rieger Otto orgonaépítő műhelyében készült. Régóta lakott hely ez a környék. A kanizsai múzeumban dolgoztam restaurátorként korábban, s részt vettem az itteni feltárásokban.  A tizennegyedik század elején említik először írásban a község nevét, olyan helyként tartották nyilván, ahol templom és a Zalán átvezető kő híd is van – beszél a régmúltról Kalász Mátyás. Elmondja, hogy a falu mindig is a Kis-Balatontól függött, hiszen belőle éltek az itteniek, akik sokat szenvedtek az évszázadok háborúi alatt. A Kőszeg ostromától visszavonuló törökök itt keltek át a Zalán, s 1540-től gyakran pusztítottak a faluban, de portyáztak itt a zalavári és a komáromi katonák is, majd a falú a török adójától szenvedett. Feljegyezték, hogy 1686-ban német és horvát katonák keltek át a folyón, s teljesen felégették a települést. A jobb élet 1920-tól, a Kis-Balaton lecsapolásától kezdődött, ekkor sok értékes földhöz jutottak a magyaródiak, státuszában nagyközség lett a falu, s itt volt a Széchenyiek zalai uradalmának központja is.

– A Kis-Balatonnak a nyolcvanas években  kezdődött visszaállításával megint nagyot változtak a megélhetőségi feltételek. A turizmus fejlesztésében lenne a jövő, csak, mint vázoltam, ebben nekünk nincs nagy döntési lehetőségünk. Rendbetettük a középületeinket, minden megtettünk azért, hogy a falu jó arcát mutassa az ide érkezőknek. Többen is próbálkoznak szálláshely kialakítással, a termékeik értékesítésével, ahogy tudnak, bekapcsolódnak az itt termelt áruikkal a vendégek ellátásába. A falu határában van a Kányavári-sziget bejárata. A vendégek fogadásáról 2014 végéig az önkormányzatunk gondoskodott, de ezt közős megegyezéssel a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vette át. Sajnos semmi hasznunk nem volt ennek a feladatnak az ellátásából, a sziget fogadó terének, a parkolók, s egyéb létesítmények fejlesztésére a mi költségvetésünkből nem futotta. Az üzemeltetés során mozgásterünk nem volt. Otthagytuk az árus állványainkat, hogy a lakosaink ki tudják pakolni az árukat és az esőbeállókat, padokat a szolgáltatás minőségének érdekében. Örülünk annak, hogy nagy látogatottságú helyek vannak a falu határában, célunk, hogy jó hírét keltsük ezeknek. A község határa a Zaláig terjed, azon túl Zalavár földjei kezdődnek.

A Kányavári-szigettől nem messze található egy másik, igen érdekes vízi létesítmény a Laki István-zsilip, ami lényegében a tovább folyó Zala, illetve a Kis-Balaton vízszintjét szabályozza. Ide épült egy igazi ritkaság, az úgynevezett hallépcső, ami arra szolgál, hogy a halak a folyás iránnyal szemben is fel tudjanak jönni a Zalából a Kis-Balatonba, mert, hogy a zsilipen nem tudnak átkelni. De van itt még más látnivaló is, a Madárvárta. Ez egy fahasábokból összerakott madár megfigyelőhely, amit a zürichi egyetem hallgatói építettek , a Magyar-Svájci Baráti Társaság segítségével 2003-ban. Az érdekes építmény különlegessége, hogy fém csavarokat, vagy szegeket nem használtak hozzá.

– A bicikli út Zalavártól idáig, illetve innét a Kányavári-szigetig kiépült. Viszont nincs összeköttetése Zalakomár, illetve Nagykanizsa irányában. A falunkon átvezet egy viszonylag jó út, veszélyessége, hogy egyenes, s nagy sebességgel száguldoznak rajta az átmenő autósok. Azt szeretnék, ha lehetne a kerékpár út továbbépítésre pályázni, s az érintse a falunkat. Huszonöt kilométerre van innét Kanizsa, ez elég nagy távolság ahhoz, hogy megéljen nálunk egy kerékpárszerviz, illetve kerékpáros pihenőhely. Azt szeretnénk, ha a bicikliseket be lehetne hozni a faluba, s a magyaródiak  foglalkozhatnának az ellátásukkal.

