Hírek

2017.02.15. 14:57

Az Év Agrárembere-díjat kapta Szabadics Zoltán

Zalaszabar – Szabadics Zoltán zalakarosi vállalkozó Az Év Agrárembere díjat érdemelte ki feldolgozás-élelmiszeripar kategóriában, Zalából immár másodikként.

Horváth-Balogh Attila

A díjat évről évre egy agrárgazdasági szakportál hirdeti meg partnereivel. Az Év Agrárembere díj célja, hogy olyan agrárszakembereket mutasson be, állítson példaként mások elé, akik a gazdaság és a társadalom tartópillérei lehetnek, sokat tesznek a mezőgazdaságért, de kiemelkedők a társadalmi felelősségvállalás terén is.

Idén – a díj létezése óta Süle Katalin gazdálkodó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zalai elnöke és elnökségi szóvivője után megyénkből már másodikként – Szabadics Zoltán, a zalaszabari kalandpark és a Kányaváry Borbirtok tulajdonosa kaphatta meg Az Év Agrárembere-díjat feldolgozás és élelmiszeripar kategóriában.

Fotó: Szakony Attila

– Mit jelent számomra a díj? – kérdezett vissza Szabadics Zoltán. – Hogy megint csak beigazolódik, amit mindig is mondtam. Ez a Hétpettyes lovag című mesejátékból való: „Páratlan vagyok én, nem győz le senki, de párosan tudok csak páratlan lenni." Vallom, hogy egyedül nem lehet nagy dolgokat elérni, de ha van támasz, akire számíthat az ember, akkor óriási dolgokat tud véghez vinni. És én számíthatok a családomra, a feleségemre, Szabadics Évára, a gyerekeimre, a munkatársaimra, akiknek mind-mind köszönhetem, hogy most ebben az elismerésben részesülhettem.

Zoltán a kezdeteket felidézve elmondta: feleségével 2009-ben kezdett birtokokat vásárolni Zalaszabaron, a szőlőhegyen. Az egész egy csendes nyári délutánon indult, amikor Évával fent jártak a hegyen, ahonnét páratlan kilátás nyílik a Kis-Balatonra – a látvány azonnal lenyűgözte és rabul ejtette a házaspárt.

– Sajnos, azt is láttuk, hogy nagyon sok kisbirtokot elhagytak a gazdák, amiket felvert a gaz, a pincék pedig omladoztak – folytatta Szabadics Zoltán. – Ez nagyon elszomorított minket és elhatároztuk, hogy a magunk lehetőségeihez mérten változtatunk ezen, mert úgy éreztük, hogy a Kis-Balatonra nyíló gyönyörű panorámát minél több embernek kell látnia és meg kell mutatni azoknak a gyerekeknek is, akiket egyébként már évek óta táboroztattunk egy másik helyszínen, a közeli Csapin.

Fotó: Szakony Attila

Ez a tábor kezdetben a jól tanuló, jó magaviseletű, ámde szegény sorsú gyerekeknek indult, de aztán bevontuk a térítésmentes táboroztatásba a beteg gyermekeket is – idén csaknem hétszázan jönnek hozzánk.

Így született meg a Zobori KalandoZoo ötlete, illetve hozzá kapcsolódóan kialakítottunk egy agrovállalkozást is, ahol a gyerekek megismerhetik őseink munkáját, hagyományait, az állatokat és a szőlőművelést, továbbá hogy mit is jelent a vidéki élet. Azt, hogy itt jó lelkű emberekkel találkozhatnak és olyan produktív dolgot végezhetnek, amitől boldogabbakká válhatnak. 2009-ben elindult a fejlesztés, de mivel láttam, hogy szakmai tudás nélkül a szőlészet és a borászat nem működik, beiratkoztam egy ilyen képzésre a Corvinus Egyetemre, amit el is végeztem.

Fotó: Szakony Attila

Ma már a Kányaváry Borbirtokot (mely a közeli Kányavári-szigetről kapta a nevét és még egy legendát, egy történetet is kitaláltunk hozzá) 3 és fél hektárnyi szőlő alkotja, olyan, ma kedvelt fajtákkal, mint például a cabernet sauvignon, a chardonnay, a soproni kékfrankos, vagy a merlot. Az a célunk, hogy megmutassuk, Zala nem véletlenül volt az 1800-as években az ország legnagyobb és legjobb bortermő területe. Borainkkal már számos szép sikert elértünk, s azon túl, hogy megtiszteltetés, ha ünnepi alkalmakkor a mi nedűink kerülnek az asztalra, az is törekvésünk, hogy az ingyenes táborok anyagi fedezetét részben, vagy esetleg egészben a borbirtok bevételeiből finanszírozzuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!