Hírek

2016.02.16. 13:01

„Az életem odaadnám, ha önállóan járhatna, játszhatna a társaival a beteg kislányom”

Nagykanizsa – Barbara még csak 6 éves, de idáig már annyit szenvedett betegségei miatt, amennyit sok felnőtt sem. A kislány születésekor szenvedett agykárosodást, ezért a mindennapjai rendkívül nehezítettek.

Horváth-Balogh Attila

Őt és nővéreit, a 16 éves Nikit és a 9 esztendős Lilit egyedül neveli édesanyjuk, Czenki Krisztina. Hogy a gyerekek ne szenvedjenek nagy hiányt,  napi 6 órában dolgozik a GE-ben, ahol főnökei méltányolják helyzetét és lehetővé tették számára a kizárólag egy műszakos munkarendet. Krisztina nagyon szeretné, ha Barbi legalább közelítene kortársaihoz úgy mentális, mint fizikai képességekben. De mi is történt Barbival?

– A kislány koraszülött volt, a 31. hétre született – idézte fel az édesanya, Czenki Krisztina. – Az orvosok szerint csecsemőkori agyi bénulás lépett fel nála, amit az oxigénhiány okozott, ugyanis a köldökzsinór elzáródott. Kiderült az is, hogy jobb oldalon van a szíve. Ebből mondjuk, nagy baja nem lett, abból inkább, hogy 10 hetes korában leállt a veséje és élet-halál közé került. A doktorok meg is mondták: csoda lesz, ha túléli. – Hála Istennek, mégis sikerült – folytatta az anyuka.

– Két hónaposan (aztán később még egyszer) rekeszizomsérvvel kellett megoperálni. 2012-ben tüdőgyulladással kezelték kórházban, s ha mindez még nem lett volna elég, sajnos, asztma is kialakult nála. Azóta állandó gyógyszereket kell szednie. Értelmi sérültsége miatt (nem tud önállóan állni, menni, étkezni, beszélni) rendszeresen tornára, korai fejlesztésre, konduktív pedagógiára hordtam, amiket az állam finanszírozott. Sajnos azonban, amióta óvodás lett, ezeket már csak költségtérítéses formában vehetném igénybe, pedig akkor úgy láttam, Barbi sokat fejlődött. Az anyagi lehetőségeink viszont végesek, így ezt már nem tudom bevállalni.

Krisztina és a gyerekek: Barbara, Lili és Nikolett

Látva az anya erőfeszítéseit, egy jóakaratú szimpatizáns csoportot indított a Facebook-on, hogy azon keresztül szervezzen segítőket és támogatókat, illetve adományokat. Itt az olvasható: pénzt, gyümölcsöt, édességet, élelmiszert, jó szót – bármit örömmel fogadnak, amivel könnyíthető a család sorsa.

Érdeklődtünk a Szivárvány Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben is, ahova a kislány oviba jár. Ennek vezetője, Horváth Istvánné elmondta: a korai fejlesztés a törvény erejénél fogva 5 éves korig jár a gyermeknek, amennyiben nem részesül intézményes ellátásban. Barbi azonban jelenleg a speciális óvodába jár és már 6 éves... Fejlesztése is az óvodában folyik, amit a kislány napi 8 órában megkap. Ezért szűnt meg az intézményes kereteken kívüli ellátások állami finanszírozása.

Hozzátette: úgy sejti, hogy sajnos, Barbi állapotán nem javítana számottevően az sem, ha az óvodában kapott fejlesztésen kívül továbbiakban is részesülne a kislány.

– Ennek ellenére én nagyon szeretném magánúton is elhordani Barbit tornára, hátha elérhető még egy kis javulás – jelentette ki végül Czenki Krisztina. – Az életem odaadnám érte, ha önállóan járhatna, játszhatna a társaival...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!