A Zalára páratlan  szépségű kilátást nyújtó Zalahídvégről visszafele betérünk a kányavári sziget bejáratával szemben lévő állatsimogatóba is, amit az egykori téesz tehenészeti telepén alakítottak ki Ekbauer Istvánék. Erzsike, a háziasszony az állataikról érdekes történeteket mesél. Megtudjuk, azért van őzikéjük, mert az anyja elpusztult, s az egyik kecskéjük szoptatta a kicsit. Ahogy Erzsike mesél, éktelen bégetést hallunk.

– Meghallották a barikáim a hangomat. Nekik meg én lettem az anyjuk – mondja nevetve, miközben megpillantjuk a két kis fekete bárányt, akik addig ágaskodnak a kerítésük szélén, amíg Erzsike magához nem öleli őket. – Elpusztult az anyjuk és cumis üvegből neveltem fel őket, ezért ragaszkodnak hozzám  – mondja Erzsike. – Megpróbálunk sokféle állattal kedveskedni a vendégeknek, s mi is gyorsan felfedezünk néhány ritkaságot. Például egy pávakakast, aki nem hajlandó kijönni egy fotó kedvéért a ketrec sarkából, merthogy  éppen „sátorozik” , csodálatos farok tollazatát szétterítve udvarol a tyúkjainak. Látunk ezüst-, és arany fácánt is, éppen pöffeszkedő, mérges pulykakakast.  Törpe disznókat, szamarat, bivalyokat, s ami szintén igazi látványosság, egy sor kocsit, szekeret, amiket szintén összegyűjtöttek Ekbauerék, mert ezekkel sem közlekednek már az utakon.

– Kis falu a miénk, az egykori több mint ezer lelkes településen már csak ötszázan élnek, sokan öregek már. Ezért is örülünk annak, ha vendégek jönnek, mert ma ők tarthatják pezsgésben Balatonmagyaródot  – véli Kalász Mátyás, s ebben egyáltalán nem téved.


