Hallgassa élőben!

Az erdőlátogatás szabályait a gyerekek sokszor jobban ismerik, mint a felnőttek

Ősszel a természet aranyszínű, varázslatos világa sokakat csábít sétára, túrára az erdőbe. Azonban a zöldövezetben mi, emberek, csak vendégek vagyunk: így ennek megfelelően kell viselkednünk.

Vannak írott és íratlan szabályok, melyek az erdőlátogatásra vonatkoznak. Az úgynevezett erdei „illemtannal” sokan nincsenek tisztában. Tény, nincs a fákra vésve, mit szabad tenni, s mit nem. Sokszor nem is gondolunk rá, hisz’ kikapcsolódni megyünk a zöldbe, nem gondolkodni. Ennek ellenére nem árt ismerni a „regulákat”, amik elsősorban azt a célt szolgálják, hogy a környezetben, annak értékeiben kár ne keletkezzen. Emellett a paragrafusok hozzájárulnak a természetjárók háborítatlan pihenéséhez, csakúgy, mint a különböző, erdőgazdálkodási munkafolyamatok zavartalanságához.

Annak ellenére is aktuális górcső alá venni az erdei etikett legfontosabb szabályait, hogy javában tart a vadászati idény. Így lesz ez egészen februárig, ellenben a szarvasnász lassacskán véget ér. Az agancsos jószágok bőgésének időszakában rengeteg vadász járta az erdőket. Éppen ezért sok helyütt az országban erdőlátogatási tilalmat vezettek be: a kirándulók biztonsága, a balesetek elkerülése érdekében.

A természet számos kincse közül egy földigiliszta nyűgözte le legjobban az erdőjáró gyerekeket. Kálovics Zsófia Nóra (balra), Kirchner Mira, Hausz Nóra, Trojkó Szabolcs és Pus Balázs nem ijedt meg a gyűrűsféregtől. Miután „megvizsgálták” az állatot, útjára is engedték, mert a lurkók szerint a föld a giliszta lakása

– Az állampolgári jogok közé tartozik, hogy az erdőket, szabadidős tevékenység céljából, bárki felkeresheti gyalogosan,  természetesen saját felelősségére. Ám a vad – és erdőgazdálkodást folytató szervezetek bizonyos esetekben, többek közt  vadászati dömping idején, korlátozhatják, feltételekhez köthetik mindezt – mondta Kreiner Roland, a Zalaerdő Zrt. nagykanizsai erdészetének igazgatója, aki az erdei „etikett”főbb tudnivalóiról adott tájékoztatást. A szakember megjegyezte: a erdősítés alatt álló körzetekre, az erdőrezervátumok magterületeire más időszakban sem mehetnek látogatók.

A gond nem is ezzel van: sokan nem tudják azt, hogyan, illetve mivel lehet közlekedni az erdőben.

– Motorral és quaddal tilos  – közölte az erdészetigazgató. – Lóval, kerékpárral viszont szabad a zöldövezetben tartózkodni, ám a turistaösvényeken csak akkor lehet használni ezeket, ha az utat erre kijelölték – szögezte le.

Kirchner Márk (balról), Pus Balázs, Kirchner Mira, Hausz Nóra és Horváth Medox sok „kincset” gyűjtött a természetben. Povics Noémi (középen), az erdei iskola vezetője segített a diákseregnek az erdő feltérképezésében. A gyerekek otthonosan mozogtak a zöldben

Köztudott, az erdő a vadállomány természetes élőhelye. Ezért a kutyák csak pórázon sétáltathatóak. Számos olyan vadbetegség van, ami az ebekre nézve veszélyes. S ha az erdőlakó állatoknál tartunk, nem árt tudni: ha őzgidát, szarvasborjút találunk, aki mellett nincs ott a mamája, nem szabad megsimogatni, mert az anya megérezheti rajta az emberszagot, emiatt hátrahagyhatja csemetéjét. A hernyófajtákat sem célszerű tapogatni, mivel bőrgyulladást okozhatnak.

