Hírek

2015.11.19. 14:33

Az autó-szépségversenyünkön egy 31 éves BMW vitte el a pálmát

Alsónemesapáti – Csak az autótípusokkal elmélyültebben foglalkozó mondaná meg már az első pillantásra, hogy nem vadonatúj a BMW, miközben 12 évvel korosabb gazdájánál.

Arany Gábor

Illa Martin a BMW 318-assal megnyerte a Zalai Hírlap autó-szépségversenyét, melyre 35 négykerekűt neveztek be.

A kétszemélyes wellnesshétvégét kiérdemelt győztesünk, az Alsónemesapátiban lakó 19 éves Illa Martin a Nyugat-magyarországi Egyetem egerszegi képző központjában mechatronikai szakos főiskolai hallgató.

Az autók, pontosabban a BMW-k szeretetét édesapjától örökölte, ő ugyanis csak a bajor márka modelljeivel jár, három olyan típust (gyári típuskódja szerint: E 30) is birtokolt, mint amilyennel Illa Martin most győzött. De nemcsak használja, hanem javítja, felújítja, újjáépíti, Martin szépségdíjas autója pedig családi alkotás, ugyanis az édesanya is kivette részét belőle, mert az ő kezét dicséri a kárpit felújítása.

– Ezt a BMW E 30-ast három éve vettem Sopronban, oda pedig Németországból hozták be – kezdte Illa Martin a bemutatását. – Bár 1984-ben gyártották, mondhatni új állapotban találtam rá, a fényezése is szinte hibátlan volt, az órája szerint 185 ezer kilométert futott. Azóta apránként sok minden átalakítottunk rajta – bocsátotta előre, és azt is megtudom tőle, a hobbiját teljesen saját zsebből finanszírozza, és ehhez már 14 éves kora óta rendszeresen dolgozik.



Nos, a BMW másik hajtásláncot kapott, hátul a dobféket tárcsa váltotta fel. Az útfekvés javítására elöl 100, hátul 80 millimétert leguggolt a futómű, a nyomtáv is kiszélesedett 20 milliméterrel. Az 1800 köbcentis motort etetését a karburátor helyett injektorra bízta, mert az eredeti elektromos, mechanikus vegyes szabályozású porlasztó megbízhatatlan volt, nem indult, lefulladt vele az autó.

– Teljes mértékben családi autónak mondható, mert mindent mi csináltunk rajta, szerelőnél még nem volt – összegezte.

Az eredmény önmagáért beszél, Illa Martin megfordult már kedvencével BMW-találkozókon és veteránautós összejöveteleken, hiszen kora miatt a szépségdíjasunk az oldtimerek közé sorolható.

Illa Martin az édesapja mellett csiszolódott autóépítési tudományát házon kívül is kamatoztatja, szívesen segít barátainak és részese a sűrített levegő hajtású járművet építő főiskolás csapatnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!