Legolvasottabb

1
Fegyházbüntetést kap a feleségét megerőszakoló férfi
2
Halálos baleset Miklósfánál! – Frissítve!
3
Súlyos baleset történt Zalaegerszeg közelében
4
Hármas karambol Zalaegerszegen!
5
Ijedtségből járdára hajtott az autós Zalaegerszegen
Évforduló
Magyar Hajnalka
Húszéves a zalaegerszegi gyermekjóléti szolgálat
Az utolsó Jedik / 9 perce
Nézze meg itt magyarul az új Star Wars-előzetest
Most itt a lehetőség, hogy a magyar nyelvű verziót látva is belekukkantson a történetbe.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesapánk *SZEGEDI PÁL* *a zalaegerszegi Erdészeti Kirendeltség volt igazgatója* életének 93. évében távozott közülünk. Teljes, szép életet élt, szívünkben emléke tovább él. Temetése református szertartással október 20-án, pénteken 12 órakor lesz a Göcseji úti temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy a szeretett férj és apa *NYITRAI LÁSZLÓ* 2017. október 15-én, 57 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése október 20-án, pénteken 15 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Köszönjük mindazoknak, akik elkísérik utolsó útjára és egy szál virággal búcsúznak tőle. Gyászoló felesége és lánya
/"Csak a jók mennek el..."/ Szomorúan tudatjuk, hogy *TÖRÖK MÁRIA ZSUZSANNA* *diplomás ápoló lenti, majd zalaegerszegi lakos* életének 60. évében elhunyt. Temetése 2017. október 20-án, pénteken 14.30-kor lesz a zalaegerszegi Új köztemetőben. Ezúton köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Szerettei
/"Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek..."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *BEDŐ FERDINÁNDNÉ* *szül. Sziva Róza* életének 84. évében elhunyt. Temetése 2017. október 19-én, csütörtökön a 11 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pötrétei temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk *NÉMETHY JÓZSEF* 83 éves korába elhunyt. Temetése 2017. október 19-én, csütörtökön a 13.30-kor kezdődő gyászmise után, 14 órakor lesz a zalalövő-budafai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
/ "Ha emlegettek, köztetek leszek, de fáj, ha látom könnyetek, Ha rám gondoltok mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok."/ Fájdalommal tudatjuk, hogy *MÁRKUS TERÉZIA* hosszú szenvedés után örökre megpihent. Temetése 2017. október 19-én, csütörtökön a 14 órai gyászmisét követően lesz a kisszentgróti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Kiss család
/"Istenünk, kérünk vedd helyettünk oltalmadba őt, Tárd ki kapudat nyugodni vágyó lelke előtt."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk, mamink, anyósunk, *HODOSSY GYULÁNÉ* *szül. Pirzsók Ilona* szerető szíve életének 70. évében örökre megpihent. Utolsó útjára 2017. október 20-án, pénteken, a 13 órai gyászmisét követően, 14 órakor kísérjük a körmendi temetőben. A gyászoló család
/"Mikor a testemet már roskadozva vittem, Váratlanul, csendesen átölelt az Isten..."/ Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *PIRBUS JÓZSEF* életének 77. évében örökre megpihent. Temetése 2017. október 20-án, pénteken a 13.30-kor kezdődő gyászmise után 14 órakor lesz a gelsei temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *HAJAS ISTVÁN* életének 87. évében elhunyt. Temetése október 19-én, csütörtökön 15 órakor lesz a vasboldogasszonyi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
/"A mélybe csak tested merült el, csak ő tűnt el a föld alatt, de lényed lényege ezer felé szóródva is köztünk maradt."/ Megrendülten tudatjuk, hogy *SZABÓ ILONA* *könyvtáros a Fejér György Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatóhelyettese* legcsodálatosabb édesanya, nagymama, 47 éve hű társam, váratlanul elhunyt. Búcsúztatóját 2017. október 28-án 14 órakor tartjuk a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban. A megemlékezésen koszorú elhelyezésére nem lesz lehetőség, kérjük, hogy legfeljebb egy szál virággal érkezzenek. Kenesei Zoltán és családja
/"Szerettem volna még élni köztetek, de a sors másképp rendelkezett. Küzdöttem, de már nem lehetett, szeretteim Isten veletek!"/ Fájdalommal megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, dédnagypapánk, apósunk, testvérem, *KÁLMÁN JÓZSEF "CÉG"* *a TANÉP nyugdíjas művezetője* életének 91. évében örökre megpihent. Végső búcsút 2017. október 20-án, pénteken 10 órakor veszünk tőle a búcsúszentlászlói temetőben. Előtte 9.15-kor gyászmise a búcsúszentlászlói templomban. A gyászoló család
/ "Véget ért a szenvedésed, Szívedben már nyugalom, Miénkben, kik itt maradtunk, El nem múló fájdalom."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *ISTIVÁN KÁLMÁN* *a Vízmű volt dolgozója* életének 77. évében elhunyt. Temetése 2017. október 20-án, pénteken 16 órakor lesz a szentliszlói temetőben. Előtte 15.15-kor gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
/"Egész életen át dolgozva éltél, Most bánatot ránk hagyva, csendben elmentél. Örök álom zárta le drága két szemed, Megpihenni tért két dolgos kezed."/ Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *SZALLER BÉLÁNÉ* *szül. Egyed Mária galamboki lakos* életének 80. évében elhunyt. Temetése 2017. október 19-én, csütörtökön 15.30-kor lesz a galamboki temetőben. Előtte 15 órakor gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy *HOSSZÚ JÓZSEFNÉ* *szül. Kis Mária* életének 90. évében elhunyt. Hamvait 2017. október 19-én, csütörtökön 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a nagykanizsai köztemetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Civil összefogás / 30 perce
Őszi nagytakarítást rendeztek a megyeszékhely pózvai városrészében
Fincza Zsuzsa
Emlékfutás / 32 perce
Lentibe érkeztek az emlékfutók
Korosa Titanilla
fényesebb jövőt képzelt / 38 perce
Rendőrségi pilótát vakított lézerrel egy ápoló
Élelmiszer / 1 órája
Tizenkét zalai szervezet részesül lisztadományban
Hajdu Péter
Gomba / 1 órája
A nagy kalapos
Bálint Benedek
lávacső / 1 órája
Hatalmas barlangot találtak a Holdon