Hírek

2017.08.08. 19:20

Az államalapítás és Szent István napján szegik meg a magyarok kenyerét

ZALAEGERSZEG Jelképesnek is tekinthető, hogy az új kenyér ünnepéhez kapcsolódik a falumúzeum napja, amelyen megemlékeznek arról is, hogy 49 évvel ezelőtt, 1968. augusztus 20-án nyílt meg a szabadtéri múzeum.

Arany Gábor

Erről is beszélt bevezetőjében dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese a kedden tartott sajtótájékoztatón, amelyen az idei kenyérfesztivál programjait ismertették. A paraszti élet meghatározó mozzanata az új kenyér, ami új ciklus kezdetét is jelenti, hiszen a kenyér a legalapvetőbb élelmiszer. Mindez kapcsolódik a magyar államiságot megteremtő Szent István napjához is. Ez alkalomból a falumúzeumban szegik meg a magyarok kenyerét, a nemzeti összetartozás egyik jelképét is, tette hozzá.

Süle Katalin, az agrárgazdasági kamara megyei elnöke elmondta, hogy vállalkozói felajánlásokból 19 tonnánál több búza gyűlt össze a magyarok kenyeréhez, idén az akcióhoz 68-an csatlakoztak megyénkben. A felajánlott gabonát most vasárnap a Veszprém megyei Nemeshanyban öntik össze, és a zalai gabonát Tüskeszentpéteren őrlik meg.

Képünk a tavalyi fesztiválon készült Fotó: archív

A felajánlott gabonából idén is az egerszegi Korona Pékségben sütik meg az új kenyeret, ahogy erről a cég tulajdonosa, Buzsáky Ferenc beszámolt. A szakember elmondta: hagyományos módon, kovásszal és kézi kidolgozással készülnek, lapátos kemencében sülnek ki a háromkilós veknik. A magyarok kenyerét ünnepélyesen fél tizenkettőkor szegik meg.

A további programok délután fél háromkor kezdődnek, amelyen három gyermek tánccsoport is fellép. Műsorukat követően a közönség láthatja-hallhatja az ütőhangszeres Takács percussion groupot, ifj. Horváth Károly és Rezes Gábor népzenei műsorát. A nemzetközi hangzásról pedig Augusto Vasquez mexikói mariachi zenész gondoskodik. Mindezek mellett lesz íjászat, kézműves játszóház, lovaglás, fajátékok és munkabemutatók, kirakodó- és kézműves vásár, valamint különféle enni-innivalók bemutatója és vására. A rendezők felhívták rá a figyelmet, a program csak déltől belépődíjas.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!