Hírek

2017.08.11. 10:03

Az elmúlás virágai - Hat méter magasra nőtt a negyven éves kaktusz, most virágzik először és utoljára

Kustánszeg – Az egyik júniusi napon jön be a felségem a kertből és lelkendezve mondja: csoda történt! Nyertél a lottón? - kérdeztem, mert szenvedélyesen töltögeti a szelvényeket, s nagyon szeretné megütni főnyereményt. Képzeld, a kaktuszunk a kertben, a középen elkezdett kilevelesedni és növekedni, lelkendezett – meséli a kustánszegi Ábrahám Gyula.

Győrffy István

- Nagyon boldog voltam, amikor felfedeztem a levelesnek tűnő hajtást, ami aztán gyorsan elkezdett növekedni. Amikor elérte a két métert az erre járó falubeliek is kezdték észrevenni – mondja Edit, a feleség.

- Volt aki azt mondta, nem jól metszettétek meg, azért járt így. Ja, persze! Kaktusz meg a metszés – nevet Gyula.

Edit azonban nem tévedett, az agávé kaktusz virágzása valóban a botanikai csodák közé tartozik. Ez a fajta hosszú évtizedekig csak a szúrós, húsos, ugyanakkor dekoratív leveleit növeszti, s egyik másik egyed 25 év után elvirágzik, de a legtöbbnek legalább negyven év kell ahhoz, hogy megnövessze a magas virágszárát, ami elérheti az öt-nyolc méteres magasságot is. A kustánszegi kaktusz virágzatát úgy hat méter magasnak saccoljuk. A falubeliek is csodájára járnak a kaktusznak, de már a turisták is megállnak a ház előtt. Ott jártunkkor éppen egy biciklis túrázó csapat torpant meg a növényt meglátva Ábrahámék kertje előtt.

- Budapestiek vagyunk, a Vadása tónál táborozunk, s erre kirándulva fedeztük fel a növényt. Éppen a napokban hallottam arról, hogy Miskolcon is virágzik egy agávé, s lám, ebben a kis zalai faluban is ilyenre bukkanunk – mondja egyikük.

- Nem volt könnyű életünk a kaktusszal. Volt belőlük több is, három el is fagyott közülük. Amikor 1978-ban ide költöztünk, akkor kaptuk ajándékba, talán két éves ha lehetett. Vagyis negyvenkét év után virágzott ki a kaktuszunk, s ezzel együtt, látják, az eddig erősen felfelé és oldalra álló levelei lekonyultak,  szét terültek a földön. Ezzel meg is hal szegény – sajnálkozik Edit!

- Nem is baj, nem kell többet bevinni télire. Tudják micsoda feladat volt ezt becipelni, hogy ne fagyjon meg? Öt-hat markos fiú is kellett hozzá. Mielőtt nekiláttunk lecsúszott egy kancsó bor, hogy erőt adjon, aztán, utána még egy, hogy megtárgyaljuk az akciót. Előbb a pincében teleltettük, majd miután oda már nem lehetett levinni, mert nem fért be az ajtón, a garázsba cipeltük be. Volt, amikor traktorral vontattam ki a helyéről. Legalább három méter széles volt és a levelek végi tüskék félelmetesen szúrtak. Többeknek is felajánlottuk, hogy vigyék el, de rajtunk maradt. De nem baj, ezt a virágzást jó hogy láthatjuk – így Ábrahám Gyula.

- Jöjjön csak, aki látni szeretné, de magam sem tudom milyen lesz majd, amikor teljesen kivirágzik. Ilyent még nem láttam, s azt sem tudom, hogy meddig tart a virágzása. Van aki azt mondja igen látványos lesz – így Edit asszony.

A szakirodalom szerint, a most kezdődő virágzás eltarthat két hétig is. Azt írják róla, hogy Amerikában honos növény az agávé, a legtöbb faj Mexikóban, illetve az USA-ban él. Dísz-, illetve haszonnövénynek aztán valamennyi kontinensre áthozták. Mexikó őslakói már 9000 éve termesztették az agávét. Ma is használnak olyan recepteket, amelyekről azt állítják, hogy az aztékoktól származnak.

A kaktuszok szerelmeseinek még van ideje arra, hogy megcsodálják az agávé virágzását Kustánszegen,  Ábrahámék háza előtti kertben, a Kossuth utca 74. szám alatt. Könnyű felfedezni, mert a haldoklásában virágzó növény már messziről integet, s remélhetőleg teljes nyílásában sokkal pompázatosabb lesz, mint most, amikor még csak néhány bimbó bontogatja sárga szirmait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!