Fontos szót ejteni az erdőterületen történő tűzgyújtásról is.

– Sokan a tűzvédelmi szabályrendszerrel újdonságként szembesülnek, pedig arról gyakrabban hallani – fogalmazott Kreiner Roland. – Tüzet gyújtani – az erdőgazdálkodó és az erdőtulajdonos írásbeli engedélye híján – csak az arra kijelölt helyeken szabad, ha nincs tűzgyújtási tilalom. E szabály megszegése súlyos büntetéssel járhat.

Ami az erdészeti társaságoknak jelent húzós anyagi terhet, azt a szemetelők okozzák: akik illegális hulladéklerakónak használják az erdőket. Folyamatosan kell takarítani utánuk. Az erdészek százszámra szedik össze még a kirándulók üdítős palackjait, uzsonnás zacskóit is.

Az erdei etikett alapja, hogy nem szemetelünk az erdőben.  Kreiner Roland erdészetigazgató mégis azt mondta, rengeteg hulladékot, üdítős palackot és műanyag zacskót hagynak hátra a turisták

Míg a látogatók épp’ az úgynevezett erdei „melléktermékeket” – különösen a gombákat – szeretik begyűjteni. Engedélyezett is ez, két kilogramm mennyiségig. Efelett, hasonlóan a gyógynövények nagy mennyiségben történő szedéséhez, írásbeli engedély szükséges.

Számtalan szabályt lehetne felsorolni, mit szabad, illetve mit nem, az erdőben. Egy könyvet is megtölthetnénk vele: bár az erdőről és az erdő védelméről szóló törvény rendszerezi a „mihez tartást.” De mit tesznek szakemberek azért, hogy a szabályokkal a „civilek” is tisztában legyenek?

– Tájékoztatjuk őket, bár ez kevés – ismerte el az erdészetigazgató. – Viszont, ha időben elkezdjük a jövő erdőjáróinak környezettudatos nevelését, úgy hatékonyabb munkát végezhetünk.

Ehhez hozzájárulnak az erdei iskolák, köztük az Obornakon lévő Nyitnikék suli is. Azok a gyerekek, akik ott megfordultak, már nem Piroskát keresik az erdőben.

– Medve, farkas után olykor még kutatnak – nevetett Povics Noémi, az obornaki intézmény vezetője. – Habár a fiatalok közül sokan úgy érkeznek hozzánk, ismerik az élővilágot. Ám azzal gyakran szembesülök, hogy attrakciót várnak az erdőtől. Később pedig azt mondják: jobb volt, mint egy kalandparkban.

– A „hétköznapi” oktatás során jobbára a tankönyvben rögzített tudnivalókkal ismerkednek meg a diákok – kapcsolódott a beszélgetésbe a kanizsai Bolyai-tagintézmény két tanára, Majorosné Németh Ildikó és dr. Alemayehuné Hegyi Helga. – Az erdei iskolában pedig testközelből, élményekkel színesítve térképezhetik fel a természetet – jegyezték meg.

A gyerekeket nem is kell noszogatni, ha az erdei iskola felé vehetik az irányt. Erről tanúbizonyságot adtak a hét folyamán az intézmény második osztályos nebulói.

– Csak a szemetet szabad magunkkal hazavinni – csicseregte a gyereksereg. – Virágot sem téphetünk le, mert ott a lakása a természetben.

Amikor makkot, gubacsokat találtak, nagy volt az öröm. Sőt, az egyik lurkó egy földigilisztával is barátságot kötött. Pus Balázs társainak is megmutatta szerzeményét.

