Hírek

2016.09.06. 19:10

Az út, ahol a sár az úr - Zalaegerszeg

Esőzések és az árkok eltűnése miatt járhatatlan mezőgazdasági utak.

Arany Horváth Zsuzsa

Néhány napja kereste meg szerkesztőségünket a Bazita városrészben élő és gazdálkodó Rózsás János, hogy az aratás is veszélybe került a mezőgazdasági út állapota miatt.Olvasónk a településrészen gazdálkodik, a nyugati völgyben a sertésállománya számára termel kukoricát, búzát mintegy öt hektáros területen. Ez azonban egyre nagyobb gondot okoz. Ottjártunkkor Zetorra ülve szembesültünk azzal, milyen nehéz megközelíteni a termőföldeket. A sár szinte minden közlekedést lehetetlenné tesz, hát még a nagyértékű kombájnok mozgását.

Az aratás is majdnem kudarcba fulladt emiatt, panaszkodott Rózsás János. Tavaly igyekezett a - nem a kimért helyén haladó - szokásjog alapján használt utakat saját erőből járhatóvá tenni, de abból egy év múlva már semmi sem látszott. Az utóbbi évek szokatlanul nagy esőzése nyomán keletkezett csapadékvizet elvezető patak eliszaposodott, az önkormányzati tulajdonú földút újra és újra sártengerré változik a nehézgépek kerekei alatt.

A zalai határban sok helyütt jellemző az a helyzet, hogy a vízelvezető árkok hozzászántódnak a birtokokhoz. Ez mindaddig nem okoz problémát, amíg nincs nagy esőzés. Az utóbbi években azonban megtapasztalhatjuk a nagy viharokat, nyomasztóan sok csapadékkal. Ezt nem bírják a mezőgazdasági utak. A gazdálkodók, akik a mindenkori időjárásnak kiszolgáltatottan próbálnak megélni, tehetetlenné és kiszolgáltatottá válnak.

Ez az út nem út. A Bazitai utca alatti völgyben sártengerben áll Rózsás János mezőgazdasági termelő a Zetorjával
Fotó: Katona Tibor

Ez esetben a városi önkormányzat polgármesteri hivatala műszaki osztályához fordultunk a városlakó panaszával. A Takácsné Czukker Szilvia vezette osztálytól az alábbi választ kaptuk.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában és kezelésében mintegy 100 km hosszú mezőgazdasági út található, melyek jelentős része kiépítetlen földút. A csapadékos időjárás, valamint a mezőgazdasági gépek közlekedése miatt egyes kedvezőtlen fekvésű útszakaszok időlegesen járhatatlanná válhatnak. Másik problémát az utak menti - tulajdonosok által elhanyagolt - gondozatlan növényzet növekedése jelenti, mely az utak űrszelvényét jelentősen leszűkíti.

Az önkormányzat lehetőségeihez mérten próbálja segíteni a gazdákat a területeik megközelítésében, ennek megfelelően például tavasszal mintegy 100 köbméter tört beton szállíttatott Bazitára, melynek bedolgozását a gazdák végezték.

A bejelentő Rózsás János által kifogásolt Zalaegerszeg 0163/28 hrsz-ú út jelenleg kitaposott nyomvonala nem egyezik meg a jogilag lejegyzett, kanyargós útterülettel. Az adott útszakasz a völgy aljában egy ingoványos réten keresztül vezet, mely jellemzően a bejelentő tulajdonában lévő területek megközelítését szolgálja. Az út nyomvonalának módosítását, az ingovány feltöltését a jelenlegi használat nem indokolja.

A Zalaegerszeg 0164 hrsz-ú út jogi területe egy körülbelül 150 méteres szakaszon egy több évtizede járhatatlan horhosban vezet. A forgalom a keletre lévő szántóföldek szélén vezetett. Múlt évben az egyik szántóföld kezelője az utat fizikai akadállyal lezárta, ezért a forgalom a nyugatra lévő, nemrég letermelt erdő területén lévő nyiladékra tevődött át. A horhos feltöltését a Zala Depo Kft. - környezetvédelmi engedély birtokában - megkezdte.

A mezőgazdasági utak folyamatos használhatóságát az önkormányzat csak a szomszédos gazdákkal együttműködve, közös összefogással tudja biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!