Hírek

2017.09.01. 18:00

Az olajipar bölcsője - Nyolcvan éve kezdték meg a termelést Zalában

BÁZAKERETTYE A magyarországi olajipar, pontosabban a szénhidrogén-bányászat kialakulásának 80 éves jubileumát ünnepelte a szakma tegnap a zalai községben.

Gyuricza Ferenc

1937-ben a Bázakerettye és Lispeszentadorján közötti területen – a Budafa II. elnevezésű kútnál – indult meg a termelés, s itt nevelődtek ki azok a szakemberek, akik aztán az ország más pontjain irányították a kitermelést. Ebből adódik, hogy a szakma Zalát tekinti a hazai olajipar bölcsőjének. Többek között erről beszélt lapunknak az egykori Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt kutatási vezérigazgató-helyettese, dr. Dank Viktor, aki Bázakerettyén kezdett el geológusként dolgozni, 1947-ben. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg a Budafa II. kútnál tartott megemlékezésen Takács Gábor, a MOL Nyrt. dunántúli szervezetének vezetője, de a tegnap megtartott előadások alatt többször is elhangzottak a fenti megállapítások.

- Nyolcvan éve egy olyan szakma jött itt létre, melynek a művelői különös, korábban sosem tapasztalt magabiztossággal vallották magukról azt, hogy ők olajbányászok - foglalta össze beszédében Takács Gábor, majd úgy folytatta, az olaj felfedezése a táj és az itt élő emberek életének megváltozását hozta magával. A zalai dombokon sorra emelkedtek a fúrótornyok, gyűjtőállomások létesültek, az iparosok és parasztok pedig a termelés szolgálatába álltak.

- Papp Simon volt az, akinek sikerült arról meggyőznie az amerikaiakat, hogy itt van olaj - ismertette a kezdeteket dr. Denk Viktor. - Azért volt ez nagyon lényeges esemény, mert már 1937 előtt is történtek próbafúrások, eredménytelenül. Papp Simon azonban kiváló geológus volt, a kutatásai pontosnak bizonyultak.

Szakál Tamás, a MOL Magyarország Upstream ügyvezető igazgatója (balról) és Takács Gábor, a dunántúli regionális szervezet vezetője koszorút helyez el a Budafa II. elnevezésű kút közvetlen szomszédságában, a kitermelés megindulásának ötvenéves jubileumára még 1987-ben állított emlékműnél - Fotó: Gyuricza Ferenc

Dr. Denk Viktor a történelmi előzményekre is kitért. Elmondása szerint hazánk a trianoni békediktátummal vesztette el azokat a lelőhelyeket, amelyek az egykori Osztrák-Magyar Monarchia szükségleteit kielégítették. A magyarországi olajipart emiatt teljesen újjá kellett építeni. Miután 1937-ben a kutak termelni kezdtek, MAORT Rt. névvel egy amerikai-magyar vegyesvállalatot hoztak létre.

- Az amerikaiak a pénzt és a technikát, technológiát adták a kitermeléshez, míg mi a szükséges emberállományt - folytatta dr. Denk Vilmos. - 1948-ban azonban fordulat állt be, a MAORT-ot államosították, az amerikaiakat hazazavarták, majd létrejött a MASZOLAJ nevű új cég.

Dr. Denk Vilmos kiemelte: mindettől függetlenül az itteni olajmezőkön dolgozók kiváló szakemberek voltak, akik többször is hozzájárultak az ország gazdasági talpraállításához. Olajkitermelés jelenleg is van Zalában, bár a hőskor hozamát vélhetően sosem fogják elérni.

A magyarországi olajipar megszületésébe, valamint az elmúlt évtizedeibe engedett betekintést a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum anyagából összeállított tárlat is, ennek a település művelődési háza adott helyet. A MOL Nyrt. rendezvénye ma családi nappal folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!