– Nem kell félni tőle, nem bánt – mondta a kissrác. – Én is tudom – közölte Balázskával osztálytársa, Takács Barna, aki elárulta: ha felnő, erdész lesz, mert szereti az állatokat. Na jó, az erdőt is…


Hat előterjesztés ZH
Mutatjuk a Zala megyei önkormányzati döntéseket
ritka jelenség / 32 perce
Kardszárnyú delfineket láttak Anglia délnyugati részén
Szakértők szerint ez volt az első alkalom, hogy ennyire délen tűntek fel.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GERGELY GYULA életének 73. évében elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérték, gyászunkban osztoztak. Gyászoló család
„Nyugszik a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. De Te számunkra sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÖLECZ JÓZSEF 2021. április 20-án, 78 éves korában csendesen megpihent. Hamvait a teskándi temetőben helyeztük végső nyugalomra. „Emléke szívünkben örökké él." Gyászoló családja
"Valami mégsem a megszokott, valami még sincs rendben. Valaki hiányzik ebből a zsivajgó tömegből, valakinek itt kellene már lennie, valakinek itt kellene még lennie..." Megrendülten tudatjuk, hogy DÓRA JÁNOS Ph.D. címzetes egyetemi tanár, a Forest Hungary Kft. alapító társtulajdonosa, 2021. május 1-én, életének 65. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Megtört szívvel búcsúzik tőle felesége, lányai, három unokája és munkatársai. Halottunkat 2021. május 12-én 11 órakor a Göcseji úti temetőben kísérjük utolsó útjára. A járványhelyzetre való tekintettel kérjük, lehetőség szerint tartózkodjanak a szertartáson való személyes megjelenéstől, és kegyeletüket az elkövetkező napokban róják le a sírnál. A megjelenőknél kérjük a megfelelő távolságtartás betartását. A részvétnyilvánítást kérjük, szíveskedjenek mellőzni. Gyászoló család, A Forest Hungary Kft. gyászoló munkatársai
„Tudjuk, hogy nem jöhetsz, mégis várunk, Enyhíti hiányod, ha álmainkban látunk. Az ész megérti, de a szív soha, Hogy egyszer majd mi is elmegyünk, ahol Te vagy, oda. Az élet múlik, de akit szeretünk, Arra életünk végéig, könnyes szemmel emlékezünk." Emlékezzünk SZABÓ GYULA halálának első évfordulóján! Gyászoló szülei, testvérei és családjaik
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOMJÁTI JÓZSEFNÉ örök nyugalomba helyezése május 11-én, a 13 órakor kezdődő szentmise után lesz a zalacsányi temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZABÓ GÁBORNÉ szül. Hordós Erzsébet életének 83. évében csendben örökre elaludt. Utolsó útjára május 12-én, szerdán 14 órakor kísérjük a bocföldei temetőben. Gyászmise előtte a bocföldei templomban. Köszönjük mindazoknak, akik elkísérik utolsó útjára és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FLANDER TIBOR életének 81. évében és felesége ZSÁLI VALÉRIA életének 71. évében tragikus hirtelenséggel elhunytak. Temetésük 2021. május 12-én, szerdán 13 órakor lesz az ebergényi temetőben. Ezúton köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjukon elkísérik őket. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk ÖZV. NÉMETH IMRÉNÉ hosszú betegség után elhunyt. Temetése 05. 13-án 12.30-kor lesz az andráshidai temetőben, előtte 12 órakor gyászmise. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
„Nem vársz már minket ragyogó szemekkel, Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel, De egy könnycsepp a szemünkben Érted él, Egy gyertya az asztalon érted ég. S bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, Szívből szeretünk, s nem feledünk Téged!" Soha el nem múló szeretettel és fájdalommal emlékezünk SENKÓ ISTVÁNNÉ szül. Karáth Ildikó halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
„Örök álmodat őrizze béke és nyugalom, Szívünkben örökké élni fogsz, mert szerettünk és hiányzol nagyon." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk MILLEI JENŐNÉ halálának 1. évfordulóján. Szerető lányai és unokái
