Hírek

2010.02.25. 19:35

Az új osztályvezető főorvos alternatív szülészeti módok bevezetését tervezi

Február elejétől dr. Vajda György vezeti a Zala Megyei Kórház szülészeti osztályát. A tudományos életben is aktív szakember a szegedi nőgyógyászati klinikáról igazolt át.

Magyar Hajnalka

- Mi vonzotta Zalába?
 
- A megyei kórházban jelen van a szakma mindazon területe, amelyet én a klinikán műveltem, s ezek kiteljesítéséhez is adottak a feltételek. Döntésemben közrejátszott az is, hogy egykori szegedi, s most itt dolgozó kollégáimtól (Béli László, Lupkovics Géza, Vattay Péter stb.) informálódni tudtam. A szakmai indokokon túl, tőzsgyökeres alföldiként egyéb vonzó értékeket is ígért számomra e megye, ugyanis a vadászat  30 éves mániám.


- Mely tervekkel érkezett?
 
-Tovább erősítenénk a családi szülőszoba szép hagyományát, s ezen túl alternatív szülészeti módok bevezetése is szóba jöhet. Ha tehát valaki medicinlabdán, vagy bordásfalba kapaszkodva, esetleg egy kádban kívánná világra hozni gyermekét, mi ezekhez megteremtjük a feltételeket. Cél a szorongásmentes, barátságos környezet, amely oldja a kórháztól való viszolygást, ám emellett jottányit sem engedhetünk az objektív biztonság feltételeiből. Hallottam, hogy az itt alkalmazott homeopátiás módszer sikert aratott a vajúdók körében, ezt is folytatnánk.

Dr. Vajda Görgy jogi végzettséggel is rendelkezik, 2008 óta igazságügyi orvosszakértőként ténykedik. Miért fontos számára e terület?

- Ma az orvosi működés összefonódik a joggal. A beteg már régen nem alárendelt fél, hanem egyenrangú partnerként vesz részt a gyógyításban, teljes vétó és döntési jogkörrel. Az evvel kapcsolatos folyamatok, struktúrák átlátásában nagy segítségemre van a jogi szemlélet.

A tudományos életben aktívan részt vesz, fő kutatási területe a perinatológia, az inkontinencia, valamint az ultrahangdiagnosztika. 2002-ben Ph.D fokozatot szerzett a 3 dimenziós ultrahang technika szülészeti alkalmazásából.

- A rohamléptekkel fejlődő technika átszövi a medicinát, a 3 dimenziós ultrahangdiagnosztikával annak magyarországi megjelenésétől kezdve foglalkozom. Azon túl, hogy a szülők élvezhetik egy méhen belüli baba-fotó vagy videó minden báját, a technika ezen vívmánya az  anya-gyermek kapcsolatra is áldásosan hat. Korábban a magazat megszemélyesíthetetlen volt, csak elképzelni tudtuk. Amióta viszont az édesanya láthatja  méhen belüli mozgását, kis fintorait, a kötődés is gyorsabban elmélyül. S ez nem csak szubjektív attitűd. Egy új tudományterület, a magzati viselkedéstan kimutatta, hogy az idegrendszer fejlődésére is hat, amint a magzat a különböző ingerekre különböző emóciókkal  reagál. Dühös, jókedvű, szomorú, ezeket az arcokat  pontosan meg lehet figyelni, fel lehet ismerni.

- Nem tanult reakciók ezek?
 
- Az alapvető érzelmek  nem. Később persze nagy szerepet kap az utánzás, de az  elemi emóciók már a magzat arcáról is mind leolvashatók.
 
-A nőgyógyászoknak nem csak a kórral,  hanem a nők  természetes szemérmességével is meg kell küzdeniük. Kell ehhez valamiféle különleges érzék? Vagy tanulható?
 
- Mindkettőre szükség van. A hallgatóknak mindig elmondjuk: teljesen más az, amikor a belgyógyászaton valakinek megkopogtatjuk a hátát, vagy amikor egy nőt arra kell rábírnunk, hogy egy  ismeretlen ember előtt levetkőzzön és kitárulkozzon egy vizsgálóasztalon. Ez  komoly pszichés megterhelés, amit csak empátiával, kedvességgel, gyakorta kis humorral lehet úgy oldani, hogy elviselhető legyen. Fontos cél ez, hiszen a sikeres gyógyításhoz elengedhetetlen a beteg együttműködése, bizalma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!