Hírek

2015.11.10. 15:31

Az irgalmas szeretet útján

Zalaegerszeg – Ezúttal a jóság természetéről és Szent Márton püspök jelleméről fejtette ki gondolatait Stróber László zalaegerszegi apátplébános.

Zalai Hírlap

„Az erény jóság” (Lao-ce), vagy ha nem az, még nem igazán erény. A világ fiai jót szoktak tenni (de nem mindig) azokkal, akik hozzájuk is jóknak mutatják magukat. Akiktől semmit sem kapnak, vagy azokhoz, akik rosszak, akiktől nem várnak semmit, közömbösek, tartózkodók, ridegek szoktak lenni. Sokszor meg kimondottan ellenségesen viselkednek. A lelki ember, az emberséges ember már nemesebb. Ezt így fogalmazza meg Konfucius: „Én a jókhoz jó akarok lenni. A rosszakkal szemben is igazságos akarok maradni”. Ez már nagy, szent dolog. Az Úr Jézus még tovább ment: jónak lenni a jókhoz, s ugyanúgy jónak lenni a gonoszokhoz is. Miért? Egyszerűen azért, mert a mennyei Atya éppúgy ragyogtatja napját a gonoszokra, mint a jókra. Esőjét is ugyanolyan mértékkel méri rosszaknak, jóknak egyaránt. Egyszerűen azért, mert Isten valóban jó, Ő maga a jóság. A jóságot pedig éppen arról lehet felismerni, hogy nem tesz különbséget ember és ember között.

Stróber László apátplébános Fotó: ZH-archív

A rózsa akkor is nyílik, ha senki sem látja. Egyaránt ontja illatát jó embernek, rossz embernek. Nem törődik azzal, hogy koldus-e az, aki gyönyörködik benne, vagy előkelő család gyermeke. Akkor is adja szépségét, ha irigy szemmel nézik, dühösen nézik. Ezért szép igazán. Mi emberek is jók lennénk, ha erre képesek lennénk. De csak Isten képes az ilyen tökéletességre. Mekkora önátadás volt Fiában, Jézus Krisztusban. Ezért „jó” az Isten, ezért „jó” az Úr Jézus is. Az igazi erény jóság. Mindenütt, mindenkivel szemben az. Magát meg nem tagadhatja. És a jóság szeretet. Minél tisztábban, önzetlenebbül szeretünk, annál jobbak vagyunk.

Szombathelyi Egyházmegyénk védőszentje, Szent Márton püspök életét betöltötte a jóság és a szeretet. Nyilván életében nem köpenyének kettévágása volt az egyetlen alkalom, hogy a kolduson segítsen. Törekedett a békességre, hogy mások életét megmentse. Legendái mutatják, hogy nemes indíték vezette mindenben. A szent püspök irgalmas, jóságos szíve a modern kor türelmére példa az egyházban, ami akkor egyáltalán nem volt természetes. Kérjük imádságát, hogy mi is a jóságos, irgalmas szeretet útján haladjunk.

Címkék#hitélet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!