„Míg szívemnek lesz egy dobbanása Míg virágot tud vinni kezem Míg a szeretet szebb az önző vágynál Én rád emlékezem." „Emléke él és élni fog, amíg az én szívem e földön dobog. Őrzöm képét, mosolyát, A hangját, s minden gondolatát. Mert nem halt meg Ő! Még mindig él nekem. Csak messze távozott Hol meg nem érinthetem." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk ID. KOMÁROMI ZOLTÁN halálának 20. évfordulóján. Szerető családja
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. HORVÁTH JÓZSEFNÉ szül.: Bagladi Júlianna Zalaegerszeg Móra Ferenc utcai lakos 84 éves korában türelemmel viselt hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2021. május 11-én, kedden 11 órakor lesz a zalaegerszegi Göcseji temetőben. Gyászoló család
"Jézus add, hogy hozzád térjek, veled haljak, veled éljek..." A feltámadás reményében tudatjuk, hogy NAGY PÉTER plébános életének 69., áldozópapi szolgálatának 39. évében elhunyt. Lelki üdvéért szentmise 2021. május 12-én, szerdán 17 órakor lesz a gellénházi templomban. Nyugodjon békében! Gellénházi Egyházközség és Filiái
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VUK LÁSZLÓ volt rigyáci lakos életének 79. évében elhunyt. Temetése 2021. május 11-én, kedden 15 órakor lesz a nagykanizsai temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
"Álmodtunk egy öregkort, Csodásat és szépet, De a kegyetlen sors mindent összetépett..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GYARMATI TIBOR életének 64. évében örökre megpihent. Temetése május 10-én, hétfőn 15 órakor lesz a zalalövői temetőben. Ezúton köszönjük meg mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászolják: felesége, gyermekei, unokái, menye, veje
"Vágytam maradni még szeretteim között, a sors végül ellenem döntött. Búcsúzni nem tudtam, ajkam nem engedett, amit mondtam volna, tudja ki szeretett." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy özv. KULCSÁR ERNŐNÉ szül. Garai Rózsa életének 72. évében, 2020. december 16-án örökre megpihent. Temetése 2021. május 10-én, hétfőn 14 órakor lesz a lentiszombathelyi temetőben. Egyúttal megköszönjük mindazoknak, akik jelenlétükkel megtisztelik, sírjára koszorút, virágot helyeznek, gyászunkban osztoznak. Szerettei
"Köszönjük, hogy éltél, és minket mindennél jobban szerettél, De már ott vagy hol nincs fájdalom, örök álmod őrizze béke és nyugalom." Emlékezünk NAGY KÁROLY botfai lakos halálának első évfordulójára. Gyászoló család
"Elmentél tőlünk, de szívünkben itt maradsz, El soha nem feledünk, örökké velünk maradsz." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk RUZSITS LAJOS életének 69. évében elhunyt. Hamvait 2021. május 7-én, pénteken a 13.30-kor kezdődő gyászmisét követően helyezzük örök nyugalomra a semjénházi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, mély gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az élet múlik, az emlékek élnek, S amíg élünk, őrizzük őket." Fájdalommal tudatjuk, hogy SIMON ISTVÁN örök nyugalomra helyezése 2021. május 10-én, 11 órakor lesz a becsvölgye-kislengyeli temetőben. Gyászoló család
"Amíg szívünk dobog, emléked bennünk élni fog." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk VÉGI JÓZSEF halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
A mosollyal visszatérőkért / 45 perce
A tájfutóknál nem állt meg az élet – Fehér Ferenc 30 éve a pályán
Kerkai Attila
leszámolás a tévhitekkel / 45 perce
Menczer: a baloldali hazugságok időszakának vége (videó)
nem térdelhetnek / 54 perce
Hiába követelőzik a BLM, kitiltották őket az olimpiáról
útinfók / 1 órája
Sokan haladnak a Balaton felé az M7-esen
utinform.hu, zaol.hu
belföldi turizmus / 1 órája
Dunakeszin indul a Hazai Vizeken szabadidősport-eseménysorozat
Csodákra képes / 2 órája
Ez Vasvári Vivi tökéletes trükkje a narancsbőr ellen